Heliotrop Cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Heliotrop - pielęgnacja
No nie wiem Bożenko czy to już najlepszy czas. Najlepszy termin do wysiewu to luty-marzec. W. Legutko proponuje by na tydzień przed wysiewem opakowanie nasion umieścić w lodówce w temp. 1-5 stopni C a następnie wysiać. Ja swoich z tego co pamiętam nie schładzałem. Nasion nie należy przykrywać tylko wcisnąć (ja to robiłem łyżeczką do herbaty) w podłoże. Na niektórych opakowaniach pisze by nasiona posiać na głębokość 0,5cm. W temp. 20-25 stopni C wschody trwają do 4 tygodni choć moje wysiane w zeszłym roku 12 marca rozpoczęły kiełkowanie 17/18 marca. Oczywiście podłoże musi być wilgotne a po wysiewie i zamgławieniu opryskiwaczem przykrywam doniczkę szklaną szybą lub grubą folią. Co do podłoża do wysiewu to ja używam gotowego podłoża do wysiewów i pikowania AURA z HOLLAS Pasłęk ale na forum wiele osób zachwyca się ziemią/podłożem kupowanym w Biedronce.
Mateusz - a czy próbowałeś to zrobić?Matemax pisze:Przemku ja bym próbował z rośl. matecznej pobrać sadzonki na zimę do wody, a potem przesadzić do doniczki.
Ja chciałam ukorzenić kawałeczek Heliotropa w ten sposób ,ale gałązka nic nie puściła,
odpadły wszystkie listki i koniec.
Co prawda zrobiłam to już we wrześniu ,może trzeba wcześniej??
Przemek-Heliotropy rzeczywiście wyhodowałeś wspaniałe One powinny rosnąć w takiej grupie ,
no ale jak u nas sadzonka kosztuje 5-6 zł to nie bardzo można sobie na to pozwolić-
dlatego siejmy !!
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja swoje na tydzień przed wsianiem włożyłam do lodówki zgodnie z zaleceniem , 1 lutego już wsiałam , a teraz czekam aż wzejdą, o ile wzejdą?
pozdrawiam , jak wzejdą to się odezwę
pozdrawiam , jak wzejdą to się odezwę
-
- 200p
- Od: 28 mar 2009, o 10:20
faktycznie lepiej go przemrozić. Ja niestety miałam chwilkę czasu jakieś 2,5 tyg temu więc wysiałam pierwszą turę nasion i heliotrop wschodzi bardzo nierównomiernie.
- bodzia3012
Alicjo , a po jakim czasie zaczął ci wschodzić
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja swoje wysiałam tak na próbę 28.02 i już są pierwsze siewki ale w sumie to ich niewiele a nasion było sporo, pewnie popędzę jeszcze dokupić nasionka.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- bodzia3012
Dzięki Eluś.
Moich nasionek co kupiłam było tak niewiele i takie malutkie , że nie wiem co z tego będzie , ale dzisiaj podejrzę.
pozdrawiam papa
Moich nasionek co kupiłam było tak niewiele i takie malutkie , że nie wiem co z tego będzie , ale dzisiaj podejrzę.
pozdrawiam papa
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Bożenko ale ze mnie straszna gapa, oczywiście wysiewałam je 28.01 ...a to chyba wszystko przez to że już tak bardzo chciałabym,aby jak najszybciej był marzec, to już wtedy bliżej ku wiośnie .
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- bodzia3012
Witajcie
Moje heliotropy wzeszły , co prawda niewiele , ale jak pisałam wcześniej nie było dużo nasionek w opakowaniu . Przestawiłam je w widniejsze miejsce i zdjęłam folię. Oby tylko mi nie zmarniały
Pozdrawiam ciepło
Moje heliotropy wzeszły , co prawda niewiele , ale jak pisałam wcześniej nie było dużo nasionek w opakowaniu . Przestawiłam je w widniejsze miejsce i zdjęłam folię. Oby tylko mi nie zmarniały
Pozdrawiam ciepło
-
- 200p
- Od: 28 mar 2009, o 10:20
po 1,5 tygodnia do 2 tyg i dalej wschodzi a u najstarszych roślinek pojawił się już 2 listek. Na opakowaniu było napisane ,że wysiewać już od styczniaBożena Śmigielska pisze:Alicjo , a po jakim czasie zaczął ci wschodzić
- bodzia3012
a czy Ty też zdjęłaś folię, boję się żeby mi nie klapły może za wcześnie je odkryłam
pozdrawiam
pozdrawiam
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
Dziś również kupiłam nasionka heliotropu(nie było kobei a nie chciałam wyjść z pustymi rękoma)
Czy ktoś porównywał wschody nasion przemrożonych i nie?
Słyszałam również,że odstraszają komary-czy to prawda?
Czy ktoś porównywał wschody nasion przemrożonych i nie?
Słyszałam również,że odstraszają komary-czy to prawda?
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Darlo z moich obserwacji odstraszaczem komarów jest Plektrantus i Geranium.
Heliotrop odstrasza meszki, które jeszcze bardziej potrafią dokuczyć niż komary.
Hodując w doniczkach zawsze stawiam je tam gdzie najczęściej przebywamy i siedząc często poruszam roslinkami aby wywołać intensywniejszy zapach. Dodatkowo zrywam listki tych wszystkich roślinek - rozcieram w dłoni i smaruję odkryte części ciała - na trochę pomaga a potem powtórka.
Heliotrop odstrasza meszki, które jeszcze bardziej potrafią dokuczyć niż komary.
Hodując w doniczkach zawsze stawiam je tam gdzie najczęściej przebywamy i siedząc często poruszam roslinkami aby wywołać intensywniejszy zapach. Dodatkowo zrywam listki tych wszystkich roślinek - rozcieram w dłoni i smaruję odkryte części ciała - na trochę pomaga a potem powtórka.