Ranczo Nokły cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ranczo Nokły cz.3

Post »

Miłego popołudnia Tadziu
PATI
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 cze 2008, o 13:59

Post »

Witaj Tadeuszu, pozdrawiam serdecznie i zapytuję: kiedy i w jaki sposób przycinasz katalpę?
Patrycja
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadeuszu masz pięknego tamaryszka, czy są jakieś inne kolorki czy tylko róż :?:

Obrazek
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Wydaje mi się, że widziałam też kwitnący na biało... Ale niech jeszcze fachowiec potwierdzi :D
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Pozdrawiam serdecznie :wit Znowu zwiedzałam twój wątek i jak zwykle jestem pod wielkim wrażeniem :D
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ANETKO- dziękuję za odwiedziny, te sosny będą dopiero piękne za kilka lat, z własnego doświadczenia wiem że trzeba trochę ( oceniam że nie mniej niż 5 lat) poczekać , by zobaczyć piękno tych roślin. Przyjemnie jest patrzeć jak rosną i pięknieją z roku na rok. Z dokonanych ustaleń w internecie wynika że rzeczywiście tamaryszek może mieć kwiaty koloru białego, ja takiego nie mam, chociaż chętnie bym kupił.

KARINO- dziękuję za odwiedziny i za słowa uznania o naszej pracy w ogrodzie. Zapraszam do spaceru po wszystkich częściach prezentacji naszego ogrodu, zebrało się już dużo tych stron.

ARABELLO- dziękuję za wizyty w naszym ogrodzie i za życzenia.

PATRYCJO- dziękuję za odwiedziny i za pozdrowienia. Katalpę tnę wiosną, rozpoczyna ona dość późno wegetację i robię to przed rozpoczęciem wegetacji. Tnę ją mocno, gdyż pędy z poprzedniego roku nierzadko mają i 3 metry długości, zostawiam odcinek pędu ok 30-40 cm ( z 3-5 pąkami), usuwam również całkowicie pędy rosnące w dół, krzywe, oraz krótkie i cienkie, prześwietlając w ten sposób drzewo.

MATEUSZU- dziękuję za odwiedziny, nie spotkałem się z innym kolorem kwiatów na tamaryszku, oczywiście widziałem tamaryszki o różnych odcieniach różu ,z tego co wiem z internetu kolor kwiatów na tamaryszku może być oprócz różowego również białe i karminowe.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tamaryszek

Kontynuacja zdjęć roślin rosnących na Placu Centralnym

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p
Od: 16 sie 2009, o 22:49

Post »

Witam Tadeusz :)
Codziennie Cię podglądam i ostatecznie przestane!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :tan :tan
Kurcze-wykańczasz kieszeń moje mężusia...
Przyznam się- dzisiaj zamówiłam 2 jaśminy pnące- Stefana,wonne :heja :heja :heja
Koniec,zero podglądania,zero chciejstw :)
Gratuluję cudownego miejsca na ziemi,gratuluję hobby-widać,że ciekawie żyjesz!! :tan
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Tadeusz pewnie siejesz papryki !
Mam propozycję podpartą prośbą...ponieważ nastaje okres wysiewów i przygotowania rozsad może zaserwujesz nam foty warzywno-szklarniowe. Wiem, że je już wstawiałeś tu w wątku....ale na pewno coś tam szklarniowego jeszcze znajdziesz w lamusie :wink:
dosia
1000p
1000p
Od: 1 lut 2009, o 16:10

Post »

:shock: Wtaj Tadeusz, kiedy Ty to wszystko robisz? Ale ogród ,jaka precyzja kompozycji. ;:63 .Piękne zdjęcia.
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Jak już pisałam na innym wątku piękny masz ogród Taduszu ;:108 jeszcze nie doszłam do końca, ale wpadłam tylko na chwilkę z pytaniem czy Ty tę passiflorę ze zdjęcia zimujesz w gruncie? Wygląda, jakby była w ziemi :P
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

ALINO- dziękuję za odwiedziny i za słowa uznania o naszym miejscu na ziemi. Do pokazania , już mam niewiele, ale się jeszcze kilkadziesiąt roślin znajdzie, będą jeszcze ciekawy okazy flory i warto je mieć w ogrodzie. Wiem że to wszystko kosztuje, ale jak człowiek w "nałóg" wpadnie, to już nie ma ratunku, na ciekawą roślinkę "wysupła" ostatni grosz.

JUDYTO- dziękuję za odwiedziny,zimę zapowiadają srogą i długą, tak że i mnie się te przepowiednie udzielają i nie śpieszę się z siewem . Na parapetach prawie pusto, na razie wysiałem tylko paprykę.

Nie planowałem dużo papryki w szklarni i kupiłem tylko jedną torebkę nasion papryki którą wysiałem do kuwety 30 stycznia, .......ale wcześniej moja małżonka kupiła w markecie piękny, duży, o żółtym kolorze owoc papryki. Z tego owocu wyjęliśmy nasiona i około połowy stycznia ( by spróbować czy coś z tego będzie) wysiałem do kuwety. Oto co z niej wyrasta;

Obrazek

ANULKO-dziękuję za spacer po naszym ogrodzie,w ogrodzie pracuję prawie cały rok, jesienią i zimą, jak pogoda pozwala robię remonty, przeróbki ( żona ma wtedy wolne), natomiast resztę roku pracujemy razem nad utrzymaniem roślin w ogrodzie, ogród jest naszą jedyną pracą i rozrywką( no, poza wnukami).

PAMELKO- dziękuję za odwiedziny i za ciepłe słowa o naszym ogrodzie. Passiflorę mam posadzoną do dużego plastikowego, mocno dziurawego wiadra latem wysadzam ją z wiadrem do gruntu( jej korzenie rozrastają się przez dziury w wiadrze w gruncie), a jesienią po pierwszym przymrozku ( wytrzymuje do - 6 stopni) wykopuję ją z wiadrem i chowam do specjalnie zbudowanej z styropianu piwniczki. Robię tak już od 4 lat, mam nadzieję że przetrzymała ostatnie mrozy.

Kontynuacja zdjęć roślin rosnących na Placu Centralnym

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Tadeuszu witaj tę rozsadę trzymasz na parapecie w domu?
U mnie wszystko zawsze tak dziko rośnie .
Genia :wit
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Faktycznie Tadziu przebieg tegorocznej zimy , jak i dalsze prognozy pogody nie nastrajają optymistycznie. Ja jednak liczę na to, że synoptycy jak zwykle coś namieszają i wiosna przyjdzie o czasie. :roll: Jeśli się nawet nieco spóźni, to mam nadzieję, że nam to i tak jakoś wynagrodzi :roll:
Ja paprykę też już wysiałam-część 16 stycznia i jedna zakupiona paczuszkę "Robertiny" kilka dni temu. Ta wysiana wcześniej już wschodzi, ale w porównaniu do pokazanej przez Ciebie wypada słabiutko :D Ale u mnie zawsze tak jest ze względu na dość niskie temperatury w domu panujące o tej porze roku.
Znowu nadają falę opadów śniegu i mrozów-myślę, ze po tym ataku zimy już definitywnie będzie z górki.
Czy już dokończyłeś przestawienie szklarni? Jak usytuowana jest Twoja szklarnia względem stron geogr.?
Pisałeś, że w małej szklarni uprawiasz winogrona, ale chyba nie widziałam z niej fotek. Napisz coś o tym, w tym roku noszę się z zamiarem posadzenia kilku krzaczków w tunelu.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”