Ogród kocicy cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród kocicy cz.2

Post »

Witam Anito, Izo i Danusiu:-).

Anito, ten lilak Sensation to trzeba kupować albo w dobrej szkółce, albo kiedy kwitnie. Nie będę się tu rozwodziła dlaczego gdyż nie zawsze jest to zła wola sprzedawcy, że lilak okazuje się być inną odmianą.
Izo, ja mam bardzo dużo małych lilaków w pojemnikach i nawet te 20 cm kwitły latem. Kiedyś zrobiliśmy mnóstwo sadzonek i nawet trochę sprzedaliśmy:-).
Danusiu, maj już bliżej niż dalej :-).

Majowe piękności

Obrazek

Obrazek
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Kocico, czytam, że nie możesz zaleźć nasion heliotropu? Na pewno będą bliżej wiosny na Al.Krakowskiej w PNOSie. Jak tam będę to Ci kupię.
Kupowałam je w zeszłym roku, ale zapomniałam posiać, i co gorsza, zostawiłam w domku na działce, więc na pewno przemarzły... :cry:
Ale wycieczki do PNOSu na pewno sobie nie odmówię jak tylko śniegi zejdą :heja
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Skoro u Ciebie kwitły takie maleństwa ( 20 cm) to od czego to zależy? Moje mają ok. 80cm, a jeden rośnie na pewno min. 3 lata, bo już był jak kupiłam działkę.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Izo.
Moje są sadzonkami pobranymi od korzeni starych roślin. Nie wiem dlaczego Twoje nie kwitną, może były przycinane? Lilaki nie powinny być przycinane bo zawiązują pąki na starych gałęziach. Można przyciąć je zaraz po kwitnieniu i to tylko nasienniki.

Aniu, chętnie skorzystam z Twojej oferty bo wydaje mi się, że w moim małym miasteczku nie znajdę tych nasion. Bardzo Ci dziękuję.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Witaj Kocico.
Wpadłam brnąc w zaspach zapytać o zdrowie a tu widzę las lilaków-kolorowo i pachnąco. Bardzo lubię te krzewy, niby takie pospolite..ale takie wiejskie, takie nasze :roll:
W tym roku i ja muszę dosadzić kilka, bo mam tylko białego i takiego bardzo jaśniuteńkiego-bardziej formowanego jako kula lilakowa, bo kwiatów mało i to bardzo niepozornych.
Czy Twoja zwierzyna też jest taka nienakarmialna ???..ja nie wyrabiam..mam wrażenie, że tym moim kotom coś się stało z ośrodkiem sytości w głowie :roll: One cały czas jedzą :shock: Fakt, że były odrobaczane..ale one jedzą i zwracają i jedzą..cały czas. Co robić??
stokrotka6
200p
200p
Od: 24 sie 2009, o 21:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kociczko,piękny jest Twój ogród.Bardzo dużo rozmaitych ,ślicznych krzewów.Byłam kilka razy u Ciebie, ale nie zostawiałam śladu.Postaram się to nadrobić. :D
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kocico czuje u Ciebie same piękne zapachy, lilaki, azalie... to moje ulubione pozdrawiam
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam wszystkich i dziękuję za odwiedziny w naszym ogrodzie.

Judyto, uwielbiam lilaki i jaśminowce ich zapach jest niesamowity.
A co do kotów to one powinny jeść kilka razy dziennie niewielkie porcje, zresztą same sobie potrafią porcjować jedzenie jeśli tylko mają do niego stały dostęp. Moje rano i wieczorem dostają pokarm mokry, a cały dzień mają dostęp do chrupek żeby się zapchać mogły. Zresztą one nawet jak są najedzone to próbują kraść cokolwiek:-), nawet serem nie pogardzą.

Stokrotko, w naszym ogrodzie jest dużo roślin, a ładnych zakątków jest tylko kilka. Za to posadzone 3 lata temu rośliny urosły przepięknie i teraz można już zrobić z nich jakieś sensowne rabaty bo przynajmniej widać jakie mają możliwości. A u nas możliwości roślin są ogromne bo mamy bdb glebę.
Niektórych roślin jeszcze nigdy nie pokazywałam, ale przyjdzie na nie czas.

Matemax, fajnie, że znalazłeś czas aby zajrzeć do mojego wątku. Zawsze zapraszam, ja u Ciebie i w wielu innych wątkach bywam prawie każdego dnia, ale tak cichutko.

Krzewuszka wczesna, kwitnie już na początku maja
Obrazek

Jedna z ładniejszych kalin bo ozdobna cały rok, ma piękne liście Kalina hordowina 'Variegatum'
Viburnum lantana 'Variegatum', dokupiłam też w zeszłym roku hordowinę Aureum
Obrazek

Kwiaty kielichowca
Obrazek
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Uwielbiam do Ciebie zaglądać - zawsze coś ciekawego można zobaczyć na "własne oczy" :D Kalina "palce lizać"...
A przyznaj się Ewuniu co tak skrupulatnie ukrywasz przed nami?
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj tu.ja, ta kalina też bardzo mi się podoba, a Aureum ma pomarszczone, żółte liście. Roślin nie ukrywam tylko czekam aż będą miały odpowiednie tło aby je pokazać. W każdym razie są to nowe odmiany hortensji, różne kaliny np. Eskimo, róże płożące, kilka drzewek np. heptacodium i rzadkie rośliny okrywowe zimozielone. Może ten rok będzie bogatszy w czas to nasz ogród nabierze jakiejś formy. Na pierwszym miejscu jest jednak dokończenie ogrodzenia.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Kociczko - czy Ty masz dereń cousa różowy ,albo o
dwubarwnych liściach :roll:
Wydaje mi się ,że widziałam kiedyś u Ciebie ,ale
teraz nie mogę znależć :?
Może będziesz miała jakieś ciekawe krzewy na zbyciu ,to
ja chętnie coś kupię wiosną :D
Jo37
500p
500p
Od: 20 sty 2009, o 10:32

Post »

Ja też chętnie coś u Ciebie kupię.
Pozdrawiam , Joanna
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bożenko, ja derenia o różowych kwiatach nie mam, mam kilka dereni o dwubarwnych liściach, przynajmniej 3 różne odmiany.
Mam Cornus alba 'Elegantissima', Cornus alba 'Gouchaultii', Cornus alba 'Sibirica Variegata'. Z ciekawszych odmian mam też Dereń świdwa 'Compressa', jest bardzo oryginalny.
W internecie znalazłam kilka ładnych odmian o różowych kwiatach, ale u nas raczej nie są do zdobycia, a może w tym sezonie mi się coś trafi.
W weekend będę siedziała nad listą roślin do sprzedaży, będzie to taka wstępna lista, a potem zobaczymy co jeszcze będziemy mogli sprzedawać.
Bożenko i Jo38 oczywiście zapraszam.

Troszkę lata zimą
Wiśnia piłkowana Amanogawa, w zeszłym sezonie posadziliśmy ją na docelowe miejsce, ma mnóstwo pięknych pąków i widzę, że nie zmarzła. Na drudim zdjęciu azalia japońska 'Schneewittchen'.

Obrazek Obrazek

Kawałek skalniaka i azalia Ledikanense
Obrazek Obrazek
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Kocico dzięki za odpowiedź w sprawie kotów :D . One chyba też mają dosyć siedzenia w domu. :wink: Dostają suchą karmę do woli.
A listą Twoich nadwyżek roślinnych też jestem zainteresowana-szczególnie krzewów. :wink:
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Judyto, w takim razie trzeba uznać, że koty są chytre i tylko na tym tracą:-). Moje tylko czasami i to niektóre napychają się za dużo, a potem mają problem. Ale zauważyłam, że uczą się potwory :twisted: . Zwierzakom się nudzi, tylko jeden z moich kotów wychodzi na dwór i z przyjemnością bryka po śniegu i bawi się z psami.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”