Hyzop lekarski ( Hyssopus officinalis)

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hyzop

Post »

w jednych źródłach podają że nie zimuję w innych że zimuje. Jak urośnie to się przekonam :D Przetrwa u mnie, na wschodzie, zimę to znaczy że zimujący, a nie to trudno
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wikipedia podaje, że są odmiany roczne, dwuletnie i bylinowe ...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lebiodka_majeranek
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Byłam na innej stronce i dalej się nie wgłębiałam.Trzymajmy się wersji Izy - jest bardziej optymistyczna ;:108 Mogę się zapisać na sadzoneczkę ;:109
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja sadzonek nie mam . Tak jak pisałam wysiałam nasiona tego majeranku. Jak wykiełkują i urosna roslinki, to chętnie się podzielę.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aisyrk pisze:Perdii, poszukam jutro w swoich szpargałach. Podaj adres na pw, to skseruję i wyślę Ci.
Dziękuję bardzo za odbite strony. ;:180 ;:167 Bardzo ciekawe pomysły.Szczególnie przypadła mi do gustu rabata w kształcie koła. Jeszcze raz dziękuję Mam o czym myśleć i planować ;:80
Awatar użytkownika
kubus2015
200p
200p
Od: 26 sty 2009, o 00:27

Post »

Ja o cząber bym się nie martwił, u mnie do tej pory zimował bez problemu mimo sporych mrozów przy mniejszej niż teraz pokrywie śnieżnej. :wink:
natomiast zastanawia mnie jak szybko ten hyzop się rozrasta? Rozumiem że posiany teraz na wiosnę raczej nie zdąży zakwitnąć w tym roku? :roll:
Kuba
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Lepiej chyba zacząć od sadzonki. Jak już będzie to rośnie dość szybko. Ja ostatnio nie mam cierpliwości do siania bylinek :| ale zdarza się
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Zerknęłam z ciekawości aby zobaczyć co słychać w temacie Hyzop lekarski a tu cisza...
Mam nadzieję, że jednak z zeszłorocznego siewu wszystko przezimowało i ładnie rośnie i kwitnie.
Na swej działce uprawiam go od kilku lat i też sporo czasu zajęło zdobycie nasion.
Był mi potrzebny z racji właściwości leczniczych i przyprawowych. Ponadto to roślina miododajna a to ważne na działce. Lubię rośliny , które przy dotyku wydzielają aromat - hyzop właśnie taki jest i wiele innych ziółek dlatego sadzę przy ścieżkach.
Hyzop służy mi także jako zielony ( przez okrągły rok) mini żywopłot miedzy trawnikiem a rabatą. Pozwalam zakwitnąć tylko raz w sezonie ( do suszenia) i taka ilość wystarcza mi na cały sezon.
Potem sukcesywnie przycinam aby wciąż były ładne zielone odrosty dzięki temu nie ogołaca się od dołu.

Obrazek

Tej wiosny zaczęłam tworzyć rabatę owalna wokół pnia starej jabłoni. Przy samym pniu posadziłam kilka sztuk aby dawał tło dla innych niższych roślinek. Ścinam go stopniowo do bieżącego zużycia więc część łodyg ma świeże odrosty a część kwiaty.

Obrazek

Pozdrawiam cieplutko.
Awatar użytkownika
Grandiflora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 paź 2008, o 15:02

Post »

christinkrysia pisze: Ścinam go stopniowo do bieżącego zużycia więc część łodyg ma świeże odrosty a część kwiaty.

Pozdrawiam cieplutko.
Do czego używasz hyzopu ?
pozdrawiam , Lucyna
w ogrodzie , w domu
moje róże
Awatar użytkownika
moniaaaa
100p
100p
Od: 20 mar 2011, o 11:53

Post »

Chciałabym odświeżyć wątek ... W tym roku pierwszy raz wysiewałam zioła,
między innymi hyzop lekarski, chętnie poczytam Wasze spostrzeżenia i wskazówki
dotyczące tematu :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=44719" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam
Monika!
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Grandiflora pisze:
christinkrysia pisze: Ścinam go stopniowo do bieżącego zużycia więc część łodyg ma świeże odrosty a część kwiaty.
Pozdrawiam cieplutko.
Do czego używasz hyzopu ?
Przepraszam,że odpisuję z takim opóźnieniem ale sporo wątków śledzę i przez to czasami któryś mi umyka.
W swym wątku "Apteka na działce i w domu " na str . 3 link poniżej piszę o nim.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7&start=28
W dalszej części wątku kilka razy wracam do tematu Hyzop bo występuje w kilku mieszankach ziół.

moniaaaa z tą krzewinką nie miałam i nadal nie mam żadnego problemu więc szybko powinnaś dochować się pięknych roślinek.
Siałam tylko raz wiele lat temu i w niektórych miejscach nadal rośnie Hyzop z tego siewu ale trzeba podcinać aby nie ogołacał sie od dołu.
Jeśli potrzebuje nowych sadzonek to po prostu ścinam gałązki i sadzę w cieniu po kilka sztuk w jedno miejsce.
Awatar użytkownika
moniaaaa
100p
100p
Od: 20 mar 2011, o 11:53

Post »

Dziękuje! Mój hyzop zaczyna właśnie kiełkować. :) :)
Czekam niecierpliwie :)
Pozdrawiam!
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=44719" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam
Monika!
gunikpolny
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 maja 2011, o 15:29
Kontakt:

Post »

no powiem szczerze, że nabrałam ochoty na to zioło w szczególności jak poczytałam o właściwościach leczniczych. czy jak teraz kupię nasiona i wysieję to nie będzie za późno?
"Na razie się wspinam ale widoki są ekstra"
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”