Grubosz - Crassula Cz.1
Re: Grubosz jak uformowac?
Carisma możesz.
- Zulka
- 100p
- Od: 29 cze 2009, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
ile musze czekac zeby miec takie cudowne dzrzewo??????? zakochałam się w tej roślinie - jest przepiękna !!!!! :P
harpio
Twój hobbit jest naprawdę świetny. Od dzisiaj zaczynam poszukiwania w kwiaciarniach.
Twój hobbit jest naprawdę świetny. Od dzisiaj zaczynam poszukiwania w kwiaciarniach.
Mój Hobbit ma ok 4 lat
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=29378" onclick="window.open(this.href);return false;
- Zulka
- 100p
- Od: 29 cze 2009, o 10:13
- Kontakt:
czuje się również zarażona chorobą hobbitową tak mi się spodobał, że oczywiście zacznę poszukiwania :P
- patrykgiel
- 500p
- Od: 10 lut 2009, o 20:51
a ktoś wie może kiedy zakwitnie ??
Mój nigdy nie kwitł
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=29378" onclick="window.open(this.href);return false;
- Danutka55
- 1000p
- Od: 5 lut 2009, o 17:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Grubosz - uprawa
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zdecydowanie wymaga tzw. prześwietlenia. Wszystkie niskoleżące i zwieszające się pędy należałoby solidnie (a niektóre nawet całkowicie) pouszczykiwać palcami. Wyeksponować pień (pnie). Te rosnące na górze korony tylko nieznacznie (o 2, 3 węzły) uszczknąć i nadać mu ładny zarys korony. To zmusi go także właśnie do rośnięcia w górę.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Ja swojemu (dopóki nie zamarzł) przycinałem "gałęzie" od dołu oraz te co zwisały. Wprawdzie po cieciu wyglądał dziwnie ale po niedługim czasie b. ładnie sie zagęścił - jak miniaturowe drzewko
Aaa nie wspomniałem - góre też mu skróciłem
Aaa nie wspomniałem - góre też mu skróciłem
- Danutka55
- 1000p
- Od: 5 lut 2009, o 17:36
Janusz...dziękuję ci za szybką odpowiedź.W tej chwili wygląda on jak potężna kula.Powiedz,czy to uszczykiwanie może być przeprowadzone teraz,czy lepiej jeszcze z miesiąc poczekać
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Roślina tworzy takie pędy z powodu niedoboru światła. Jeśli dostanie jaśniejsze stanowisko to wzrost będzie bardziej kompaktowy. Również zimą roślina musi przejść okres spoczynku, czyli należy ograniczyć lub nawet zaprzestać podlewania tak, by grubosz nie rósł. Dzięki temu nie będzie tworzyć takich cienkich pędów, które później nie są wstanie utrzymać masy grubych liści i zwisają.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dokładnie tak jak pisze Tomek. Jeżeli niektóre gałązki (szczególnie te dolne) "leją" się w rękach można je urwać już teraz. Z resztą można poczekać do marca. Także w marcu zacząć solidnie podlewać (byle nie zatopić). Po 2-ch lub 3-ch podlaniach można zastosować jednorazowo nawóz by wzmocnić całą roślinę.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.