Papryka do gruntu. Część 1
Re: Papryka do gruntu.
Witam .Też szukam tą odmianę parę lat temu kupiłem opakowanie za 7 lub 8zł wystarczyło na dwa sezony ,w ubiegłym roku już nie do zdobycia w małych opakowaniach ,dziwne 10g to dla plantatorów a dla działkowców co?lub byle co.Wiem że Radomira f1 jest dobra ,ale chyba też dla plantatorów.Ja mam nasiona z papryki kupionej na bazarze i jak nie dostanę wymienionych odmian to posieję ,chociaż wiem że nie będzie taka sama.POZDRAWIAM RYSIEK.
Czy ktoś miał odmianę Robertina (nie Roberta)? Chciałbym wiedzieć jak z plennością i wrażliwością na choroby. Oczywiście wiem co producent napisał ale chodzi mi o wasze doświadczenia z tą odmianą.
- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też zamówiłam sobie Robertinę, bo w zeszłym roku papryka w szklarni mi się nie udała, więc może ta Robertina (polecana do gruntu) da mi jakiś owoc.
CARYCAf1 producęt plantico,można zamówić pod adresem maila, sprzedaz@plantico.pl w ofercie mają małe opakowania 0,5g cena 5,50zł+3%wat+koszt wysyłki 11zł trochę za droga poczta.
kurcze trochę boję się dac papryki do gruntu ale fakt ze ani ostra ani słodka w zeszłym roku chowana z pomidorkami się nie popisały...teraz wiem, że mają odmienne wymagania...ale jak myślicie gdybym w tym roku dał je do gruntu i osłonił jak ogórki przed wiatrami to może coś wyjść...boję sięm, że jak lato "spłynie" dosłownie...jak w zeszłym roku i da temperatury jak ostatnio to w gruncie papryka okaże się nieporozumieniem ii znów sobie nie pojem i nie posuszę...na nowy sposób też się nie uda...i jak tu nie popełnić błędu jak doświadczenia niewiele...a gdybym dał osobny tunel na paprykę to powiedzmy dam 30 słodkich po jednej i 30 ostrych po drugiej a po środku żeby je oddzielić to co warto wysadzić wraz z papryka hm???
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niedoby z papryką ostrą a słodką to chodzi o zapylanie(owady - kwiat) dlatego nie sadzimy obok siebie . Paprykę ostrą posadź normalnie gruncie jest łatwiejsza w uprawie na pewno Ci się uda a słodką do foliaka razem z ogórkami i kiwano oraz rodzynkiem .
Kurcze no a ja planowałem sadzić na jednej grządce i ostrą i słodką ale widzę że odradzacie to, hmm będę musiał pokombinować ze zmianą nasadzeń
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Adrian - mi się nigdy! nie przepyliły...
hafciarz...dziękuję za odpowiedź i informację ...a jak myślisz co by mogło byc mniej egzotycznego zamiast kiwano i rodzynki hm...z arbuzami może być??...pozdrowienia dla Magdymisi :p
Magdo no skoro tak mówisz to posadzę razem
Ja też miałem posadzoną paprykę ostrą obok słodkiej i nie zauważyłem żeby smak ich się zmienił. Zresztą, do marnowania papryki słodkiej zawsze dodaję jedną ostrą, taka mi smakuje. Jeśli chodzi o sadzenie w gruncie, to już od paru lat sadzę paprykę w gruncie i zawsze mi wychodzi. W tym roku miałem dopiero we wrześniu. Cała rodzina się nią objadała i sporo słoiczków na zimę zrobiliśmy. Ja paprykę przebarwioną zrywam i wkładam do worków foliowych (w ciepłym miejscu), po około 4 dniach jest cała przebarwiona. Na gruncie musiałbym czekać znacznie dłużej żeby dojrzała.
wodnik
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 sty 2010, o 09:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No ja już nie wytrzymałem i nasiona papryki rozłożyłem na wilgonej ściereczce do wykiełkowania
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek