Moje kaktusiki i sukulenty - katrina26
- kinia22
- 500p
- Od: 31 sty 2009, o 16:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje kaktusiki i sukulenty
Mikołajkowy prezent super
- phoebs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 wrz 2008, o 01:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu Mikołaj chyba hurtem kupił te feraki w lidlu bo mi też podrzucił takiego, tylko większego jedynaka .
pozdrawiam
Ania
pozdrawiam
Ania
najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
- katrina26
- 1000p
- Od: 14 sie 2008, o 12:44
Aniu, mikołaj się wahał kupić jedynaka, czy rodzinkę Padło na rodzinkę
Kinia, cieszę się, że Ci się podoba.
Banditoo a do czego pasuje? Ja w ogóle nie umiem rozpoznać ;) nawet oglądając zdjęcia
Kinia, cieszę się, że Ci się podoba.
Banditoo a do czego pasuje? Ja w ogóle nie umiem rozpoznać ;) nawet oglądając zdjęcia
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
Jakbym miał się skusić o sklasyfikowanie go to bym powiedział że to Ferocactus peninsulae , może nawet Ferocactus peninsulae var. townsendianus syn.Ferocactus townsendianus, ale tylko może .
- katrina26
- 1000p
Muszę przyznać że bardzo jest podobny. Niestety nie jestem w stanie na 100 procent ocenić. Dziękuję
F. peninsulae var. townsendianus ma bardzo ciemne ciernie, F.emoryi ma ciernie jaśniejsze, biało lub żółto-czerwone i kaktus Kasi ma trochę zbyt długie brodawki jak na F.penisuele. F. peninsulae var. townsendianus jest najprawdopodobniej krzyżówką F.peninsulae var. peninsulae i F.emoryi, a więc można dopatrzyć się u niego cech tych roślin, dlatego nie można całkowicie wykluczyć, że jest to właśnie ten kaktus. A tak na marginesie, kupowanie kaktusów w marketach, kwiaciarniach, zawsze niesie ryzyko, że nie jest to czysty gatunek.
Kasiu, o wymaganiach Ferocactusów poczytaj tu http://www.ferocactus.republika.pl/ferocactus.html
Kasiu, o wymaganiach Ferocactusów poczytaj tu http://www.ferocactus.republika.pl/ferocactus.html
Pozdrawiam,Władek.
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
- katrina26
- 1000p
Władku, bardzo dziękuję za wykład. Zdaję sobie z tego sprawę, że kupując z nieznanego źródła można kupić "kundelki" Jednak mi to nie przeszkadza, nie zamierzam mieć hodowli, a nazwy fajnie znać dla zaspokojenia ciekawości i próby stworzenia roślinom odpowiednich warunków. Zaraz poczytam sobie, dziękuję za link
A tak przy okazji, mój feruś wydziela nektar, dziś zauważyłam (sprawdziłam, lepkie, słodkie ;) )
A tak przy okazji, mój feruś wydziela nektar, dziś zauważyłam (sprawdziłam, lepkie, słodkie ;) )
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
a i emoryi jest matowo zielony. Najważniejsze żeby dobrze rósł.
- katrina26
- 1000p
Masz rację, to najważniejsze
Znów coś przytaskałam do domu Skusiłam się, tylko dlatego że nie były podlewane od dawna. Oczyściłam korzonki, teraz czekają aż substrat dla nich całkowicie wyschnie i pójdą na zimne okno.
Gymnocalycium
Podejrzewam że Notocactus
Rozdzieliłam je. Jeden ma jakieś mechaniczne uszkodzenie, zasypię czymś przeciwgrzybowym.
Znów coś przytaskałam do domu Skusiłam się, tylko dlatego że nie były podlewane od dawna. Oczyściłam korzonki, teraz czekają aż substrat dla nich całkowicie wyschnie i pójdą na zimne okno.
Gymnocalycium
Podejrzewam że Notocactus
Rozdzieliłam je. Jeden ma jakieś mechaniczne uszkodzenie, zasypię czymś przeciwgrzybowym.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pierwsza roślinka to Gymnocalycium. Uwaga - zaczyna się wyciągać z braku światła. Jest za bardzo napity jak na tę porę roku i w cieple zaczyna rosnąć. Trzeba mu chłodu, światła i suszy.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- katrina26
- 1000p
Muszę się jeszcze dużo nauczyć ;) Dziękuję Tomku. Ma suchuteńko, światło dostanie, zimno też Właśnie coś mi nie pasowało z echinopsisem ;)
- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
zazdroszczę Ci że coś chcę Ci kwitnąć u mnie cisza....
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu
Łukasz- nick zakładany dawno temu
- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
Świetnie ujęłaś te ciernie na fotografii. Ciekawy sucholub. Widzę u forumków Mammillarie wyniuchały wiosnę
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
Kasiu jak twoja mammillarka zakwitła Twoja nowość to chyba Mammillaria hahniana ale nie jestem pewna, jest śliczna