Pomysł na kompostowanie ? (głupi?)
- kukimonster
- 10p - Początkujący
- Od: 15 sty 2010, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pomysł na kompostowanie ? (głupi?)
Na wstępie przepraszam, jeśli moja głupota urazi użytkowników tego forum... wybaczcie, ja początkująca...
A więc wymyśliłam coś takiego. Będę ściągać trochę darni, trawka jednoroczna, gleba raczej gliniasta. Będę to sobie rzucać na kupę, przesypując preparatem-przyspieszaczem do kompostowników. Ma to sens? Zrobi mi się z tej "kupy" coś fajnego do wzbogacenia gleby?
A więc wymyśliłam coś takiego. Będę ściągać trochę darni, trawka jednoroczna, gleba raczej gliniasta. Będę to sobie rzucać na kupę, przesypując preparatem-przyspieszaczem do kompostowników. Ma to sens? Zrobi mi się z tej "kupy" coś fajnego do wzbogacenia gleby?
Katarzyna
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomysł na kompostowanie ? (głupi?)
Zrobi Ci się pewnie tzw. ziemia darniowa. Im więcej darni i mniej ziemii tym lepiej. Darń należy odwracać korzeniami do góry.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie zapomnij o polewaniu. Dobrze byłoby też od czasu do czasu poruszyć stertę widłami.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
-
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
i coś dołożyć od czasu do czasu, aby kupka była większa.
- kukimonster
- 10p - Początkujący
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
kukimonster pisze:Na wstępie przepraszam, jeśli moja głupota urazi użytkowników tego forum... wybaczcie, ja początkująca...
Nie wydaje mi się żeby to był najlepszy pomysł, napracować się ,z pewnością napracujesz się a efekt z tego na pewno będzie mizerny. Trawa jednoroczna jest bardzo rzadka, niewiele posiada masy stałej( która by stanowiła podstawę do wzbogacenia gleby), został by tylko sam preparat- przyśpieszacz do kompostowników.
Jeżeli chcesz w sposób naturalny wzbogacić glebę ( a nie masz dostępu do obornika), wydaje mi się że najlepszym sposobem by był siew roślin( w przedplonie wiosną ,lub w poplonie jesienią ), takich jak żyto, owies, saradela czy rośliny strączkowe(groch, łubin, bobik). Możesz wyżej wspomniane rośliny wysiewać do gruntu od wiosny i po fazie ich szybkiego wzrostu przekopywać i ponownie wysiewać przez cały sezon( jeżeli chcesz przygotować pod uprawę w latach następnych).
Darń z trawnika jest dobrym materiałem do wzbogacenia ziemi, ale wykorzystuję się ją ,gdy rzeczywiście chcemy przeznaczyć kawałek trawnika pod inny cel np; uprawę warzyw i robimy to zazwyczaj jednorazowo. Jak przekopać darń na trawniku by ją całkowicie schować pod powierzchnię ziemi ( i od razu wykorzystać w danym roku),napisano dużo na tym forum.
Możemy również zdjętą z trawnika darń, złożyć na oddzielnej pryzmie i gdy korzenie i trawa się rozłożą ( a rozkładają się szybko- jeden sezon i nie potrzeba do tego chemii w postaci przyśpieszaczy), wykorzystać do wzbogacenia gleby. Na pryzmie składujemy zazwyczaj darń z wieloletniego trawnika, gdzie w darni jest mało ziemi, a dużo czynnych i zamarłych korzeni oraz pędów roślin.
- kukimonster
- 10p - Początkujący
Tadeuszu, prawie cały mój przydomowy ogródek to w tej chwili trawnik. Będę likwidować część trawnika na rzecz różnorodnych roślin ozdobnych. I tak właśnie zastanawiałam się co z tą trawą zrobić, i tak muszę część ziemi (baaardzo gliniastej) wybrać i domieszać nieco piasku i workowanego ziemio-torfu (piszą, że ziemia - a w środku torf ). I właśnie pomyślałam, że tak sobie tą trawę wykorzystam. Ale już dotarło do mnie, że żyznego "puchu" z tego nie będzie. Eeee, trudno, jak mówisz, że nie ma sensu, to lepiej ją "położę" przed płotem i niech tam rośnie.
Ale zaciekawiły mnie te "strączkowe". Nie obsadzę w tym roku wszystkiego co planuję, bo bym zbankrutowała. Więc, ściągam trawkę, sieję fasolkę, przekopuję (jaka ma duża urosnąć? kilkanaście centymetrów?) i znowu sieję, i tak do jesieni, a na wiosnę przekopuję i sadzę co chcę? Czy to mi poprawi strukturę ziemi? Będzie bardziej luźna?
Ale zaciekawiły mnie te "strączkowe". Nie obsadzę w tym roku wszystkiego co planuję, bo bym zbankrutowała. Więc, ściągam trawkę, sieję fasolkę, przekopuję (jaka ma duża urosnąć? kilkanaście centymetrów?) i znowu sieję, i tak do jesieni, a na wiosnę przekopuję i sadzę co chcę? Czy to mi poprawi strukturę ziemi? Będzie bardziej luźna?
Katarzyna
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
Katarzyno zakopywanie poplonu wzbogaca ziemię m.in w składniki ograniczne,ziemia lepiej zatrzymuje wodę ,ogólnie poprawia strukturę itp.Same plusy.Ja że mam ziemię klasy(tu pomińmy bo chwalić się nie ma czym ) sieję żyto lub owies.Grubo sypię ,rośnie i tak jak ma około 20cm przekopuję szpadlem.Zrobiłem tak m.in na jesieni.We wrześniu posiałem (zboże szybko wschodzi i rośnie) przekopałem szpadlem i zagrabiłem grabkami na równo.Robię tak etapami-to tu to tam w całym ogrodzie.I jestem zadowolony z efektów tej pracy.
-
Katarzyno ja swój ogród zakładałem na nadrzecznej łące. Część ogrodu przeznaczyłem na ogród warzywny. Po pierwszym zaoraniu ziemi okazało się że ziemia jest gliniasta i trudno było na niej uprawiać warzywa.W celu rozluźnienia gleby ( na warzywniku o pow . ok 6 ar) zakupiłem kilka przyczep popieczarkowgo obornika, warstwa obornika miała grubość ok 10 cm, Do dzisiaj zdążyłem nawieść w sumie już trzy razy takiego obornika ,a ziemia jest puszysta jak popiół wulkaniczny i urodzajna.
O sposobie kopania trawnika poczytaj tutaj;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=16594
O sposobie kopania trawnika poczytaj tutaj;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=16594
-
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
Super sprawa z podłożem popieczarkowym.
Nie to, że rozluźnia glebę to ją jeszcze odkwasza.
Nie to, że rozluźnia glebę to ją jeszcze odkwasza.
- kukimonster
- 10p - Początkujący
Obornik popieczarkowy to to samo co ziemia popieczarkowa albo kompost popieczarkowy, tak? po prostu to na czym rosły pieczarki? Już namierzyłam pieczarkarnie w okolicy, może coś się uda załatwić na wiosnę.
Katarzyna
-
Jak Ci się uda, będziesz w siódmym niebie, dobrze by było go wymieszać z ziemią glebogryzarką, przed orką, no chyba że widłami ( amerykańskimi) będziesz kopać. Nie zaszkodziło by za 2-3 lata jeszcze ponowić nawiezienia obornikiem( czy jak go tam zwą) popieczarkowym .
- kukimonster
- 10p - Początkujący
Tadeuszu, że rację masz, potwierdza Twój piękny ogród
Katarzyna
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Kukim, u nas na ziemię pieczarkową trzeba się zapisywać i czekać w kolejce!
Pozdrawiam! Gienia.