Dziękuję za identyfikację , teraz jak ktoś będzie pytał cóż zaś to będę mogła zabłysnąć wiedząCzarodziej_ pisze:To masz ślicznego grapefruita, pomarańcza pachnie inaczej bardziej jak skórka jej owocu pocierana ręką.
Cytrusy - porady ogólne
Re: Cytrusy - Porady Czarodzieja
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 lut 2010, o 14:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Moja cytryna skierniewicka ostatnio zakwitła. Czy to niedziwne, że w stanie odpoczynku się to stało?? Czy muszę oberwać kwiaty?? W tych kwiatach nie ma pręcików co trzeba zrobić aby w kwiatkach pojawiły się pręciki?? Ostatnio zauważyłem, że w ziemi chodzą a właściwie to wiją się małe dżdżownice czy one są szkodliwe, jeśli tak to czym je usunąć??
Moja cytryna skierniewicka ostatnio zakwitła. Czy to niedziwne, że w stanie odpoczynku się to stało?? Czy muszę oberwać kwiaty?? W tych kwiatach nie ma pręcików co trzeba zrobić aby w kwiatkach pojawiły się pręciki?? Ostatnio zauważyłem, że w ziemi chodzą a właściwie to wiją się małe dżdżownice czy one są szkodliwe, jeśli tak to czym je usunąć??
Skoro nie ma w kwiatach cytrusów to oznacza że nie będzie owoców, kwiaty opadną, nie ma na to wpływu, roślina sama wytworzy w odpowiednim czasie kwiaty które będą miały zarówno męskie jak i żeńskie części składowe kwiatów. Nic nie musisz obrywać, a to że zakwitła cytryna w okresie spoczynku to norma, widocznie już się roślina wybudza, może dostała więcej słoneczka lub wyższą temp. i zaczęły już w niej krążyć soki. Dżdżownicami się nie przejmuj wytwarzają naturalny biohumus w ziemi nie są szkodliwe dla cytrusów.
Czy jest już odpowiednia pora, aby przesadzać cytrusy, bo mam w jednej doniczce cytrusa razem z krasnokwiatem katarzyny i chce je rozsadzić?
Najlepiej na początku marca.
witam i bardzo proszę o radę!
Mam około 20-letnią cytrynę wyhodowaną z pestki. Nigdy nie kwitła, ale zawsze była i tak bardzo dekoracyjna. Od kilku miesięcy jednak choruje - liście pokrywają się lepką substancją i opadają.
Co to jest, jaka jest przyczyna - i przede wszystkim - jak można to zwalczyć?
Pozdrawiam
Mam około 20-letnią cytrynę wyhodowaną z pestki. Nigdy nie kwitła, ale zawsze była i tak bardzo dekoracyjna. Od kilku miesięcy jednak choruje - liście pokrywają się lepką substancją i opadają.
Co to jest, jaka jest przyczyna - i przede wszystkim - jak można to zwalczyć?
Pozdrawiam
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czarodzieju powiedz mi czy i jak zimujesz cytrusy? (Ja dopiero posiałem ale wiedzę trzeba poszerzać)
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu
szarotka załącz zdjęcia i przypatrz się czy nie widać od spodu na liściach jakichś szkodników.
luczek95 całą bazę wiedzy o cytrusach masz na stronie http://www.naszecytrusy.pl zapraszam do jej pogłębiania, szczególnie zakładki Kalendarz opieki i Poradnia. Ja swoim właśnie dzisiaj zakończyłem zimowanie.
luczek95 całą bazę wiedzy o cytrusach masz na stronie http://www.naszecytrusy.pl zapraszam do jej pogłębiania, szczególnie zakładki Kalendarz opieki i Poradnia. Ja swoim właśnie dzisiaj zakończyłem zimowanie.
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ooo dziękuję jesteś wielki
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
- veegas5
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 31 sty 2010, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.
Mam takie pytanko: czy można wychodować drzewko mandarynkowe z pestki, jeżeli tak to jaki jest na to najlepszy sposób?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Mam takie pytanko: czy można wychodować drzewko mandarynkowe z pestki, jeżeli tak to jaki jest na to najlepszy sposób?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
POZDRAWIAM ŁUKASZ
Oczywiście że można z tym że na takiej dzikiej mandarynce wyhodowanej z pestki kwiatów i owoców możesz spodziewać się po około 30 latach prawidłowej hodowli. O cytrusach z pestki możesz poczytać tutaj, możesz natomiast podhodować sobie podkładkę właśnie uzyskaną z pestki i wszczepić na nią zraz z szlachetnego już owocującego cytrusa. O tym możesz poczytać np. tutaj lub jeśli chcesz wcześniej uzyskać owocujące drzewko to poczytaj tutaj
Rzeczywiście, od spodu na liściach cytryny gdzieniegdzie są małe brązowe plamki czy kulki - nie wiem jak to określić. Na razie nie mam niestety zdjęć.