Azalie z 'Biedronki' i innych marketów dyskusje
Azalie z 'Biedronki' i innych marketów dyskusje
W sobotę kupiłem azalię w Biedronce, ale nie mam z tymi kwiatami najmniejszego doświadczenia. Ba, nie znam dokładnej nazwy nawet tej roślinki co mam. Myślę, że Ci co odwiedzają czasem Biedronkę będą od razu wiedzieć o co chodzi.
Roślinka jest na pniu. Po pierwszym dniu mi zrzuciła nawet sporo liści (bynajmniej tyle, że się przestraszyłem, że mi przemarzła), ale od tego czasu już nie gubi, ba - rozkwita. Dodaję (nienajlepsze) zdjęcia pierwszego dnia i sprzed chwili.
Chciałbym się dowiedzieć nazwy i wymagań szczegółowych dla tej odmiany. Podlewam ją codziennie, bo dużo pije, nie przelewa się woda na spód i czytałem, że ziemia nie może przeschnąć. Na wiosnę chciałbym ją przesadzić i wystawić na balkon, bo ogrodu nie mam.
Roślinka jest na pniu. Po pierwszym dniu mi zrzuciła nawet sporo liści (bynajmniej tyle, że się przestraszyłem, że mi przemarzła), ale od tego czasu już nie gubi, ba - rozkwita. Dodaję (nienajlepsze) zdjęcia pierwszego dnia i sprzed chwili.
Chciałbym się dowiedzieć nazwy i wymagań szczegółowych dla tej odmiany. Podlewam ją codziennie, bo dużo pije, nie przelewa się woda na spód i czytałem, że ziemia nie może przeschnąć. Na wiosnę chciałbym ją przesadzić i wystawić na balkon, bo ogrodu nie mam.
-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Azalie z 'Biedronki'
Pełna nazwa to Azalia indyjska (Azalea indica) kiedyś Rhododendron simsii 
Przydałoby się chłodniejsze pomieszczenie - ok.15-17*C. Jeśli nie masz takiego to postaw ją na parapecie, blisko szyby - żeby odrobinę chłodniej miała. Możesz ją zamgławiać, tak żeby jednak nie moczyć zbytnio kwiatów. Przesadzanie po kwitnieniu, do kwaśnego podłoża, może być uniwersalna + torf + jakiś rozluźniacz (agroperlit, gruby piasek), lub specjalne podłoże dla Azalii i Rhododendronów. Nawożenie specjalnym nawozem do roślin kwasolubnych, według etykiety

Przydałoby się chłodniejsze pomieszczenie - ok.15-17*C. Jeśli nie masz takiego to postaw ją na parapecie, blisko szyby - żeby odrobinę chłodniej miała. Możesz ją zamgławiać, tak żeby jednak nie moczyć zbytnio kwiatów. Przesadzanie po kwitnieniu, do kwaśnego podłoża, może być uniwersalna + torf + jakiś rozluźniacz (agroperlit, gruby piasek), lub specjalne podłoże dla Azalii i Rhododendronów. Nawożenie specjalnym nawozem do roślin kwasolubnych, według etykiety

Pozdrowienia
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dodam tylko, że to roślina domowa. Owszem na balkon w lecie można, ale zimą w domu!
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Dziękuję.
Wiem, że nie zimuje, tyle wiedziałem
A ile trwa kwitnienie?
Wiem, że nie zimuje, tyle wiedziałem

A ile trwa kwitnienie?
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Mam też takiego kwiatka z biednej ronki
u mnie stoi w salonie, temp. 23,5 czy to znaczy, że za dużo? Mam przenieść w zimniejsze miejsce? Ale w garażu mam ok. 10 to chyba za zimno
Nie gubi liści na razie.

Jolu, niech stoi tam, gdzie stoi, w końcu kupiłaś ją dla ozdoby salonu, nie garażu chyba?
Z pewnością samochodom byłoby miło, ale trudno... Ja taką azalię dostałam w tamtym roku w fazie kwitnienia, stała cały czas w temperaturze domowej i teraz właśnie kończy kwitnienie, a nic z nią nie robiłam, nie zasilałam, podlewałam tylko czasem 

- pamelka
Ja uważam, że w Biedronce są super kwiaty.
Ale tylko jak się kupi zaraz o dostawie. Są świeże, szybko schodzą i tanie. Mam chamedore od 1.5 roku i jest śliczna, a azalia cała obsypana kwiatami. Jutro wstawię zdjęcie.
Ale tylko jak się kupi zaraz o dostawie. Są świeże, szybko schodzą i tanie. Mam chamedore od 1.5 roku i jest śliczna, a azalia cała obsypana kwiatami. Jutro wstawię zdjęcie.
- pamelka
Pięknie rośnie 

- cynia
- 200p
- Od: 26 lis 2008, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy nie marnieje w mieszkaniu?
Zawsze podziwiam je i mam opory,bo w mieszkaniu mnóstwo juz ich ubiłam...
Zawsze podziwiam je i mam opory,bo w mieszkaniu mnóstwo juz ich ubiłam...
Pozdrawia cynia
- pamelka
Moje jeszcze żyją i mam nadzieję długo 

Pytanie:
Czy po kwitnieniu przyciąć gałązki czy zostawić tak jak jest z szypułkami???
Czy po kwitnieniu przyciąć gałązki czy zostawić tak jak jest z szypułkami???
No to wracam po pół roku 
Mimo braku odpowiedzi na powyższe pytanie, niczego nie przyciąłem. W maju azalię wystawiłem na balkon. Powiem szczerze, że niezbyt o nią dbałem, poza częstym podlewaniem. Roślina nawet sporo podrosła, jest obsypana nowymi, zielonymi listkami. Około dwóch tygodni temu wniosłem ją z powrotem do domu. I co dziś przypadkiem widzę? Moja azalia niemal na każdym pędzie wypuszcza pąki!
No duma mnie rozpiera! 

Mimo braku odpowiedzi na powyższe pytanie, niczego nie przyciąłem. W maju azalię wystawiłem na balkon. Powiem szczerze, że niezbyt o nią dbałem, poza częstym podlewaniem. Roślina nawet sporo podrosła, jest obsypana nowymi, zielonymi listkami. Około dwóch tygodni temu wniosłem ją z powrotem do domu. I co dziś przypadkiem widzę? Moja azalia niemal na każdym pędzie wypuszcza pąki!

U mnie podobnie,całe lato w altance i doczekałam się pączków.W niedziele zabiorę do domu,mam nadzieje że pąki nie opadną
.