Co robimy w LUTYM w naszych ogrodach ?
- Administrator
- ---
- Od: 28 gru 2006, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Co robimy w LUTYM na działkach i w ogrodach ? [2010]
Co robimy w lutym na działkach i w ogrodach ? [2010]
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Co robimy w LUTYM na działkach i w ogrodach ? [2010]
Ja jak zwykle nic nie robię. Idę na działkę, jak już można grzebać w ziemi.
Waleria
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Ja łażę w kółko, brnąc po kolana w śniegu, i zastanawiam się, kiedy będzie wreszcie widać, gdzie co rośnie Aaa, pobieliłam drzewka, ale nie wiem, czy był to sam początek lutego, czy ostatni dzień stycznia
Powyższe posty mi humor poprawiły
to może ja coś napiszę
warzywnik
-jeśli chcemy w końcu marca sadzić ziemniaki, w połowie lutego możemy je umieścić do skrzynki w celu podkiełkowania.
- w ciepłym inspekcie możemy pod koniec miesiąca wysadzać rozsady sałaty
- w zimnym inspekcie możemy od połowy do końca lutego (zależnie od warunków) siać wczesną marchew, rzodkiewkę.
- w korzystnych warunkach atmosferycznych i glebowych (to chyba nie w tym roku ) już pod koniec lutego można siać groch łuskowy o gładkich nasionach, podobnie bób. Cebula kiełkuje w temp ziemi 2-3* im wcześniej tym lepiej podobnie jak ww warzywa już w końcu miesiąca można siać.
sad
- Założone jesienią opaski lepowe należy w lutym zdjąć i spalić
- Tniemy drzewa przy bezmroźnej pogodzie i winorośle pod koniec lutego ażeby nie dopuścić do utraty soków.
-W rejonach mroźnych możemy opóźniać kwitnienie drzew poprzez okrycie ziemi słomą itp materiałem.
- Zwalczanie mączniaka jabłoni rozpoczynamy w lutym, pędy pokryte typowym szarym nalotem grzyba wycinamy do zdrowych partii. Zabieg ten ogranicza dalsze porażanie drzewa i zwalczanie chemiczne nie jest tak potrzebna.
- Odginamy pędy do poziomu by przyspieszyć owocowanie drzew.
ogród ozdobny
- kontrolujemy dalie i mieczyki przy bezmroźnej pogodzie dobrze przewietrzyć pomieszczenie w którym są przechowywane.
- w ciągu lutego powinno zostać zakończone prześwietlanie i cięcie redukujące drzew i krzewów ozdobnych.
- Rośliny wiecznie zielone, chronimy przed słońcem.
- Po całkowitym rozmarznięciu ziemi należy sprawdzić, czy posadzone jesienią byliny nie zostały wysadzone przez mróz
materiał z "Weekend na działce" Franz Bohmig
to może ja coś napiszę
warzywnik
-jeśli chcemy w końcu marca sadzić ziemniaki, w połowie lutego możemy je umieścić do skrzynki w celu podkiełkowania.
- w ciepłym inspekcie możemy pod koniec miesiąca wysadzać rozsady sałaty
- w zimnym inspekcie możemy od połowy do końca lutego (zależnie od warunków) siać wczesną marchew, rzodkiewkę.
- w korzystnych warunkach atmosferycznych i glebowych (to chyba nie w tym roku ) już pod koniec lutego można siać groch łuskowy o gładkich nasionach, podobnie bób. Cebula kiełkuje w temp ziemi 2-3* im wcześniej tym lepiej podobnie jak ww warzywa już w końcu miesiąca można siać.
sad
- Założone jesienią opaski lepowe należy w lutym zdjąć i spalić
- Tniemy drzewa przy bezmroźnej pogodzie i winorośle pod koniec lutego ażeby nie dopuścić do utraty soków.
-W rejonach mroźnych możemy opóźniać kwitnienie drzew poprzez okrycie ziemi słomą itp materiałem.
- Zwalczanie mączniaka jabłoni rozpoczynamy w lutym, pędy pokryte typowym szarym nalotem grzyba wycinamy do zdrowych partii. Zabieg ten ogranicza dalsze porażanie drzewa i zwalczanie chemiczne nie jest tak potrzebna.
- Odginamy pędy do poziomu by przyspieszyć owocowanie drzew.
ogród ozdobny
- kontrolujemy dalie i mieczyki przy bezmroźnej pogodzie dobrze przewietrzyć pomieszczenie w którym są przechowywane.
- w ciągu lutego powinno zostać zakończone prześwietlanie i cięcie redukujące drzew i krzewów ozdobnych.
- Rośliny wiecznie zielone, chronimy przed słońcem.
- Po całkowitym rozmarznięciu ziemi należy sprawdzić, czy posadzone jesienią byliny nie zostały wysadzone przez mróz
materiał z "Weekend na działce" Franz Bohmig
-
- 1000p
- Od: 13 paź 2008, o 19:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ha, wiedziałam, że to skądś przepisane. Normalni ogrodnicy o tej porze roku piszą na kartce, jakie nasiona dokupić, złażą do piwnicy obejrzeć, jak tam grabie i piją nalewki z derenia, który sami wyhodowali właśnie idę do piwnicy po jedną, bo goście przyjdą wieczorem
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Esteci i łakomczuchy
- Waleria
Moja pigwowa nalewka pięknie wczoraj złociła się w świetle latarki, gdy ładowałam do koszyka kompoty, soki i sałatki.
"- w korzystnych warunkach atmosferycznych i glebowych (to chyba nie w tym roku ) już pod koniec lutego można siać groch łuskowy o gładkich nasionach, podobnie bób. Cebula kiełkuje w temp ziemi 2-3* im wcześniej tym lepiej podobnie jak ww warzywa już w końcu miesiąca można siać."
W życiu nie siałam nic wcześniej niż w ostatnich dniach marca. Wcześniej to tak się klei wszystko do grabi, że nie ma szans.
"- w korzystnych warunkach atmosferycznych i glebowych (to chyba nie w tym roku ) już pod koniec lutego można siać groch łuskowy o gładkich nasionach, podobnie bób. Cebula kiełkuje w temp ziemi 2-3* im wcześniej tym lepiej podobnie jak ww warzywa już w końcu miesiąca można siać."
W życiu nie siałam nic wcześniej niż w ostatnich dniach marca. Wcześniej to tak się klei wszystko do grabi, że nie ma szans.
Waleria
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
Ja przymierzam się do pobrania zrazów z winorośli.Pobrane na jesieni około 50% juz się przyjęło.Kupiłem ukorzeniacz to zobaczę czy warto,bo jeszcze nie używałem do winorośli.
-
- 1000p
- Od: 13 paź 2008, o 19:00
Waleria, a tą pigwę masz swoją, czy kupujesz? Moje niektóre nalewki mają po 10, 12 lat. Ideałem byłoby i alkohol do ich sporządzania samemu zrobić, ale to pewnie nielegalne Ale ok, to nie jest wątek alkoholowy.
Co do siania w lutym to chyba na parapecie, czy w ciepłym inspekcie, bo jak - w błocie siać? A tego roku błota będzie, jak ten cały śnieg się roztopi. Często mam wrażenie, że artykuły ogrodnicze są przedrukami z jakichś zagranicznych pism, albo pisane przez teoretyków.
A na działce w lutym można jeszcze podgrzewać w kociołku węgierskim podłoże, co w zamrażalce ze świąt został.
Co do siania w lutym to chyba na parapecie, czy w ciepłym inspekcie, bo jak - w błocie siać? A tego roku błota będzie, jak ten cały śnieg się roztopi. Często mam wrażenie, że artykuły ogrodnicze są przedrukami z jakichś zagranicznych pism, albo pisane przez teoretyków.
A na działce w lutym można jeszcze podgrzewać w kociołku węgierskim podłoże, co w zamrażalce ze świąt został.
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy
- Waleria
Tak się zastanawiam, ile ton śniegu mam na działce. 500m2 razy 0,5m=250m3. Przeszło 200 ton śniegu????
Ja skończyłam filologię, matematyka była dawno, może źle policzyłam?
Ja skończyłam filologię, matematyka była dawno, może źle policzyłam?
Waleria
-
- 200p
- Od: 12 wrz 2008, o 13:24
Ja co prawda też nie po matematyce, ale mnie wyszło inaczej. Zależy ile się przyjmie ciężar właściwy śniegu. Najczęściej przyjmuje się, że jest to 250kg/m3. Tak więc 500m2 x 0,5m (rozumiem, że taką masz wysokość) = 250m3. Pomnożywszy przez 250 daje 62500 kg czyli 62,5tony.
- Waleria
Zgadza się, ja przyjęłam, że 1m3 śniegu =1 tona. Tak waży chyba woda, miałam wątpliwości, ale...
No, 60 ton, to też coś!
No, 60 ton, to też coś!
Waleria
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Odśnieżamy śnieg, dokarmiamy ptaki, i oczekujemy wiosny
- stalewiak
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Kontakt:
Ja tak samo odśnieżam zrobiłem iglo córce tam za corcią wystaje domek paulowni
Tez dokarmian ptoszki
Łażę tu i tam sniegu na podworku miejscami 1,5metra :/ czuje ze te paulownie co zostały w gruncie nie przezyja tej ostrej zimy
Ale zobaczy sie
Tez dokarmian ptoszki
Łażę tu i tam sniegu na podworku miejscami 1,5metra :/ czuje ze te paulownie co zostały w gruncie nie przezyja tej ostrej zimy
Ale zobaczy sie
Maniak roślin egzotycznych