Z wizyta u Arabelli
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Z wizyta u Arabelli
Arabello, udanej soboty Ci życzę
- ARABELLA
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kochani dziękuję wam za odwiedzinki Za oknem śnieg ,ale w duszy wiosna Co będzie to będzie 26 lutego sieję pomidorki. Muszę mieć chociaż namiastkę działki w domu,bo zwariuję
- ARABELLA
Właśnie wróciłam z ogrodniczego. Kupiłam ziemię uniwersalną do kwiatów i warzyw.Przeczytałam,że w skład tej mieszanki wchodzi torf,minerały,kora i osmocote. Mam nadzieję,że nasionka będą ładnie wschodzić,bo mam tą ziemię pierwszy raz.Zawsze kupuję ziemię w Biedronce,ale niestety w tej chwili w mojej miejscowości w Biedronce jest remont Pozdrawiam wszystkich
- ARABELLA
Napiszcie proszę czy taka ziemia będzie dobra do wysiewu i pikowania pomidorów i papryki? Kupiłam ją po raz pierwszy i mam małe wątpliwości. Poza tym chciałam jeszcze zapytać,dlaczego moje żonkile mają dużo liści,a kwitną bardzo mizernie? Co mam zrobić,żeby kwitły obficie? A może koś wie czym opryskać piwonie,bo ich pączki zasychają i nie ma kwiatów Tak się dzieje już drugi sezon. Proszę o odzew.
- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
Witaj Arabell, wydaje mi się, że do siewu powinno być podłoże drobne, dobrze przepuszczalne, bez jakiego kolwiek nawozu, (dosępne w każdym ogrodniku), do pierwszego pikowania można zastosować już podłoże uniwersalne. Co do piwoni to mi się tak stało kilka lat temu jak przesadziłem je w inne miejsce i chyba za głęboko z żąkilami to nie wiem, pozdrawiam
- ARABELLA
Mateuszu tylko takie podłoże było więc je kupiłam.Sprzedawca zapewniał,że będzie dobre,ale już sama nie wiem kurde.Dzięki za ospowiedz(super fotka).
- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
Arabell dzięki, jak nie miałem innego podłoża do siewu to te zwykłe wyprażyłem w piekarniku i było już dobre, chodzi o ewentualne drobnoustroje i grzyby, bo one atakują młode siewki
- ARABELLA
Mam środek do zaprawy nasion i cebul to na wszelki wypadek zaprawię nasiona i powinno być spoko.Dzięki
-
- 1000p
- Od: 1 lut 2009, o 16:10
Arabelko miła ,wesoła miłego dnia Ci życzę .Nakupowałam głównie warzyw , irysy i drobnica jednoroczna są obowiązkowe.Ale ja w tym roku zakładam warzywniak , co z tego wyniknie ? zobaczymy.Jesienią wkopałam (mężem )kompost w kawałek ziemi .Nie mogę się doczekać wiosny żeby siać ,sadzić ,przesadzać .Bo ja ku rozpaczy mojego M każdego roku mam inną wizję na jakiś skrawek ogrodu i on biedny kopie kolejne dziury wozi kompost , torf i targa krzaczorki które już wyrosły i nie pasują.Tylko nie wiem kiedy mam zacząć robić rozsadę cukinii i patisonów.
Nie wiesz jak długo to kiełkuje?
Nie wiesz jak długo to kiełkuje?
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
pod naszym niebem
Witaj Arabello Akurat wczoraj czytałam na temat piwonii - podobno one są podatne na szarą pleśń ,ARABELLA pisze:A może koś wie czym opryskać piwonie,bo ich pączki zasychają i nie ma kwiatów Tak się dzieje już drugi sezon. Proszę o odzew.
jeśli zbytnio się je nawozi -zwłaszcza nawozami azotowymi.
Jeśli w tamtym roku zasychały pąki -trzeba je opryskać trzykrotnie co 2 tygodnie -preparatami grzybobójczymi .
Pierwszy raz w momencie rozwinięcia liści. Tyle wyczytałam.
Poza tym lubią ziemię gliniastą
U mnie jest taka ziemia i nawet jak przesadziłam piwonię w inne miejsce -od razu zakwitła.
"Piwonie nie lubią nawożenie" z takim stwierdzeniem spotkałam się już kilkakrotnie na forum I nie zgodzę się z tym. Co roku późną jesienią obcinam piwonie nisko przy ziemi i zabezpieczam na zimę obkładając je dokładnie obornikiem i lekko przysypując ziemią. Wiosną rozgarniam obornik mieszając go dokładnie z ziemią. Piwonie mam ładne i nie chorują.
- ARABELLA
Perdi,Magdo dziękuję za cenne wskazówki.Dawniej nie było problemu z piwoniami dopiero od 2-3 lat robią mi takie psikusy.Zobaczę,jak będzie w tym roku
Aniu. dziękuję za odwiedzinki.Ja już wysiałam paprykę i por,a w czwartek sieję pomidorki.Niestety nie mam doświadczenia z cukiniami i patisonami więc ci nie pomogę kochana Może ktoś inny będzie wiedział.
Dziś kupiłam nasionka aksamitki niskiej pomarańczowej,pachnącego groszku pnącego i gościków Chabaud
Aniu. dziękuję za odwiedzinki.Ja już wysiałam paprykę i por,a w czwartek sieję pomidorki.Niestety nie mam doświadczenia z cukiniami i patisonami więc ci nie pomogę kochana Może ktoś inny będzie wiedział.
Dziś kupiłam nasionka aksamitki niskiej pomarańczowej,pachnącego groszku pnącego i gościków Chabaud