Ogrodzenie solidne,trwale

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
kellys7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 sie 2008, o 13:31

Post »

Prorok jakiś z Ciebie Asieńko czy co ?!Takie płotki widziałem właśnie w Twoich rejonach podczas wizyty "na Małyszu" w Zakopcu. Tam faktycznie gazdowie mają pieruńskie pomysły - ale zapewniam, że u mnie na nizinach też się przyjmują. Co do kamiennych budowli to zabiłaś mi ćwieka, bo planowałem przy tym jakiś kominek - może faktycznie kamień będzie przy tym fajnie wyglądał. Poczekam do następnego sezonu, bo trochę kamienia muszę nazbierać:-)
Awatar użytkownika
kocicy_Lwisko
50p
50p
Od: 12 wrz 2008, o 08:57

Ogrodzenie...

Post »

a mi się wydaje ze cena będzie wyższa tego płotu kellys7. Wydaje mi się że cena głównie zależy od ceny drewna... A ono jest różne w zależności od miejsca w Polsce. Ja bym chciał znaleźć taki tartak co mi sprzeda te drewniane deski (okorowane/czy też nie - bez znaczenia....) za rozsądną cenę w okolicach Radom/Kozienice/Puławy.
Jak na razie najadłem się smaku, znów powróciła wizja ogrodzenia które.... jeszcze musi znów poczekać na lepsze czasy finansowe.;:222

A swoją drogą, czy mogę prosić o zbliżenia konstrukcyjne? Tzn. Mocowanie słupków do podmurówki i do poziomych desek....
kellys7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 sie 2008, o 13:31

Re: Ogrodzenie...

Post »

W tej chwili nie dysponuję takimi fotkami, ale napiszę Ci krótko - płot nie jest na podmurówce, słupki osadzone są w metalowych "szpikulcach" wbitych w glebę na głębokość0,8 metra. Dwie śruby 10x12 mocno skręcają podstawę. I to całe mocowanie. U mnie wystarczyło wbić kotwy wyłącznie przy użyciu dużego młota. Kolega na swoim podłożu musiał wykopywać dołki i lekko je podmurować. Co do mocowania desek - najprostsze łączniki kątowe z nierdzewki po 50-60 groszy za sztukę ( po jednym na krawędzi deski wystarczy), czyli liczba desek razy dwa. Dobra wkrętarka aku i życzę miłego popołudnia przy skręcaniu. ( na fotki musisz poczekać)
PannaD
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 gru 2009, o 09:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dobre ogrodzenie -jakie?

Post »

chciałabym wznowić temat. Czy warto zainwestować w taką ocynkowaną siatkę? Słyszałam o różnych producentach tego typu ogrodzeń. Czy ktoś się w tym wszystkim może orientuje?
IzaLu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 gru 2009, o 23:18

Post »

Witam
W tym roku zrobiłam ogrodzenie z siatki ocynkowanej, wyszło mi najtaniej w porównaniu z drewnianymi sztachetami i kutymi elementami. Nie wygląda to pięknie,ale nie miałam kasy , żeby ogrodzić 100 m (dłuższy bok posesji).
Pocieszam się, ze można obsadzić pnączami lub żywopłotem:)
Sprawdź na allegro oferty siatek lub w centrach ogrodniczych.
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja mam ogrodzenie drewniane. Dość drogo nas to wyniosło, ale efekt wizualny nam bardzo odpowiada. Ludzie chodzili i gadali, że tak to się kiedyś krowy na pastwiskach grodziło, a teraz coraz więcej takich płotów w mojej wsi powstaje ;)

Obrazek
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

Mi osobiście podoba się płot z kamienia (ewentualnie ze starej czerwonej cegły lub połączone te dwa materiały )albo płot byle jaki ale opleciony pnączem. Mam w okolicy taki z winobluszczem pięciolistkowym-ekstra-latem zielono,jesienią czerwona a zimą i tak jest gęsty to nic nie widać jest kolor lekko brązowy-taka kawa z mlekiem.
Może sam kiedyś taki będę miał. :D
Luiza_23
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 lut 2010, o 09:02

Post »

Jakie można postawić ogrodzenie możliwie najtaniej?? Ja już swoje mam tylko mamuśka chce u siebie na działce(4Ar) a nie chcę wydawać na to za dużo kasy.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Najtaniej to chyba żywopłot z sadzonek pobranych z działki własnej, albo od sąsiada :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Luiza_23
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Nalewka pisze:Najtaniej to chyba żywopłot z sadzonek pobranych z działki własnej, albo od sąsiada :)

Dzięki Świetny pomysł:) Tylko mama chciała coś typu siatka,płotek itp;
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Tak było :

Obrazek

a tak jest:

Obrazek

My robiliśmy płot z drewnianych ryflowanych najzwyklejszych desek z Castoramy, które sami zaimpregnowaliśmy.

Obrazek

Płot został postawiony na podmurówve, w której zamocowaliśmy słupki do siatki. W słupki od góry wsadziliśmy takie pakuły z zaprawy cementowej, żeby woda (deszczowa) się nie dostawała do środka, i potem je zamalowaliśmy farbą.

Zarówno furtka, jak i brama zostały zrobione także z takich słupków (zespawanych w narożnikach).

W poziomie zamocowaliśmy deski i do nich przykręcilismy deski-sztachety.

Obrazek

Obrazek

Sztachety mocowaliśmy takimi śrubami z dużym, okrągłym łebkiem. Żeby były w jednej linii Małż zrobił taki "wzornik" i przez niego robił wszystkie otwory pod śruby.

Płot ma już 3 lata i jak na razie jest OK.

Obrazek
Luiza_23
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No tak ale ile to wszystko kosztowało?
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

słupki po 20-22 zł/szt, a jak się poszuka to i po 17 zł są ( my płaciliśmy po 18,70 zł. )
na płot długości ok 17 m kupiliśmy 18 słupków ( w tym 12 na zrobienie dwóch części bramy i furtkę) . Słupki mocowaliśmy co 2,4 m.

deski po ok. 6-7 zł/szt (my kupowaliśmy po 5,20 zł). Jak się zrobi większe przerwy między deskami to kupi się ich mniej. Ja chciałam mieć taki bardziej pełny płot i u mnie przerwy między deskami są niewielkie - ok 1 cm.

Impregnat do drewna - 5 l - od 89,00 do 130 zł - warto popatrzeć na promocje...

+ podmurówka (kupiliśmy cement i piach), ale to nie jest jakiś wielki koszt. Można zamiast wylewać podmurówkę, kupić jakieś bloczki i je wymurować.

No i oczywiście praca własna...
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”