Hyzop lekarski ( Hyssopus officinalis)
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hyzop
W tym ziołowniku? 2 lawendy, 2 dziurawce, 2 tymianki, 1 hyzop, 1 szałwia lekarska, 1 ruta, 1 lubczyk, 2 kępki szczypiorku, kępka kocanek, 2 pięciorniki kurze ziele, 3 cykorie, kępa żywokostu lekarskiego, kępa melisy i 1 inna melisa, kępa jasnoty białej, 3 pietruszki, kępa mydlnicy lekarskiej, jeżówka purpurowa . Obok rosnie duża kępa estragonu, a nieco z tyłu - kozłek lekarski.
Jak widać nie rosną u mnie tylko zioła przyprawowe, ale wszelkie zioła, które można w ogrodzie uprawiac. To taki mój bzik ;)
Jak widać nie rosną u mnie tylko zioła przyprawowe, ale wszelkie zioła, które można w ogrodzie uprawiac. To taki mój bzik ;)
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Halszko, bardzo cenna informacja, mam ciągłe "oddechowe" kłopoty.halszka31 pisze:Na herbatkę nadają się świeże listki. Jeszcze pewnie są. Literatura podaje, że suszenie hyzopu nie jest zalecane - traci aromat i wlaściwości. Natomiast żdaje egzamin zamrażanie hyzopu.
Perdii, widziałam w czasopismach ogródek ziołowy w formie koła ze szprychami wyłożonego z cegieł. Był też wzór w postaci jakby szachownicy z płytek. To było bardzo wygodne, bo można było stawać nogami na tych płytkach i dłubać w ziołach. Zajmowało więcej miejsca, ale podobno nagrzewające się na słońcu płytki sprzyjają rozwojowi ciepłolubnych ziół.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Perdii, widziałam w czasopismach ogródek ziołowy w formie koła ze szprychami wyłożonego z cegieł. Był też wzór w postaci jakby szachownicy z płytek. To było bardzo wygodne, bo można było stawać nogami na tych płytkach i dłubać w ziołach. Zajmowało więcej miejsca, ale podobno nagrzewające się na słońcu płytki sprzyjają rozwojowi ciepłolubnych ziół.[/quote]
Aisyrk może pamiętasz jaka to była gazeta i kiedy była dostępna?
Pola42 ładne zdjęcia jak to kocimiętka?
Chatte dziękuję za nazwy ziól
Aisyrk może pamiętasz jaka to była gazeta i kiedy była dostępna?
Pola42 ładne zdjęcia jak to kocimiętka?
Chatte dziękuję za nazwy ziól
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Pedrii
Mam w ogrodzie sporo ziół, ale traktuję je jako rośliny ozdobne co nie znaczy że ich nie używam. Po prostu rosną sobie między kwiatami i krzaczkami. Jest hyzop, lubczyk, szczypiorek, oregano, mięta, melisa, estragon, cząber i pewnie jeszcze coś by się znalazło
Mam w ogrodzie sporo ziół, ale traktuję je jako rośliny ozdobne co nie znaczy że ich nie używam. Po prostu rosną sobie między kwiatami i krzaczkami. Jest hyzop, lubczyk, szczypiorek, oregano, mięta, melisa, estragon, cząber i pewnie jeszcze coś by się znalazło
Między roślinami też mam zioła . Po bokach grządek z marchwi i pietruszką wysiewam aksamitki. Nie rosną może zbyt okazałe, ale zawsze urozmaicają grządki a jednocześnie odstraszają nicienie Wymarzyłam sobie jednak dodatkowo ogródek ziołowy , a te rosnące pozostawię jako "ozdobne" Jak kwitnie hyzop to mój mąż idzie i zachwyca się krzaczkami. Chciałam je przenieść, ale przekonał mnie że niech sobie rosną między krzewami przy trawniki. To samo jest z ogórecznikiem lekarskim, który sam się rozsiewa koło słupa energetycznego. Urok kwiatów ogórecznika zachwyca więc pozostaje koło słupa jako roślina odciągająca wzrok od betonowych słupów. Miejsca mam sporo więc mogę sobie pozwolić na zrobienie typowego ogródka ziołowego..
Zakupiłam w tym roku nasiona majeranku, który ma być byliną. Swego czasu naszukałam się cząbru górskiego, który też jest wieloletni. Jak do tej pory rósł bardzo ładnie, ale nie wiem jak po tej zimie.Bo ponowne wyszukiwanie sadzonki nie uśmiecha mi się. Dużo zachodu mnie to kosztowało.Mam Tylko nadzieję , że pod śniegiem nic mu nie będzie.
Zakupiłam w tym roku nasiona majeranku, który ma być byliną. Swego czasu naszukałam się cząbru górskiego, który też jest wieloletni. Jak do tej pory rósł bardzo ładnie, ale nie wiem jak po tej zimie.Bo ponowne wyszukiwanie sadzonki nie uśmiecha mi się. Dużo zachodu mnie to kosztowało.Mam Tylko nadzieję , że pod śniegiem nic mu nie będzie.
Sama się zdziwiłam że taki jest. nasiona zakupiłam od użytkownika naszego forum Posiałam nasionka pierwszy raz. To jest opis tej rośliny jaki otrzymałam cyt;
" MAJERANEK BYLINOWY ? Majorana syriaca ? roślina ozdobna i użytkowa .Dorasta do wysokości ponad pół metra .Kwiaty białe, liczne, liście ciemno zabarwione. Zapach liści podobny do oregano i majeranku .Tworzy duże kępy " Tekst autorstwa : mirzan
Więcej nic nie wiem. Jak wyrośnie to będę w stanie napisać coś więcej.
" MAJERANEK BYLINOWY ? Majorana syriaca ? roślina ozdobna i użytkowa .Dorasta do wysokości ponad pół metra .Kwiaty białe, liczne, liście ciemno zabarwione. Zapach liści podobny do oregano i majeranku .Tworzy duże kępy " Tekst autorstwa : mirzan
Więcej nic nie wiem. Jak wyrośnie to będę w stanie napisać coś więcej.