Wysyłka świeżych liści

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
cinnamon
50p
50p
Od: 3 lip 2008, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Wysyłka świeżych liści

Post »

Witam :)

Potrzebuję wysłać znajomemu świeże liście jeżyny zimozielonej - jest to pokarm dla owadów ( patyczaków i straszyków ). Tak się składa, że mieszkam na wsi, dlatego mam dostęp do tego typu roślin, a znajomy - mieszczuch z bloku - nie za bardzo :)

Chcę się z nim podzielić, jednak nie wiem, jak je zapakować, by doszły świeże... Myślałam nad zamrożeniem, ale zanim dotrą zrobi się "ciapa", a one w takich warunkach szybko gniją. To samo będzie, gdy dodam do woreczka z nimi wody, żeby utrzymywała wilgotność.
Tak więc co na to poradzić? Zapakować lekko osuszone, dopiero co zerwane z krzaka do woreczków strunowych - i do koperty bąbelkowej? Co radzicie?
„Przez setki lat ludzie wierzyli, iż jaszczurki w studni dowodzą, że woda jest świeża i zdatna do picia. I przez cały ten czas ani razu nie zadali sobie pytania, gdzie właściwie jaszczurki chodzą do toalety...?”
- Terry Pratchett, Kosiarz
Montana
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 mar 2009, o 13:09
Kontakt:

Re: Wysyłka świeżych liści

Post »

Jeśli masz zamiar korzystać z usług poczty polskiej to odradzam wsadzanie swierzych liści do woreczków strunowych , a jeśli wyślesz kurierem to po prostu liście w zwykłym worku wrzuć w zwykłą koperte ;)
cinnamon
50p
50p
Od: 3 lip 2008, o 15:24

Post »

Niestety nie mam możliwości wysyłki kurierem; w grę wchodzi jedynie Poczta Polska. Jednak do tej pory, gdy wysyłałam, priorytet był u właściciela po max 2 dniach. Gdyby założyć, że i tym razem tak będzie, najlepszym wyjściem jest zwyczajne włożenie do woreczka? Czy też istnieje jakieś lepsze wyjście?
„Przez setki lat ludzie wierzyli, iż jaszczurki w studni dowodzą, że woda jest świeża i zdatna do picia. I przez cały ten czas ani razu nie zadali sobie pytania, gdzie właściwie jaszczurki chodzą do toalety...?”
- Terry Pratchett, Kosiarz
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja wysyłałem koleżance żabią rzęsę dla żółwia...Była zapakowana w woreczek z wodą i to w kopercie bąbelkowej...
Wysłałem priorytetem i doszło po 3 tygodniach :evil:
Nawet nie muszę mówić co było po otwarciu woreczka...Nikt nie chciał by tego wąchać...
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja bym zrobiła z tych liści płaski bukiecik, ogonki owinęła czymś wilgotnym, na to woreczek uszczelniony przy listkach, no i wtedy dać do koperty bąbelkowej. Sądzę jednak,że lepiej im by było na łodydze.
Waleria
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Z łodygą chyba najlepiej. Owinąć jej koniuszek mokrym wacikiem, a to w folię alu. Całość owinąć dokładnie papierem, bo może zmarznąć. Wysłać... i trzymać kciuki ;:224

Udało mi się wysłać kilka listów priorytetem z mojej wioszczyny, które doszły do odbiorcy następnego dnia :shock:
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

znaleźć plastykowe pudełko wyłożyć je ręcznikami papierowymi- nasączyć wodą ręczniki tak żeby były wilgotne - rozłożyć liście na tych ręcznikach - całość przykryć takimi samymi wilgotnymi ręcznikami całość zamknąć- i z tym na pocztę - myślę ze by można to samo zrobić w foliowej torebce tyle ze ręczniki mają być tylko wilgotne- woda nie ma prawa z nich się odsączać :wink: tydzień powinny w takich warunkach znieść bez uszczerbku :idea:
Awatar użytkownika
@.monka
200p
200p
Od: 1 gru 2006, o 19:31

Post »

ja praktykuję czasem z liśćmi sałaty w lodówce - mokre (bo umyte) wkładam do woreczka foliowego, dmucham do środka, robi się "balonik" i zawiązuję szczelnie - kilka dni jest ok. Może i by tak z tymi liśćmi?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”