Ranczo Nokły cz.3
- ARABELLA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ranczo Nokły cz.3
Miłego popołudnia Tadziu
Witaj Tadeuszu, pozdrawiam serdecznie i zapytuję: kiedy i w jaki sposób przycinasz katalpę?
Patrycja
Patrycja
- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tadeuszu masz pięknego tamaryszka, czy są jakieś inne kolorki czy tylko róż
Wydaje mi się, że widziałam też kwitnący na biało... Ale niech jeszcze fachowiec potwierdzi
- ARABELLA
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Pozdrawiam serdecznie Znowu zwiedzałam twój wątek i jak zwykle jestem pod wielkim wrażeniem
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ANETKO- dziękuję za odwiedziny, te sosny będą dopiero piękne za kilka lat, z własnego doświadczenia wiem że trzeba trochę ( oceniam że nie mniej niż 5 lat) poczekać , by zobaczyć piękno tych roślin. Przyjemnie jest patrzeć jak rosną i pięknieją z roku na rok. Z dokonanych ustaleń w internecie wynika że rzeczywiście tamaryszek może mieć kwiaty koloru białego, ja takiego nie mam, chociaż chętnie bym kupił.
KARINO- dziękuję za odwiedziny i za słowa uznania o naszej pracy w ogrodzie. Zapraszam do spaceru po wszystkich częściach prezentacji naszego ogrodu, zebrało się już dużo tych stron.
ARABELLO- dziękuję za wizyty w naszym ogrodzie i za życzenia.
PATRYCJO- dziękuję za odwiedziny i za pozdrowienia. Katalpę tnę wiosną, rozpoczyna ona dość późno wegetację i robię to przed rozpoczęciem wegetacji. Tnę ją mocno, gdyż pędy z poprzedniego roku nierzadko mają i 3 metry długości, zostawiam odcinek pędu ok 30-40 cm ( z 3-5 pąkami), usuwam również całkowicie pędy rosnące w dół, krzywe, oraz krótkie i cienkie, prześwietlając w ten sposób drzewo.
MATEUSZU- dziękuję za odwiedziny, nie spotkałem się z innym kolorem kwiatów na tamaryszku, oczywiście widziałem tamaryszki o różnych odcieniach różu ,z tego co wiem z internetu kolor kwiatów na tamaryszku może być oprócz różowego również białe i karminowe.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tamaryszek
Kontynuacja zdjęć roślin rosnących na Placu Centralnym
KARINO- dziękuję za odwiedziny i za słowa uznania o naszej pracy w ogrodzie. Zapraszam do spaceru po wszystkich częściach prezentacji naszego ogrodu, zebrało się już dużo tych stron.
ARABELLO- dziękuję za wizyty w naszym ogrodzie i za życzenia.
PATRYCJO- dziękuję za odwiedziny i za pozdrowienia. Katalpę tnę wiosną, rozpoczyna ona dość późno wegetację i robię to przed rozpoczęciem wegetacji. Tnę ją mocno, gdyż pędy z poprzedniego roku nierzadko mają i 3 metry długości, zostawiam odcinek pędu ok 30-40 cm ( z 3-5 pąkami), usuwam również całkowicie pędy rosnące w dół, krzywe, oraz krótkie i cienkie, prześwietlając w ten sposób drzewo.
MATEUSZU- dziękuję za odwiedziny, nie spotkałem się z innym kolorem kwiatów na tamaryszku, oczywiście widziałem tamaryszki o różnych odcieniach różu ,z tego co wiem z internetu kolor kwiatów na tamaryszku może być oprócz różowego również białe i karminowe.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tamaryszek
- Alima2
- 1000p
- Od: 16 sie 2009, o 22:49
Witam Tadeusz
Codziennie Cię podglądam i ostatecznie przestane!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kurcze-wykańczasz kieszeń moje mężusia...
Przyznam się- dzisiaj zamówiłam 2 jaśminy pnące- Stefana,wonne
Koniec,zero podglądania,zero chciejstw
Gratuluję cudownego miejsca na ziemi,gratuluję hobby-widać,że ciekawie żyjesz!!
Codziennie Cię podglądam i ostatecznie przestane!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kurcze-wykańczasz kieszeń moje mężusia...
Przyznam się- dzisiaj zamówiłam 2 jaśminy pnące- Stefana,wonne
Koniec,zero podglądania,zero chciejstw
Gratuluję cudownego miejsca na ziemi,gratuluję hobby-widać,że ciekawie żyjesz!!
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
Tadeusz pewnie siejesz papryki !
Mam propozycję podpartą prośbą...ponieważ nastaje okres wysiewów i przygotowania rozsad może zaserwujesz nam foty warzywno-szklarniowe. Wiem, że je już wstawiałeś tu w wątku....ale na pewno coś tam szklarniowego jeszcze znajdziesz w lamusie
Mam propozycję podpartą prośbą...ponieważ nastaje okres wysiewów i przygotowania rozsad może zaserwujesz nam foty warzywno-szklarniowe. Wiem, że je już wstawiałeś tu w wątku....ale na pewno coś tam szklarniowego jeszcze znajdziesz w lamusie
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
-
- 1000p
- Od: 1 lut 2009, o 16:10
Wtaj Tadeusz, kiedy Ty to wszystko robisz? Ale ogród ,jaka precyzja kompozycji. .Piękne zdjęcia.
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
pod naszym niebem
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Jak już pisałam na innym wątku piękny masz ogród Taduszu jeszcze nie doszłam do końca, ale wpadłam tylko na chwilkę z pytaniem czy Ty tę passiflorę ze zdjęcia zimujesz w gruncie? Wygląda, jakby była w ziemi :P
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
ALINO- dziękuję za odwiedziny i za słowa uznania o naszym miejscu na ziemi. Do pokazania , już mam niewiele, ale się jeszcze kilkadziesiąt roślin znajdzie, będą jeszcze ciekawy okazy flory i warto je mieć w ogrodzie. Wiem że to wszystko kosztuje, ale jak człowiek w "nałóg" wpadnie, to już nie ma ratunku, na ciekawą roślinkę "wysupła" ostatni grosz.
JUDYTO- dziękuję za odwiedziny,zimę zapowiadają srogą i długą, tak że i mnie się te przepowiednie udzielają i nie śpieszę się z siewem . Na parapetach prawie pusto, na razie wysiałem tylko paprykę.
Nie planowałem dużo papryki w szklarni i kupiłem tylko jedną torebkę nasion papryki którą wysiałem do kuwety 30 stycznia, .......ale wcześniej moja małżonka kupiła w markecie piękny, duży, o żółtym kolorze owoc papryki. Z tego owocu wyjęliśmy nasiona i około połowy stycznia ( by spróbować czy coś z tego będzie) wysiałem do kuwety. Oto co z niej wyrasta;
ANULKO-dziękuję za spacer po naszym ogrodzie,w ogrodzie pracuję prawie cały rok, jesienią i zimą, jak pogoda pozwala robię remonty, przeróbki ( żona ma wtedy wolne), natomiast resztę roku pracujemy razem nad utrzymaniem roślin w ogrodzie, ogród jest naszą jedyną pracą i rozrywką( no, poza wnukami).
PAMELKO- dziękuję za odwiedziny i za ciepłe słowa o naszym ogrodzie. Passiflorę mam posadzoną do dużego plastikowego, mocno dziurawego wiadra latem wysadzam ją z wiadrem do gruntu( jej korzenie rozrastają się przez dziury w wiadrze w gruncie), a jesienią po pierwszym przymrozku ( wytrzymuje do - 6 stopni) wykopuję ją z wiadrem i chowam do specjalnie zbudowanej z styropianu piwniczki. Robię tak już od 4 lat, mam nadzieję że przetrzymała ostatnie mrozy.
JUDYTO- dziękuję za odwiedziny,zimę zapowiadają srogą i długą, tak że i mnie się te przepowiednie udzielają i nie śpieszę się z siewem . Na parapetach prawie pusto, na razie wysiałem tylko paprykę.
Nie planowałem dużo papryki w szklarni i kupiłem tylko jedną torebkę nasion papryki którą wysiałem do kuwety 30 stycznia, .......ale wcześniej moja małżonka kupiła w markecie piękny, duży, o żółtym kolorze owoc papryki. Z tego owocu wyjęliśmy nasiona i około połowy stycznia ( by spróbować czy coś z tego będzie) wysiałem do kuwety. Oto co z niej wyrasta;
ANULKO-dziękuję za spacer po naszym ogrodzie,w ogrodzie pracuję prawie cały rok, jesienią i zimą, jak pogoda pozwala robię remonty, przeróbki ( żona ma wtedy wolne), natomiast resztę roku pracujemy razem nad utrzymaniem roślin w ogrodzie, ogród jest naszą jedyną pracą i rozrywką( no, poza wnukami).
PAMELKO- dziękuję za odwiedziny i za ciepłe słowa o naszym ogrodzie. Passiflorę mam posadzoną do dużego plastikowego, mocno dziurawego wiadra latem wysadzam ją z wiadrem do gruntu( jej korzenie rozrastają się przez dziury w wiadrze w gruncie), a jesienią po pierwszym przymrozku ( wytrzymuje do - 6 stopni) wykopuję ją z wiadrem i chowam do specjalnie zbudowanej z styropianu piwniczki. Robię tak już od 4 lat, mam nadzieję że przetrzymała ostatnie mrozy.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Tadeuszu witaj tę rozsadę trzymasz na parapecie w domu?
U mnie wszystko zawsze tak dziko rośnie .
Genia
U mnie wszystko zawsze tak dziko rośnie .
Genia
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
Faktycznie Tadziu przebieg tegorocznej zimy , jak i dalsze prognozy pogody nie nastrajają optymistycznie. Ja jednak liczę na to, że synoptycy jak zwykle coś namieszają i wiosna przyjdzie o czasie. Jeśli się nawet nieco spóźni, to mam nadzieję, że nam to i tak jakoś wynagrodzi
Ja paprykę też już wysiałam-część 16 stycznia i jedna zakupiona paczuszkę "Robertiny" kilka dni temu. Ta wysiana wcześniej już wschodzi, ale w porównaniu do pokazanej przez Ciebie wypada słabiutko Ale u mnie zawsze tak jest ze względu na dość niskie temperatury w domu panujące o tej porze roku.
Znowu nadają falę opadów śniegu i mrozów-myślę, ze po tym ataku zimy już definitywnie będzie z górki.
Czy już dokończyłeś przestawienie szklarni? Jak usytuowana jest Twoja szklarnia względem stron geogr.?
Pisałeś, że w małej szklarni uprawiasz winogrona, ale chyba nie widziałam z niej fotek. Napisz coś o tym, w tym roku noszę się z zamiarem posadzenia kilku krzaczków w tunelu.
Ja paprykę też już wysiałam-część 16 stycznia i jedna zakupiona paczuszkę "Robertiny" kilka dni temu. Ta wysiana wcześniej już wschodzi, ale w porównaniu do pokazanej przez Ciebie wypada słabiutko Ale u mnie zawsze tak jest ze względu na dość niskie temperatury w domu panujące o tej porze roku.
Znowu nadają falę opadów śniegu i mrozów-myślę, ze po tym ataku zimy już definitywnie będzie z górki.
Czy już dokończyłeś przestawienie szklarni? Jak usytuowana jest Twoja szklarnia względem stron geogr.?
Pisałeś, że w małej szklarni uprawiasz winogrona, ale chyba nie widziałam z niej fotek. Napisz coś o tym, w tym roku noszę się z zamiarem posadzenia kilku krzaczków w tunelu.
serdecznie pozdrawiam, judyta.