Zrób to sam, czyli pomysły Forumków
- harwi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2008, o 14:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zrób to sam, czyli pomysły forumków
Mnie również zainteresowałeś murarkami. Też się postaram muszę tylko namierzyć trzcinę ;) i do roboty ;)
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Majstrowanie wiosną, to może być już za późno. Murarki zaczynają się wygryzać z gniazd już na przełomie marca i kwietnia, to zalezy od temperatury. Teraz trzeba już przygotować gniazda, a trzcinę najlepiej zbierć w zimie jak woda zamarznięta i można bez problemów wchodzić na lód w partii brzegowej np. jeziora. Gnazda wykładamy na początku marca aby przewietrzyły się, coby nasze zapachy ulotniły się z nich.Fallenangelv pisze:Pawle ja coś tam zmajstruję na wiosnę.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 lut 2010, o 18:02
Wiele bardzo ciekawych pomysłów tutaj prezentujecie
Bardzo się cieszę, że trafiłem na to forum.
Pomyślałem, że i ja się podzielę swoim pomysłem. Co prawda w chwili obecnej jest on dopiero w fazie projektowej, ale całość jest moją własną inwencją twórczą i wykonanie będzie również moje, dlatego mam nadzieję, że dział "zrób to sam" jest właściwym miejscem na zaprezentowanie tego
Otóż, podjąłem decyzję o wybudowaniu w miejsce obecnie istniejącego domku letniskowego:

nowej konstrukcji, którą widać na poniższych wyrenderowanych z programu CAD'owskiego wizualizacjach:

Wszelkie uwagi, propozycje zmian, pomysły - mile widziane. Póki jest w fazie projektu, jeszcze można zmieniać

Pomyślałem, że i ja się podzielę swoim pomysłem. Co prawda w chwili obecnej jest on dopiero w fazie projektowej, ale całość jest moją własną inwencją twórczą i wykonanie będzie również moje, dlatego mam nadzieję, że dział "zrób to sam" jest właściwym miejscem na zaprezentowanie tego

Otóż, podjąłem decyzję o wybudowaniu w miejsce obecnie istniejącego domku letniskowego:

nowej konstrukcji, którą widać na poniższych wyrenderowanych z programu CAD'owskiego wizualizacjach:

Wszelkie uwagi, propozycje zmian, pomysły - mile widziane. Póki jest w fazie projektu, jeszcze można zmieniać

-
- 0p - Nowonarodzony
Świetny płotek! Gratuluję! I mam przy okazji pytanie: w jaki sposób wycinałeś pojedyncze sztachetki? Z większych desek przy pomocy wyrzynarki czy jak?fox pisze:Moje jesienne wypociny
(...)
- empuza
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wprawdzie to może bardziej na przyszły rok nam się może przydać ale i tak wkleję choć to nie moje.
Jak ochronić młode formowane drzewka?
To bardzo proste! Wystarczy duża siatka na warzywa
Jak ochronić młode formowane drzewka?
To bardzo proste! Wystarczy duża siatka na warzywa

"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
-
- 0p - Nowonarodzony
a tak z ciekawości - ile płacisz za takie odpadki tartakowe?fox pisze:(...) kupuje zrzyny w tartaku i zawsze się coś wybierze(...)
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Alwin podzielił się fajnym pomysłem na podwyższoną grządkę
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... C4%85dk%2A
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... C4%85dk%2A
alwin pisze:
Początek pracy nad grządką. Wbiłem kołki, przeplotłem pierwsze gałęzie i wycinam darń.
A to wygląd końcowy. Agrowłókninę przymocowałem luźno zszywkami.
Początek napełniania grządki. Najpierw drenaż z gałązek i liści, później darń korzeniami do góry.
Dosypałem jeszcze kilka taczek pokrzyw i krwawnika i znowu darń. Teraz lądują tu odpadki kuchenne. Przed zimą napełnię całą grządkę słomą, a na wiosnę, gdy znowu będzie miejsce, wrzucę obornik i przykryje go kompostem.
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
To też świetny pomysł na kompostownik, tylko trzeba by mieć w pobliżu jakieś chaszcze, by naciąć gałęzi.
Waleria
- Asiula z wyspy
- 200p
- Od: 9 mar 2010, o 23:19
To jest mój sposób na wykorzystanie jak najwięcej miejsca w strategicznych miejscach ogrodu.

Zależalo mi aby jak najbardziej wykorzystać ciepłą scianę w moim ogrodzie. Słońce(o ile raczy zawitać) opiera sie na niej przez cały dzień.
Konstrukcję podpatrzyłam na targach ogrodniczych "Bloom" w Dubline. Wykorzystałam metalowe pręty ocalone po wymianie płotu a podstawa to połówki pustaków po burzeniu szopy. Pręty zalałam betonem w pustaki. Przetrwało pierwszy sezon jako konstrukcja. Muszę jednak udoskonalić sposób trzymania wody. Gliniane donice traciły wilgoc bardzo szybko i ciężko było wychodować zdrowe rośliny. W tym roku chcę wyścielać donice jakąs folią i dodatkowo dodac do ziemi podwujną dawke żelu nawadniającego. Mam nadzieję że zadziała
A tutaj ostanio znalazlam jeszcze lepsze przyklady http://s231.photobucket.com/albums/ee17 ... =slideshow
Widzialam ze wczesniej juz ktos pokazywal kwiatki w butach - ta pani tez ma takie w swoim ogrodzie wraz z cala kupa innych obiektow ktore mozna by powiedziec.... wyciagniete ze smietnika http://cindeesgarden.blogspot.com/
Ale mnie sie bardzo podoba

Zależalo mi aby jak najbardziej wykorzystać ciepłą scianę w moim ogrodzie. Słońce(o ile raczy zawitać) opiera sie na niej przez cały dzień.
Konstrukcję podpatrzyłam na targach ogrodniczych "Bloom" w Dubline. Wykorzystałam metalowe pręty ocalone po wymianie płotu a podstawa to połówki pustaków po burzeniu szopy. Pręty zalałam betonem w pustaki. Przetrwało pierwszy sezon jako konstrukcja. Muszę jednak udoskonalić sposób trzymania wody. Gliniane donice traciły wilgoc bardzo szybko i ciężko było wychodować zdrowe rośliny. W tym roku chcę wyścielać donice jakąs folią i dodatkowo dodac do ziemi podwujną dawke żelu nawadniającego. Mam nadzieję że zadziała

A tutaj ostanio znalazlam jeszcze lepsze przyklady http://s231.photobucket.com/albums/ee17 ... =slideshow
Widzialam ze wczesniej juz ktos pokazywal kwiatki w butach - ta pani tez ma takie w swoim ogrodzie wraz z cala kupa innych obiektow ktore mozna by powiedziec.... wyciagniete ze smietnika http://cindeesgarden.blogspot.com/
Ale mnie sie bardzo podoba

Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Mój kawałek podłogi
-
- 200p
- Od: 12 wrz 2008, o 13:24
Bardzo mi sie spodobał ten pomysł z doniczkami. Pewnie z niego skorzystam i wsadze trochę roslin zwisających.
- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Bardzo ciekawy sposób na wykorzystanie donic
Jak ładnie by się tutaj prezentowały zioła -akurat na takie ciepłe miejsce byłyby idealne. Super sprawa 

- Asiula z wyspy
- 200p
w zeszłym roku posadziłam truskawki. Ale bidule były przesadzane jak już kwitły( znajoma chciała je wyrzucić) tak ze nie spodobało im się. W tym roku planuję dokładnie: przyprawy i zioła. Jedyny minus jest w tym ze trzeba cały ogród przejść żeby się do nich dostać, a moja druga połowa choć jest świetnym kucharzem jest też leniwym kucharzem
A inny powód na zrobienie ziół wlaśnie tam to fakt że mieszkają z nami 2 czworonożne uchole, i załatwiają się gdzie popadnie... reszty chyba nie trzeba dopowiadac..
w tym roku chcę tez poeksperymentowac z różnymi wielkościami i kształtami donic.

A inny powód na zrobienie ziół wlaśnie tam to fakt że mieszkają z nami 2 czworonożne uchole, i załatwiają się gdzie popadnie... reszty chyba nie trzeba dopowiadac..
w tym roku chcę tez poeksperymentowac z różnymi wielkościami i kształtami donic.
Mój kawałek podłogi
Mój kawałek podłogi
- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Mam nadzieję że pochwalisz się efektami, uwielbiam ziołowe ogródki 

- Asiula z wyspy
- 200p

Mój kawałek podłogi
Mój kawałek podłogi
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
Bardzo mi się podoba pomysł z donicami
, z niecierpliwością czekam na zdjęcia już zasiedlonych.