Kwitnące cudo! cz.3
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Kwitnące cudo! cz.3
No tak tam rosną ładne platany ale są jeszcze młodziutkie choć ich ilość robi wrażenie.
Zauważyłem że części z nich więcej schodzi tej kory innym mniej.
To ładna ozdoba. No ale najpiękniejsze platany jakie widziałem i które mnie urzekły
to Platan w Zabrzu koło CH Platan, Platan w parku za estakadą w Chorzowie i
platan na placu Wolności w Katowicach. Piękności
Zastanawia mnie ostatnio jedno. Co posadzą koło mojego bloku po
wycince topoli. Szkoda że je wycieli ale stwarzały już zagrożenie choć
się do nich przywiązałem. Jak myślicie co posadzą
Zauważyłem że części z nich więcej schodzi tej kory innym mniej.
To ładna ozdoba. No ale najpiękniejsze platany jakie widziałem i które mnie urzekły
to Platan w Zabrzu koło CH Platan, Platan w parku za estakadą w Chorzowie i
platan na placu Wolności w Katowicach. Piękności
Zastanawia mnie ostatnio jedno. Co posadzą koło mojego bloku po
wycince topoli. Szkoda że je wycieli ale stwarzały już zagrożenie choć
się do nich przywiązałem. Jak myślicie co posadzą
Nie zgadnę
Powiem Ci, że u mnie na skwerze koło domu, po uporządkowaniu go 10 lat temu, posadzili... tak, tak... a jakże
Spore są już... te co się uchowały, oczywiście, bo na części wyżyli się jacyś "niewyżyci"...
Ale na drugim końcu mojej ulicy, jest taaaaki platan musi być bardzo stary... tylko otoczenie ma w tej chwili nieciekawe...
Swoją drogą, jak mój M przeprowadził się na studiach do Gliwic, to pierwszy raz zobaczył platana w naturze
Powiem Ci, że u mnie na skwerze koło domu, po uporządkowaniu go 10 lat temu, posadzili... tak, tak... a jakże
Spore są już... te co się uchowały, oczywiście, bo na części wyżyli się jacyś "niewyżyci"...
Ale na drugim końcu mojej ulicy, jest taaaaki platan musi być bardzo stary... tylko otoczenie ma w tej chwili nieciekawe...
Swoją drogą, jak mój M przeprowadził się na studiach do Gliwic, to pierwszy raz zobaczył platana w naturze
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie 2 lata temu wycięli topole i teraz mam nieciekawy widok.
Posadzili jakieś drzewka, jak na nowe to dosyć spore, ale nie bardzo
się przyjęły. I w tym układzie nawet nie wiem, co to jest.
Pozdrawiam serdecznie
Hm pewnie posadzą klony, platany lub akacje szczepione... choć nie, te ostatnie teraz nagminnie sadzi się wzdłuż ulic, są niskie z kulistymi koronami i zauważyłem że albo od "samości" ich gałęzie się łamią albo jakieś elementy społeczne upodobały sobie te drzewa do demonstrowania swej siły
Po tych akacjach zwykle zostają... trzy paliki i złamany kikut
Haha Gosiu dokładnie, dokładnie 3 patyczki przytrzymujące pień z minimalną koroną lub bez, dziś nawet chciałem zrobić takim okazom foto ale się spieszyłem
ps oczywiście chodzi nam o robinie akacjową potocznie zwaną akacją
ps oczywiście chodzi nam o robinie akacjową potocznie zwaną akacją
- krzysiek86
- Kontakt:
Jaki jestem głupi na pewno u mnie akacje posadzą albo klony zielonolistne buhahahahahaha
nie ma co się napalać na coś ciekawego bo i tak to samo posadzą i tak. Na świecie są
tysiące gatunków drzew a oni nagminnie wybierają platany.
Przez ostatnie lata Katowickie ulice są osadzone wszędzie platanem, klonem pospolitym odmianie kulistej
no i tą robinią. Myślę że mogę zapomnieć o korkowcach, skrzydłorzechach, orzesznikach czy modrzewnikach
bo te drzewa są... jak to się mówi stare nudne i nie modne. Ale nikt nie zwraca uwagę na ich piękną.
Są wspaniałą ozdobą placów ulic i deptaków. Takie i inne okazy coraz częściej wycinają bo są nudne. To jakaś choroba
i patologia. Dla większości ludzi drzewo to deska, panel i drzwi wejściowe taka jest prawda więc jak muszą to niech sadzą
bo taka konieczność
Widzę, że znów Cie trafia dobór sadzonych drzew w katowicach ale Krzychu co na to poradzisz - nic, ewentuanie petycja lub rozmowa z kimś w urzędzie miasta, u mnie jak robie przetarg na zakup drzew i krzewów to panuje pełna dowolność, czesto nawet podpowiadam co można by ciekawego posadzić, żeby było nieco inaczej tak np ostatnio u mnie doszło kilka cedrów, sąsiad mówi, że to to taki modrzew, ale nie wie dlaczego nie zrzuca igieł na zimę więc jak widzisz czasem nawet jak coś zdziałasz, to zadowolenie przyniesie to nielicznym . . . .
- Asia40
- 100p
- Od: 18 kwie 2008, o 19:31
- Kontakt:
Powiedziałabym, ze jesteś z miejscowości z której się wyprowadziłam czyli Poręby Kiedy tam zamieszkałam na początku lat 90 tych zeszłego wieku ;) była to piękna zielona miejscowość i ogromną ilością zieleni i pięknymi jeziorkami, jedno miało pomost, plaże, kajaki i rowery wodne. Na święta ubierałam na balkonie choinkę która która rosła przed oknami. Potem... drzewa wycieli, jeziorka zarosły zaniedbane a ja się wyprowadziłamWisienka pisze:U mnie 2 lata temu wycięli topole i teraz mam nieciekawy widok.
Asia
- krzysiek86
- Kontakt:
Mnie to tak trafia od czasu do czasu w
zależności od humoru
Kurcze jak mi się marzy ktoś w tym urzędzie kto
interesuje się roślinami nieco bardziej. Mogli by też
posadzić takie cedry one są wspaniałe.
Ale to by było zbyt piękne żeby było prawdziwe
Fajnie że masz wolną rękę Sylwek w wyborze roślin.
proponuję mydleńce posadzić, kasztanowce drobnokwiatowe
i judaszowce i nie będę mówił co jeszcze bo by się nazbierało
Nie wie ktoś może czy istnieje jakiś spis drzew pomników przyrody w Polsce
Jestem ciekaw gdzie rosną takie u mnie. Wiem że jest ich bodaj ponad 30 ale nie
znam lokalizacji ani jednego
Krzysiu... może trzeba szepnąć coś na uszko panu... no wiesz, U.
I nie złość się tak, bo złość piękności szkodzi
I nie złość się tak, bo złość piękności szkodzi
- maryla-56_56
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krzysiu kilkanaście tutaj :http://drzewa.net/artykul/13
- krzysiek86
- Kontakt:
No ja myślę że Panu Prezydentowi nie będę szeptał w ucho
bo zdaję sobie sprawę z tego że za to nie odpowiada i ma masę roboty dziennie.
Teraz zaczynają się wielkie zmiany i inwestycje w mieście więc to będzie priorytetem
a nie drzewa jakie mają sadzić w mieście Ale nie powiem marzy mi się kilka fajnych okazów.
Na przykład w Gliwicach rośnie kilka bardzo interesujących drzew i to już dorodnych Wiesz o
jakich mówię
Marylko dziękuje bardzo za zainteresowanie sprawą. Nie koniecznie chodzi mi o te informację ogólne a
o szczegóły. Chciałbym się dowiedzieć gdzie na Śląsku konkretnie na jakich ulicach rosną te pomniki.
Wiem że niektóre miasta się tym chwalą i reklamują ale niestety nie moje toteż muszę to szukać
bo zdaję sobie sprawę z tego że za to nie odpowiada i ma masę roboty dziennie.
Teraz zaczynają się wielkie zmiany i inwestycje w mieście więc to będzie priorytetem
a nie drzewa jakie mają sadzić w mieście Ale nie powiem marzy mi się kilka fajnych okazów.
Na przykład w Gliwicach rośnie kilka bardzo interesujących drzew i to już dorodnych Wiesz o
jakich mówię
Marylko dziękuje bardzo za zainteresowanie sprawą. Nie koniecznie chodzi mi o te informację ogólne a
o szczegóły. Chciałbym się dowiedzieć gdzie na Śląsku konkretnie na jakich ulicach rosną te pomniki.
Wiem że niektóre miasta się tym chwalą i reklamują ale niestety nie moje toteż muszę to szukać