Fikus dębolistny/lirokształtny (Ficus lyrata)- pielęgnacja, problemy w uprawie
Fikus dębolistny/lirokształtny (Ficus lyrata)- pielęgnacja, problemy w uprawie
Potrzebuję pomocy. Mój fikus dębolistny zaczął chorować. Brązowieją mu brzegi liści które potem zasychają. Nawożę go, podlewam, nie przelewam i nie widzę tam żadnych robali , ani nalotów. To trwa już dość długo a teraz nawt nowe młode listki też chrują , ale oprócz tego już nie tylko brzegi ale i całe liście są w plamach. Pomóżcie proszę ma już 2 m i bardzo chciałabym go uratować....
anna
fikus dębolistny/lirokształtny
2 razy w tygodniu, co trzy dni spryskuję liści wodą, przesadzałam go rok temu (ale te problemy zaczęły się nim go przesadziłam więc to chyba nie ziemia) do ziemi z nawozem, który podobno ma wystarczyć na pięć lat ale dodatkowo podlewam go wodą z nawozem do roślin zielonych ogrodnik polecił. Po południu ma dużo słońca tak jest w półcieniu.
Ma 2m wysokości i ciągle rosną nowe młode listki ale zaraz reszta całkiem opadnie. W pomieszczeniu raczej nie jest za sucho.
Ma 2m wysokości i ciągle rosną nowe młode listki ale zaraz reszta całkiem opadnie. W pomieszczeniu raczej nie jest za sucho.
anna
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 maja 2006, o 15:43
Prawdopodobnie jest to przenawożenie. Jeśli w ziemi były nawozy długodziałające to nie miałaś prawa dodatkowo nawozić. Roślina sama przez swoje wydzieliny rozpuszcza granulki nawozu i je wchłania.
Teraz pozostaje ci jedno przepłukać ziemię. Wstaw do wanny i prysznicem podlej . Wsiąknie znów lej, wsiąknie znów lej. Tak przez około 2 godziny. Potem pozostaw w wanie do całkowitego obcieknięcia. Przez parę dni nie podlewaj i zapomnij o nawożeniu, a na wiosnę przesadź do świeżej ziemi.
Jeśli taki zabieg nie jest możliwy do wykonania pozostaje ci przesadzić roślinę do nowej ziemi, ale do tej samej donicy. Po wyjęciu usunąć tyle starej ziemi ile się da i braki uzupełnić nową.
Teraz pozostaje ci jedno przepłukać ziemię. Wstaw do wanny i prysznicem podlej . Wsiąknie znów lej, wsiąknie znów lej. Tak przez około 2 godziny. Potem pozostaw w wanie do całkowitego obcieknięcia. Przez parę dni nie podlewaj i zapomnij o nawożeniu, a na wiosnę przesadź do świeżej ziemi.
Jeśli taki zabieg nie jest możliwy do wykonania pozostaje ci przesadzić roślinę do nowej ziemi, ale do tej samej donicy. Po wyjęciu usunąć tyle starej ziemi ile się da i braki uzupełnić nową.
łysy fikus dębolistny
Witam,
Odziedziczyłam właśnie fikusa dębolistnego. Jest w dobrej kondycji, ale ciut ma zachwiane proporcje - jest bardzo wysoki (zawija się na suficie!), a gałęzi ma mało, na dole wygląda całkiem łyso. Jak można rozkrzewić taką roślinkę, sprowokować wypuszczanie nowych pędów?
Jestem raczej niedoświadczona w hodowli, (na forum pierwszy raz), więc proszę o przystępny opis
Pozdrawiam,
agni
Odziedziczyłam właśnie fikusa dębolistnego. Jest w dobrej kondycji, ale ciut ma zachwiane proporcje - jest bardzo wysoki (zawija się na suficie!), a gałęzi ma mało, na dole wygląda całkiem łyso. Jak można rozkrzewić taką roślinkę, sprowokować wypuszczanie nowych pędów?
Jestem raczej niedoświadczona w hodowli, (na forum pierwszy raz), więc proszę o przystępny opis
Pozdrawiam,
agni
Ale jeśli utnę górną część, to zostanie mi długi łysy badyl. Tak średnio estetycznie... Tym bardziej że wątpię, aby wypuścił nowe gałęzie na całej długości pnia. Raczej będzie jeden, góra dwa, nowe pędy na samym czubku. Czyli powrót do pierwotnej sytuacji. Czy da się sprowokować wypuszczanie nowych pędów w wielu miejscach na pniu?
Pewnie że się da tylko po ścięciu pienka np. na wysokości metra od ziemi trzeba zalać np. woskiem lub zasypać węglem drzewnym wierzch pinka a na piku gdzie są oczka nad śladami po opadłych liściach lekko nitką trzeba przymocować kawałek waty który musi być cały czas mokry trzeba go zwilżać wodą, nie z każdego oczka pewnie wybije pęd ale to sprawdzony przeze mnie sposób na rozgałęzienie fikusa( niestety musiałem go wydać z braku miejsca) tak samo jak jeszcze są liście to kładzie się mokrą watę na oczko tuż nad wybijającym liściem.