Budowa ogrodu - szczepano
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Hej !Obejrzałam Twoje "pole do popisu" . Już widać ,że jesteś zawzięty i pracowity , bo w krótkim czasie wykonałeś "duże" prace, tworząc zręby ogrodu. Trawka pozytywnie zmieniła wygląd tego miejsca. Problem w tym, że w przyszłym roku może być więcej chwastów niż trawy...
Co do przesadzania dużych drzew , czytałam, że robi się to stopniowo- najpierw podkopuje się częściowo górną warstwę korzeni, a po kilku miesiącach wykonuje właściwe przesadzanie.W ten sposób zmniejsza się "szok" który i tak przeżywa drzewo, tracąc część korzeni.Warto by więc podkopać teraz, zabezpieczyć na zimę np. korą , a przesadzić wiosną ,gdy już ziemia rozmarznie.
Metasekwoja ma bardzo płytki, rozłożysty system korzeniowy ,a główne korzenie rosną parasolowato płytko pod powierzchnią ziemi.
Co do przesadzania dużych drzew , czytałam, że robi się to stopniowo- najpierw podkopuje się częściowo górną warstwę korzeni, a po kilku miesiącach wykonuje właściwe przesadzanie.W ten sposób zmniejsza się "szok" który i tak przeżywa drzewo, tracąc część korzeni.Warto by więc podkopać teraz, zabezpieczyć na zimę np. korą , a przesadzić wiosną ,gdy już ziemia rozmarznie.
Metasekwoja ma bardzo płytki, rozłożysty system korzeniowy ,a główne korzenie rosną parasolowato płytko pod powierzchnią ziemi.
Re: Budowa ogrodu - szczepano
Pracy jest na prawdę mnóstwo... Ale na pewno będzie warto i nie pożałujesz ;)
trzymam kciuki ;)
trzymam kciuki ;)