Fasola - choroby
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Listki fasoli szparagowej więdną i ...
Niektóre listki fasoli szparagowej więdną i zwijają się do środka. Jaka to może być przyczyna.
Pozdrawiam Andrzej.
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt:
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
W tych miejscach nie widać śladów jego bytności tj. korytarzy (lekkich wzniesień) tuż pod powierzchnią ziemi, otworków ... Wiec to raczej nie on. Ponadto cały krzew fasolki byłby przywiędnięty w tym przypadku lub starsze liście, a nie dwa lub trzy młode listki...
Czekam na dalsze podpowiedzi.
Czekam na dalsze podpowiedzi.
Pozdrawiam Andrzej.
- akilegna
- Przyjaciel Forum - weteran
- Od: 3 maja 2007, o 09:14
- Kontakt:
Miłosz moja fasola też podobnie wyglądała w zeszłym tygodniu. Teraz jest ładna.
Na zdjęciu nie widzę nic niepokojacego
Ja wysiałam w tym roku dwa rodzaje nasion. Bardzo duża różnica jest. Lepiej wyglądsają rośliny, które powschodziły z nasiona takich lekko brązowych a nie białych...
Dziwna sprawa.
U Ciebie też podobnie wygląda. Po prostu te brązowe nasionka Ci wykiełkowały ale mogę się też niestety mylić
Obserwuj fasolę przez kilka najbliższych dni i zrób zdjęcie. Może coś więcej będę mogła powiedzieć
Pozdrawiam
----------
Angelika
Na zdjęciu nie widzę nic niepokojacego
Ja wysiałam w tym roku dwa rodzaje nasion. Bardzo duża różnica jest. Lepiej wyglądsają rośliny, które powschodziły z nasiona takich lekko brązowych a nie białych...
Dziwna sprawa.
U Ciebie też podobnie wygląda. Po prostu te brązowe nasionka Ci wykiełkowały ale mogę się też niestety mylić
Obserwuj fasolę przez kilka najbliższych dni i zrób zdjęcie. Może coś więcej będę mogła powiedzieć
Pozdrawiam
----------
Angelika
- Milosz-s
- 200p
- Od: 29 maja 2007, o 16:27
Witaj ANGELIKO
Niestety ja się martwię bo te brązowe miejsca to uschnięte liścienie i liście. Roślinki zamierają i pozostają same słupki. Tak wygląda conajmniej 80 % wschodów.
Bardzo dziękuję Ci za zainteresowanie, bo jak widzisz takie małe pospolite fasolki nie cieszą się większym zainteresowaniem forumowiczów.
Pozdrawiam MIŁOSZ
Niestety ja się martwię bo te brązowe miejsca to uschnięte liścienie i liście. Roślinki zamierają i pozostają same słupki. Tak wygląda conajmniej 80 % wschodów.
Bardzo dziękuję Ci za zainteresowanie, bo jak widzisz takie małe pospolite fasolki nie cieszą się większym zainteresowaniem forumowiczów.
Pozdrawiam MIŁOSZ
Cieplutkie, słoneczne, już wiosenne, pozdrowionka z Jelonka - MIŁOSZ
R.O.D. Jelonek k. Poznania
- akilegna
- Przyjaciel Forum - weteran
- Od: 3 maja 2007, o 09:14
- Kontakt:
Miłosz możliwe, że jeszcze za dużo osób Twojego postu nie przeczytało.
Tak się składa, że ja w głównej mierze mam ogród produkcyjny aniżeli ozdobny.
Fasola, kapusta pekińska, kalarepki, marcheww itp. oraz dużo owocowych krzewów i kilka drzew.
Zaintrygowała mnie Twoja fasola bo moja podobnie wyglądała. Muszę troche posiedzieć i nauczyć się wstawiać zdjęcia. Sporo jest tu informacji ale mi brakuje czasu na to, żeby przysiedzieć.
Mam nadzieję, że będzie dobrze.
Napisz proszę jak będziesz coś więcej wiedział. Do tego czasu może ktos jeszcze się wypowie?
----------------
Angelika
Tak się składa, że ja w głównej mierze mam ogród produkcyjny aniżeli ozdobny.
Fasola, kapusta pekińska, kalarepki, marcheww itp. oraz dużo owocowych krzewów i kilka drzew.
Zaintrygowała mnie Twoja fasola bo moja podobnie wyglądała. Muszę troche posiedzieć i nauczyć się wstawiać zdjęcia. Sporo jest tu informacji ale mi brakuje czasu na to, żeby przysiedzieć.
Mam nadzieję, że będzie dobrze.
Napisz proszę jak będziesz coś więcej wiedział. Do tego czasu może ktos jeszcze się wypowie?
----------------
Angelika
- Milosz-s
- 200p
- Od: 29 maja 2007, o 16:27
Angeliko
Dziękuję za podtrzymanie mnie na duchu
Znalazłem opisy kilku chorób fasoli na str. http://www.nasiona-warzyw.pl/fasolachoroby.htm
Nasiona były zaprawiane więc choroby grzybowe nie powinny się pojawić
Pozdrawiam Miłosz
Dziękuję za podtrzymanie mnie na duchu
Znalazłem opisy kilku chorób fasoli na str. http://www.nasiona-warzyw.pl/fasolachoroby.htm
Nasiona były zaprawiane więc choroby grzybowe nie powinny się pojawić
Pozdrawiam Miłosz
Cieplutkie, słoneczne, już wiosenne, pozdrowionka z Jelonka - MIŁOSZ