Ranczo Nokły cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Re: Ranczo Nokły cz.3

Post »

Tadeuszu, roślinki pod tymi śnieżnymi kopułami mają teraz cieplutko. Ogród przypomina trochę wioskę Eskimosów z domkami igloo. A kolejne roślinki na rabacie jak zwykle piękne.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak zapewne się spodziewasz oko moje najbardziej zawiesiło się na szklarni :) Piękna, ogromna budowla, podziwiam. Chyba się zapiszę na te pomidorki :heja
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadeusz, czy ten różowy powojnik masz z Płoskiego?? Mam od nich, chyba taki sam - bez nazwy :wink:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Tadeuszu paliło mi się ,bo na all była niby okazja kupna linii kroplującej ,a ja chciałam zasięgnąć rady fachowca ...Tak mało jeszcze wiem :oops: Ta linia kroplująca to prezent od rodziny dla mnie na urodziny ...jedni perfumy i ciuchy ,no wiesz ...
-czy kapilary są potrzebne,czy sama linia kroplująca wystarczy :?:
Pomidory posadzę dopiero na koniec maja do folii -a skąd Ci się wziął termin marzec :?:
Mój drugi foliak ma 6-10 -i jest półokrągły więc ,aż tak dużo tych pomidorów do niego się nie zmieści .
Tadeuszu ja jestem rolnikiem ,a nie badylarzem -na to nie mam czasu ,bo jeszcze normalnie pracuję do 15 :)
Pozdrawiam .
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Tadeuszu :wit A ja mam pytanie o budleje, zostawiasz je na zimę w gruncie :? Ciekawa jestem, jak radza sobie z naszymi wschodnimi warunkami :roll:
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27

Post »

Tadeuszu witaj, posadziłeś budleję d. żółtą, to jest chyba nowość bo ja takiej w sklepach nie widziałem, ale mi ochoty narobiłeś tym zdjęciem, zaraz pójdę poszukać czegoś na jej temat ;:152
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

ROMKU- dziękuję za odwiedziny, w ogrodzie śniegu jest na co najmniej 60 cm, mam nadzieję że pod taką "puchową kołdrą" niestraszny im był mróz , który u nas dochodził do - 30 stopni.

AGUŚ- dziękuję za odwiedziny , szklarnia jest nie tylko duża ,ale i wysoka, w wysokiej szklarni pomidory mają możliwość rośnięcia do góry, nierzadko długość moich pomidorów wynoszą 4-5 metrów. Zapraszam na pomidorki latem, nie powinno ich dla nikogo zabraknąć, oto jakie odmiany będę wysiewał za tydzień do kuwet.

Obrazek

[bELŻBIETO][/b]- dziękuję za odwiedziny, już nie pamiętam gdzie go kupiłem, być może że w Płoskim, wegetację rozpoczyna bardzo wcześnie, również kwitnie bardzo wcześnie i powtarza latem kwitnienie, rośnie szybko i bezproblemowo.

IDO- dziękuję za odwiedziny, byłem przekonany że mając tunel i możliwość jego ogrzewania rozpoczniesz wczesną uprawę, wyczytałem że przygotowałaś sto odmian do siania i sadzenia, a to już ilości "hurtowe". Dobrze że masz czym ogrzać tunel, zawsze mając takie możliwości można pomidory wysadzić tydzień, czy dwa tygodnie wcześniej , nie obawiając się nocnych przymrozków.

Ja swoje pomidory wysadzam na miejsce stałe w szklarni w okresie 20- 25 kwietnia. Niestety nie mogę Ci nic doradzić w sprawie linii kroplującej w tunelu, ja swoje pomidory w wodę zasilam sposobem tradycyjnym, z rzeki pompą i wężem podlewam je w miarę potrzeb.

PAMELKO- dziękuję za odwiedziny, budleja bez problemu zimuje w gruncie, by bez strat , przetrwała każdą zimę wystarczy ją okryć na 20-30 cm. ściółką ( lub ,tak jak róże ,obsypać ziemią). Budleja kwitnie na tegorocznych pędach i każdej wiosny należy ją mocno przyciąć by wydała nowe, duże pędy na których zawiązuje kwiaty.

MATEUSZU- dziękuję za odwiedziny, żółto kwitnąca budleja, to ubiegłoroczny nabytek, mam nadzieję że znajdziesz taką w swoim pobliżu, ma bardzo ładne kwiaty, ja szukam jeszcze budlei o białych kwiatach.

Kontynuacja zdjęć roślin rosnących w naszym ogrodzie.

ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27

Post »

tadeusz48 pisze:(...)ja szukam jeszcze budlei o białych kwiatach.
Witaj, a ja właśnie mam białą :heja Rozmnażałem fioletową z sadzonek na wiosnę, porozdawałem sąsiadom i wszystkie im się przyjęły, z białej też będę robił tak więc ;:109
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Witaj Tadeusz czy ten krzew to na pewno żywotnik wschodni? Przypomina mi on bardziej Tujopsis
Żywotnik japoński Thujopsis Dolabrata.

http://images8.fotosik.pl/215/7483a31a4e8e4c10med.jpg [/img][/url] Obrazek Obrazek [url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/.html][img]http://images8.fotosik.pl/215/6e5a4ced40a949camed.jpg
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
Kubuś
200p
200p
Od: 2 paź 2008, o 17:50

Post »

Witam.
Tadeuszu jak zwykle piękne te fotki. Kolorowe takie... troszeczkę lata wprowadzasz w tą burą pogodę.
Tadeuszu proszę Cię, jak możesz to zdaj fotorelację z siania pomidorów...
Już w takim razie wiem jaką mam jabłonkę, bo mam taką sama jak Ty. :;230

Pozdrawiam :wink:
U Kubusia na wsi-Mój ogródek
Awatar użytkownika
wiosenka
500p
500p
Od: 11 lis 2009, o 19:59

Post »

Witaj TADEUSZ Świetnie że do Ciebie zawitałam ,widzę że w przyszłym tygodniu będzie u Ciebie akcja pomidor. Miałam wątpliwości kiedy wysiewać pomidorki koktajlowe ,ale skoro Ty wysiewasz doświadczony ogrodnik to ja za Tobą zaczynam działać :tan Jak to dobrze ,że jest forum tyle problemów się od razu rozwiązuje :heja
Pozdrawiam - wiosenka
Spełniane marzenia- wiosenka
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Witaj Tadeuszu! Jak zwykle piękne okazy pokazujesz ,często zaglądam do Ciebie by na bieżąco podziwiać fotorelacje z Waszego pięknego ogrodu.
Dzisiaj oglądając Twoje rośliny przypomniałam sobie,że poszukiwałam właśnie takiej rajskiej jabłoni,jaką przedstawiłeś w ostatniej serii zdjęć,jeśli możesz napisz proszę czy sprawia ona jakieś problemy w uprawie i jak wysoko rośnie.
Pozdrawiam i życzę udanej niedzieli.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Witaj Tadeuszu. Przez zimę wpadałam cichaczem podglądać przepiękne wspomnienia lata. Szkoda, że zdjęcia mają się ku końcowi, ale niebawem będziemy śledzili wiosenne roslinki ;:3
Czytałam dużo dobrego o cytryńcu chińskim. Zakupiłam nasionka i zamierzam wysiać, ale nie mam pojęcia jak odróżnić odmianę męską od żeńskiej :shock: No , ale może będę się nad tym zastanawiała jak już mi wyrosną.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”