Żyworódka(Kalanchoe) Która lecznicza?
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja nie robiłam jeszcze nalewki, ale kupiłam gotową. Ma około 20%. Da się to wypić ale specjalnie smakiem nie grzeszy. Dlatego dodaję do czegoś.
Fakt, że parapet mam cały zsypany maleństwami a firany pełne zielonego "groszku", ale można to znieść. Biorąc pod uwagę właściwości lecznicze to nawet przyjemność.
Fakt, że parapet mam cały zsypany maleństwami a firany pełne zielonego "groszku", ale można to znieść. Biorąc pod uwagę właściwości lecznicze to nawet przyjemność.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Tak się zastanawiam. Jakby coś domieszać do żyworódki to może byłoby to pijalne?
Kiedyś robiłam nalewki (muszę do tego wrócić) i często mieszałam różne smaki i smaczki.
Może miód lipowy? Cytryna?
Kiedyś robiłam nalewki (muszę do tego wrócić) i często mieszałam różne smaki i smaczki.
Może miód lipowy? Cytryna?
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja dodaję do syropu z kwiatów czarnego bzu / też lecznicza mikstura / i wtedy smakuje całkiem nieżle.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- ElzbietaaG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Żyworódka pierzasta i wąskolistna
Czy ktoś posiada w swojej kolekcji roślin doniczkowych taką roślinę
Żyworódka Pierzasta
Podobno ma duże właściwości lecznicze, zarówno wyciśnięty świeży sok jak i preparaty
ze spirytusem.Dostałam kilka siewek zdj.nr 4 oraz utrwaliłam na 3 zdjęciach
tę interesującą roślinkę u jej właścicielki.Co ciekawe sama się wysiewa - odpadają te maluszki
ze zdj. nr 2 i same się ukorzeniają.Znajoma pani hoduje tę roślinę na dwóch dużych parapetach.
Żyworódka Pierzasta
Podobno ma duże właściwości lecznicze, zarówno wyciśnięty świeży sok jak i preparaty
ze spirytusem.Dostałam kilka siewek zdj.nr 4 oraz utrwaliłam na 3 zdjęciach
tę interesującą roślinkę u jej właścicielki.Co ciekawe sama się wysiewa - odpadają te maluszki
ze zdj. nr 2 i same się ukorzeniają.Znajoma pani hoduje tę roślinę na dwóch dużych parapetach.
- Zgredo
- -Moderator Forum-.
- Od: 1 maja 2008, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Posiada nas tu kilka, z tego co widziałam na zdjęciach taka roślinkę. Ja również ją mam. Podobno ma właściwości lecznicze, nawet próbowałam... liście podobno dezynfekują (ale np tak, jak na gardło nieźle działa, tak na ranę w moim przypadku - nie, nie zasusza). Samą roślinę hoduje się bardzo łatwo, warto jednak, żebyś, chcą trzymać ją jako lekarstwo - trzymała głownie roślinki młode. Rozmnaża się szalenie, więc nie będziesz miała z tym problemu. Starsze lubią się u mnie wykrzywiać i tracić atrakcyjny wygląd. Pierwszy wynik w googlach o tej roślince zawiera sporo informacji o jej zastosowaniu leczniczym, choć osobiście wolę ją jako ozdobę parapetu.
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
żyworódka pierzasta
znacie tą roślinę i jej właściwości ?
Dostałam taka mała sadzonkę od sąsiadki i jestem zdumiona jej ekspansywnością, stad tez jej nazwa, na krawędziach liści wypuszcza wąsy i małe roślinki dosłownie zrzuca je pod siebie - mało tego właściwości żyworodki są bardzo szerokie - liście dojrzalej już rośliny maja właściwości lecznicze,a poza tym jest łatwa w utrzymani - tylko trzeba ja przypilnować bo jest bardzo "produktywna" jeśli chodzi o swoje "potomstwo"
znacie ta roślinkę lub jej odmiany? a może są jeszcze inne rośny podobne w właściwościach leczniczych i nieskomplikowane w uprawie?
Dostałam taka mała sadzonkę od sąsiadki i jestem zdumiona jej ekspansywnością, stad tez jej nazwa, na krawędziach liści wypuszcza wąsy i małe roślinki dosłownie zrzuca je pod siebie - mało tego właściwości żyworodki są bardzo szerokie - liście dojrzalej już rośliny maja właściwości lecznicze,a poza tym jest łatwa w utrzymani - tylko trzeba ja przypilnować bo jest bardzo "produktywna" jeśli chodzi o swoje "potomstwo"
znacie ta roślinkę lub jej odmiany? a może są jeszcze inne rośny podobne w właściwościach leczniczych i nieskomplikowane w uprawie?
- Adrianos
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 lis 2009, o 18:28
Re: żyworódka pierzasta
Niestety nie odpowiem na powyższe pytanie..
A żyworódke mam małą może ma z 4-5cm.
ale i tak sie nią cieszę i chyba sie zamierza do wypuszczania do nowych zarodników.. ;)
A żyworódke mam małą może ma z 4-5cm.
ale i tak sie nią cieszę i chyba sie zamierza do wypuszczania do nowych zarodników.. ;)
Re: Żyworódka pierzasta
A może ktoś wie dlaczego u żyworódki liście się skręcają ? Próbowałam więcej podlewać, mniej oraz zmienić miejsce niestety nic nie pomaga. Na zdjęciach widzę nawet zupełnie proste liście a u mnie całkiem pozwijane nawet te młode Tak to wygląda jakby jej czegoś brakowało. Dodam, że wsadzona jest w ziemię uniwersalną jakieś trzy miesiące temu więc chyba nie nawożenie... tym bardziej, że pora na nawożenie niespecjalna.
Też się podepnę do pytania o skręcone listki. Młoda żyworódka (5 par liści) w grudniu zaczęła się skręcać. Większość listków opadło. Zdążyła już wypuścić 3 nowe pary liści i znowu się skręciły. Podlewam ją jak pozostałe rośliny doniczkowe, które mają się dobrze.
Czyżby była zimą wrażliwa na podlewanie (może woli być przesuszona?), albo na mieszkanie ogrzewane kaloryferami? Zbyt suchego powietrza na pewno nie ma.
Czyżby była zimą wrażliwa na podlewanie (może woli być przesuszona?), albo na mieszkanie ogrzewane kaloryferami? Zbyt suchego powietrza na pewno nie ma.
Chyba nikt nie wie...
Jeszcze spróbowałam ją przestawić w chłodniejsze miejsce i młode listki, które wypuszcza nie są już skręcone ale starsze wyglądają brzydko.
Jeszcze spróbowałam ją przestawić w chłodniejsze miejsce i młode listki, które wypuszcza nie są już skręcone ale starsze wyglądają brzydko.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Mnie się wydaje,że ma za mokro.Ona dużo wody gromadzi w liściach,jak sukulent.Aby zrobić z niej produkt leczniczy musi być nie podlewana 2 tygodnie.Preparaty lecznicze robi się najwcześniej z rocznej rośliny.Lepiej by była 3-letnia.