Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Post »

Planuje w tym roku posadzić odmianę Baron. Czy ktoś miał tę odmianę? Jak się sprawdza smakowo?
W zeszłym roku miałam Remiza i Krakusa, ale jakoś nie podeszły mi smakowo.
wstasiek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 sty 2010, o 09:46

Post »

gienia1230 pisze:Staszku, jest gruba biała włóknina tzw. "zimowa", nie pamiętam symbolu, przeważnie w sprzedaży jest jesienią. Długo jej wiosną szukałam i znalazłam (szer. 3,20m, doszywałam na maszynie jeszcze 1m do szerokości ). Zrobiłam z niej tunel na pomidory- wysoki naokoło 1,50m, dlatego mi była potrzebna właśnie ta gruba, bo jest mocniejsza. Tę cienką wiatr by poszarpał.
A czy nadaje się do wyłożenia w tunelu, nie wiem. Jeśli ma taką samą grubość jak ta czarna, to może zdać egzamin
Geniu nie wiem czy dobrze zrozumiałem, - używałaś agrowłókniny zamiast folii?
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wstasiek , zielony kolor jest zarezerwowany dla moderatorów . , Anno29 , Barona miałam tak dawno że nie pamiętam czym mi podpadł , zdaje się skłonnością do pękania . Owoce duże , kształtne . Smaku nie kojarzę .

Ponieważ zbliża się czas siewu pomidorów poruszę temat który wynikł na pw - zgorzel siewek a odkażanie skrzynek i doniczek . . Żeby uniknąć zgorzeli , ( oprócz używania pewnego podłoża) , należy odkażać skrzynki , doniczki , kołki do pikowania i wszystko co tam jeszcze macie . Jeśli zgorzel wystąpiła w poprzednim sezonie , samo umycie w wodzie nie wystarczy . Co się nadaje można wyparzyć w gorącej wodzie lub odkazić chemicznie . Przypadkowo odkryłam tani i bardzo skuteczny środek do odkażania wszelkich narzędzi ogrodniczych . Jest to pirosiarczyn potasu oferowany przez Biowin.
Jest to środek do stabilizacji nastawów i win oraz dezynfekcji . Doskonale dezynfekuje i likwiduje wszelkie zapachy (np.słoików z marynat ) . Roztwór do dezynfekcji to 1 opakowanie 10 g na 2 litry wody . Wystarczy dokładnie umyć odkażane przedmioty i spłukać pod bieżącą wodą . O zmyciu czystą wodą należy bezwzględnie pamiętać , ponieważ jest fitotoksyczny . Pirosiarczyn można znaleźć w supermarketach na stoiskach winiarskich lub w dużych centrach ogrodniczych .

Pozdrawiam , kozula .
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja mam inne pytanie odnośnie tej zgorzeli siewek, a mianowicie czy ona może dopaść moje rośliny już po przepikowaniu, czy tylko bardzo młode roślinki są na nią wrażliwe? Ziemi z Pasłęka (czy jak to tam było) u mnie nie uświadczę, ja zawsze prażę ziemię w piekarniku na najwyższej temp. Ale tylko do siewu, później już pikuję do takiej prosto z worka i muszę się przyznać :oops: że zawsze kupowałam najzwyklejszą ziemię w ogrodniczym i chyba - jak to się mówi co drugi głupi ma szczęście - bo mi przez te moje parę lat przygody z ogrodnictwem żadna zgorzel siewek nie dopadła. Ale tak tym straszycie, że chyba zaczęłam się martwić.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Najwrażliwsze są siewki , postępujesz jak najbardziej właściwie . Po pikowaniu oczywiście też mogą zachorować , jeśli podłoże byłoby zagrzybione . Najzwyklejsza ziemia nie musi być zła .

Zdrowych siewek , kozula .
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Kozulo-dziękuję za instrukcję odkażania pirosiarczynem potasu. On jest faktycznie dostępny na stoiskach winiarskich i nie drogi. :wink:

Ja mam niestety problemy ze zgorzelą siewek. Grzyb powodujący tą chorobę dopadał moje siewki w różnych fazach wzrostu, ale najczęściej po przepikowaniu, kiedy rośliny były osłabione.
W ubiegłym roku po przepikowaniu rośliny podlałam profilaktycznie Previcurem Energy. Pomogło-obeszło się bez strat.
A co można zastosować w zastępstwie?

Czytałam, że prażenie ziemi jako metoda odkażania podłoża jest skuteczna, ale taką ziemię można użyć do siania czy przesadzania dopiero po dwóch tygodniach od wykonania tego zabiegu. Ten czas jest potrzebny do uwolnienia się różnych gazowych związków chemicznych, które szkodzą korzeniom. :roll: Prawda czy fałsz?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Staszku, dokładnie tak. Użyłam tej grubej włókniny na tunel, zamiast folii (nie wysoki - jakieś 1,5, długi na 5m), stał od końca kwietnia- do końca maja. Położona na rurkach pcv ze sklepu wod-kan.. Rurki u szczytu powiązane i naciąg zrobiony, by konstrukcja się nie chwiała.
Pozdrawiam! Gienia.
jarekradom
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lut 2010, o 14:29

Post »

Witam Jestem nowy na tym forum i chciałbym się dowiedzieć czy można siać pomidory które gęde sadził w szklarni którą własnie zamierzam wybudować jak zleći śnieg :?:
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p
Od: 20 lut 2007, o 09:59

Post »

Większość działkowców z wysiewem pomidora jeszcze czeka . Ja nie mam szklarni tylko tunel i będę wysiewał z pierwszych dniach marca (jeszcze tyle czasu ;:223 ). Do szklarni teoretycznie na dniach możesz siać , tylko będziesz musiał przyszłej rozsadzie zapewnić odpowiednie warunki .
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Jarku ja pierwszą partię pomidora do szklarni będę siała po 10 lutego,a resztę pod koniec lutego albo na początku marca :D
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

judyta pisze:Kozulo[/b
Czytałam, że prażenie ziemi jako metoda odkażania podłoża jest skuteczna, ale taką ziemię można użyć do siania czy przesadzania dopiero po dwóch tygodniach od wykonania tego zabiegu. Ten czas jest potrzebny do uwolnienia się różnych gazowych związków chemicznych, które szkodzą korzeniom. :roll: Prawda czy fałsz?

Tak to prawda . Jeśi wydezynfekujesz doniczki i wyprażysz ziemię , nie będziesz mieć zgorzeli . W takim przypadku nie ma potrzeby podlewania środkami chemicznymi . Oprócz Previcuru w programie ochrony przeciwko zgorzeli siewek jest wymieniany tylko Acrobat MZ 69 WP .

Pozdrowienia , kozula .
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41

Post »

Judyto ja ziemię prażę i dosłownie jak tylko wystygnie sieję nasiona. W zeszłym roku część pomidorów poszła do jeszcze lekko ciepłej ziemi (późno siałam pomidory od Kozuli dlatego tak się spieszyłam) a pomidorów miałam sporo i rosły jak głupie. Nie wiem czy gdybym odczekała rosłyby lepiej. Ja jestem zbyt niecierpliwa, a poza tym nawet o tym nie słyszałam.
Awatar użytkownika
aniusia24
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 gru 2009, o 18:13

Post »

Ja również niemogę się doczekać siania pomidorków i chyba po 10 część posieje razem z papryką i bakłażanem,mam pytanie co jest lepsze previcur czy grevit?
Ogród to moje drugie życie...
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”