Dania z/na grilla.
Dania z/na grilla.
Propnuję nowy temat dana z grila ( czas jest odpowiedni), na pewno macie ciekawe przepisy ( kiełbasa z grila juz mi zbrzydła). Ostano znalazłam przepis na żeberka z grila są pyszne polecem Może zaproponujecie coś innego co wam smakuje( prócz kiełbasy), ja następnym razem podam kolejny przepis na pyszna kaszaneczke która nie pęka na rószcie. Pozdrawiam wszystkich grylowiczów i smakoszy, nie tylko dobrego grila ale przystawek do grila też:):):):):) ( małe piwko do grila też jest dobre [ oczywiście bezalkoholowe] .
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych, 3 łyżki miodu , 3 łyżki musztardy (ostrej! np. rosyjskiej Kamis), 1 średnia cebula, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki masła, sól, pieprz, chili, ew. słodka papryka w płatkach, sok z cytryny
Żeberka pokroić na kawałki, natrzeć przyprawami, kilkoma kroplami soku z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Rozpuścić masło, wrzucić posiekaną cebulę i dusić ok. 10 minut, dodać zmiażdżony czosnek, dusić 2-3 minuty, zdjąć z ognia, dodać miód, musztardę i dokładnie wymieszać.
Posmarować sosem żeberka, pozawijać w srebną folię,kłaść na rozgrzany ruszt.
Grilować do ok 1h
SAMCZNEGO
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych, 3 łyżki miodu , 3 łyżki musztardy (ostrej! np. rosyjskiej Kamis), 1 średnia cebula, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki masła, sól, pieprz, chili, ew. słodka papryka w płatkach, sok z cytryny
Żeberka pokroić na kawałki, natrzeć przyprawami, kilkoma kroplami soku z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Rozpuścić masło, wrzucić posiekaną cebulę i dusić ok. 10 minut, dodać zmiażdżony czosnek, dusić 2-3 minuty, zdjąć z ognia, dodać miód, musztardę i dokładnie wymieszać.
Posmarować sosem żeberka, pozawijać w srebną folię,kłaść na rozgrzany ruszt.
Grilować do ok 1h
SAMCZNEGO
- nemo56
- Przyjaciel Forum
- Posty: 1622
- Od: 18 sie 2005, o 15:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
ja najczęściej griluję kurczaki, przeważnie dwie sztuki, więc na dużym ogrodowym, murowanym grillu. Oczywiście kurczaki podzielone dzień wcześniej i przygotowane w półmisku.
Fotka grilla pokutuje tu gdzieś na forum.
Aha, do grilowania używam drewna owocowego pestkowego lub brzozy albo olchy.
Rozpalam natomiast topolą, szuszem ogrodowym.
Fotka grilla pokutuje tu gdzieś na forum.
Aha, do grilowania używam drewna owocowego pestkowego lub brzozy albo olchy.
Rozpalam natomiast topolą, szuszem ogrodowym.
Jakub . . . . .
Jakubie:)
Bardzo dziękuję za porady w doborze drewna na grila, co prawda nie mam jeszcze murowanego, ale przymierzam się do wybudowania, jeszcze nie mam konkretnej koncepji.
Odnośnie mojego pytania "Super bez soli i przypraw" jestem bardzo ciekawa jak przgotowujesz tego krczaka, jakich używasz przypraw, a może jst to zalewa, czy może kupujesz gotową przyprawę do kurczaka- skoro jest taki smaczny- warto wiedzieć.
Nie było to złośliwa uwaga.
Chiałabym abyś sie podzielił sposobem przygotowania.
Bardzo dziękuję za porady w doborze drewna na grila, co prawda nie mam jeszcze murowanego, ale przymierzam się do wybudowania, jeszcze nie mam konkretnej koncepji.
Odnośnie mojego pytania "Super bez soli i przypraw" jestem bardzo ciekawa jak przgotowujesz tego krczaka, jakich używasz przypraw, a może jst to zalewa, czy może kupujesz gotową przyprawę do kurczaka- skoro jest taki smaczny- warto wiedzieć.
Nie było to złośliwa uwaga.
Chiałabym abyś sie podzielił sposobem przygotowania.
Jeśli będziesz żyć w zgodzie z naturą, nigdy nie będziesz ubogi.
Ewunia z Piły
Ewunia z Piły
U nas najczęściej na grilu lądują filety z piersi kurczęcych
nie gardzimy dobrą chudą kiełbaską, a kaszaneczka to już w ogóle pyszota
czasem jest karczek rozbity na kotlety, czasem jakieś szaszłyczki, warzywa raczej pod postacia surówki
Jeśli chodzi o marynatę, to mam taki patent: do oleju wlewam trochę sosu sojowego i przyprawy (sól, pieprz, papryka i różne inne zioła, które mi wpadna akurat pod rękę-majeranek, oregano, rozmaryn, można wycisną troszke czosnku jak ktoś lubi, miętę i co kto lubi) po zmieszaniu takiej zaprawy przelewam rozbite delikatnie mięso i odstawiam na dzień lub dwa, czasem tylko na pół dnia.
Staram sie jeszcze dodatkowo obłożyć mięso plastrami cebuli, daje fajny aromat.
natomiast kiełbaske nacinam na pod skosem w lewo i w prawo, żeby jak najwięcej się wytopiło i posypuje przyprawą do grila, kaszaneczkę też posypuję
rybka fajna jest wysmarowana musztardą francuską i w folii aluminiowej grilowana-pycha można posypać płatkami migdałów.
nie gardzimy dobrą chudą kiełbaską, a kaszaneczka to już w ogóle pyszota
czasem jest karczek rozbity na kotlety, czasem jakieś szaszłyczki, warzywa raczej pod postacia surówki
Jeśli chodzi o marynatę, to mam taki patent: do oleju wlewam trochę sosu sojowego i przyprawy (sól, pieprz, papryka i różne inne zioła, które mi wpadna akurat pod rękę-majeranek, oregano, rozmaryn, można wycisną troszke czosnku jak ktoś lubi, miętę i co kto lubi) po zmieszaniu takiej zaprawy przelewam rozbite delikatnie mięso i odstawiam na dzień lub dwa, czasem tylko na pół dnia.
Staram sie jeszcze dodatkowo obłożyć mięso plastrami cebuli, daje fajny aromat.
natomiast kiełbaske nacinam na pod skosem w lewo i w prawo, żeby jak najwięcej się wytopiło i posypuje przyprawą do grila, kaszaneczkę też posypuję
rybka fajna jest wysmarowana musztardą francuską i w folii aluminiowej grilowana-pycha można posypać płatkami migdałów.
- nemo56
- Przyjaciel Forum
- Posty: 1622
- Od: 18 sie 2005, o 15:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
nacieranie solą, czosnkiem, pieprzem, posypanie papryką, obłożenie pokrojoną cebulą.ewunia123 pisze:Jakubie:)
Bardzo dziękuję za porady w doborze drewna na grila, co prawda nie mam jeszcze murowanego, ale przymierzam się do wybudowania, jeszcze nie mam konkretnej koncepji.
Odnośnie mojego pytania "Super bez soli i przypraw" jestem bardzo ciekawa jak przgotowujesz tego krczaka, jakich używasz przypraw, a może jst to zalewa, czy może kupujesz gotową przyprawę do kurczaka- skoro jest taki smaczny- warto wiedzieć.
Nie było to złośliwa uwaga.
Chiałabym abyś sie podzielił sposobem przygotowania.
Części kurczaków ułożone w półmisku, przykryte lnianym ręczniczkiem i pozostawione w chłodnym ciemnym miejscu (mam takowe w altance).
Budowę grilla gdzieś zamieściłem na forum, poszukaj.
podczas grillowania dodaję zioła do smaku albo posypuję przyprawą do grilowania. Ot i wszystko.
Griluję, jak jest porządny żar. Wtedy zaczynam od najwyższej półki (mam ich sześć) i zaczynam obniżać jak obie strony puszczą soki i zacznie kapać na palenisko. takie grilowanie trwa od 40 min. do jednej godziny. Pod koniec grilowania kładę jeszcze kromki chleba na ruszt i później to wszystko na półmiski. Dalej to już tylko sama przyjemność. A jak jeszcze do tego zaszumi piweńko w kufelku.........................................MIODZIO !!!
Jakub . . . . .
Tak jak obiecałam podaję sposób na przgotowanie kaszanki na grilu, jest naprawdę smaczna, przekonali sie do niej ci którzy deklraowali że nie lubią kaszanki.:;)
Kaszaneczkę układam na folii aluminowej, posyuję przyprawami do grila, obkładam wędzonym boczkiem pokrojonym w plastry ( musi być mocno wędzony) i na to jeszcze cebula porojona w grube plastry. Po czym zawijam w folię aluminiową w szczelne batony w formie cukierka. Griluję około 40 min na małym zarze.
Smacznego
Kaszaneczkę układam na folii aluminowej, posyuję przyprawami do grila, obkładam wędzonym boczkiem pokrojonym w plastry ( musi być mocno wędzony) i na to jeszcze cebula porojona w grube plastry. Po czym zawijam w folię aluminiową w szczelne batony w formie cukierka. Griluję około 40 min na małym zarze.
Smacznego
Jeśli będziesz żyć w zgodzie z naturą, nigdy nie będziesz ubogi.
Ewunia z Piły
Ewunia z Piły
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8472
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
- Onak
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 855
- Od: 4 lip 2006, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Opolszczyzna
- Kontakt:
A ja robię często tak: filety drobiowe kroję w szersze paski, wkładam do marynaty do drobiu na 2-3 dni do lodówki (do marynaty zawsze dodaję sos sojowy, wytrawne białe wino no i oliwę oczywiście), potem..już tylko grill..mniami,mięsko takie smakuje wyśmienicie, tzreba tylko pamiętać, żeby delikatnie się grillowało..mówię Wam! Palce lizać!
A do chleba z grilla można zrobić sobie masełko ziolłowe, tez pychota
A do chleba z grilla można zrobić sobie masełko ziolłowe, tez pychota
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie
Na moim balkonie