Termin sadzenia cebul tulipanów

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Goniu, jeśli chodzi o takie 'ustrojstwo' - to używałam zeszłej jesieni. Było to na nowej rabatce, z miękką, świeżo nawiezioną ziemią, i tam zdało egzamin bardzo dobrze :D . Natomiast, gdy dosadzam cebulki na starych grządkach -muszę najpierw moją gliniastą glebę dobrze spulchnić, a potem dopiero używam sadzarki.

Obrazek
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30

Post »

Jedynym narzędziem jakie używam przy sadzeniu cebul jest mała łopateczka, którą wykopuję dołki na pojemniki. Cebule sadzę w doniczkach, specjalnych koszykach lub pudełkach plastikowych używanych do pakowania np. kiwi i innych owoców. Sadzę w pojemnikach dlatego, że łatwo później wyjąć wszystkie cebule z ziemi bez wielkiego rozkopywania no i tulipany nie "uciekają". Oczywiście zarówno w doniczkach jak i w plastikowych pudełkach na ścianach bocznych i w dnie robię dość dużo otworów. Używam do tego lutownicy, świetnie się sprawdza :wink:
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mnie się to rozpadło przy sadzeniu pierwszych cebul- szkoda na to 8 zł...
Teraz tylko mała łopatka...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja używam tego już drugi sezon i jestem z tego ustrojstwa bardzo zadowolony (zwłaszcza mając 2 skrzynki cebulek do posadzenia ;) )
Dawid
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Nela pisze:Mnie się to rozpadło przy sadzeniu pierwszych cebul- szkoda na to 8 zł...
Nelu, miałaś pecha. Nie wyobrażam sobie jak poradziłbym sobie w tym roku ze swoimi dwoma tysiącami cebul do posadzenia bez sadzarki. :shock: Używam ją już dwa lata (ten trzeci) i nie wykazuje śladów zniszczenia.
Mietek.
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50

Post »

Sadzarka jest dobra, jak sadzimy cebule bezpośrednio do gruntu. Swoją drogą, jeżeli praktykuje się sadzenie w doniczkach, żeby potem zwolnić miejsce zaraz po przekwitnięciu, to trzeba dysponować odpowiednio dużą powierzchnią do tymczasowego zadołowania cebul :)
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Ja moją sadzarkę używam już 8 rok.
Jak pisze MZet brak śladu zużycia. :D
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miałam już trzy takie ustrojstwa- i więcej nie kupię. A sadzę w ten sposób teraz , że kopię rowek o szerokości np. 30 cm i głębokości odpowiadającej sadzeniu i układam cebulki roślin od najwyższych kwiatów- czyli tulipany, żonkile, hiacynty - do obrzeża szafirkami i krokusami... Ja sadzę takimi grupami i dlatego tak pasuje. Rzeczywiście dosadzając tylko jeden gatunek potrzebna może być sadzarka. ale ja bym i tak sobie bez niej poradziła- dla moich rąk to liche narzędzie :wink:
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

A ja kolejny rok z rzędu zakupiłam 100 cebul :) Zapłaciłam 36zl :D Więc problem gdzie je posadzę jest po prostu nieistotny :) Ponadto z moimi tulipankami dzieje się to co Anulce z początku wątku-> rozmnażaja sie przez podział cebulki ;) Jest ich już zatrzęsienie :) Ja swoje sadzę w stalowych siatkach -korytach. Cebule nie uciekają a nornice nie mają do nich dostępu. Jak jtoś ma z nimi taki problem jak jak to jest to całkiem dobre rozwiązanie :)
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Chcę w tym tygodniu posadzić cebulki tulipanów ,czy to nie będzie za wcześnie ?
W sklepie ,w którym kupowałam cebule powiedziano mi ,że spokojnie mogę sadzić ale wolę sie upewnić .
Czy powinnam wzbogacić ziemię jakimś nawozem przed sadzenim cebul ?
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Ja swoje już posadziłam,ale można jeszcze sadzić do polowy października najlepiej w użyźnioną glebę bo mają one dość duże wymagania pokarmowe.
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
agasta
Przyjaciel Forum - silver
Od: 18 kwie 2007, o 14:04

Post »

Gdzieś przeczytałam że dobrze jest zrobić cebulką przed posadzeniem mydlaną kąpiel. Czy ktoś z Was o tym słyszał i jak to się ma do cebulek?
Awatar użytkownika
śmieszek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 wrz 2007, o 10:27

Post »

agasta pisze:Gdzieś przeczytałam że dobrze jest zrobić cebulką przed posadzeniem mydlaną kąpiel. Czy ktoś z Was o tym słyszał i jak to się ma do cebulek?
ja czytałam, że trzeba je na pół godziny włożyć do wody ze środkiem grzybobóczym i tak wlasnie mam zamiar zrobić.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

goni@k pisze:Czy powinnam wzbogacić ziemię jakimś nawozem przed sadzenim cebul ?
Wskazane jest dodanie ziemi kompostowej :D
Awatar użytkownika
agasta
Od: 18 kwie 2007, o 14:04

Post »

Gdzieś czytałam o tym mydle, a tymczasem znalazłam coś takiego, cytuję:

Kąpiel dla cebulek

Ochronisz cebule przed szkodnikami, przyrządzając im miła, ciepłą kąpiel przed wysadzeniem do gruntu. Potrzebujesz:
2 łyżeczki szamponu dla dzieci
1 łyżeczka antyseptycznego płynu do płukania ust
1/4 łyżeczki herbaty rozpuszczalnej w granulkach
8 litrów ciepłej wody

Wymieszaj wszystkie składniki w wiadrze i ostrożnie umieść cebule w roztworze. Zamieszaj delikatnie, następnie wyjmuj cebule po jednej i sadź w ziemi. Kiedy skończysz, nie wylewaj dziecka z kąpielą - drzewa, krzewy i rośliny zimozielone uwielbiają ten smakowity napój, dlatego nie pozwól, by sie zmarnował."

Co wy na to? :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”