Lobelia Cz. 1
-
- 200p
- Od: 28 mar 2009, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lobelia
a ja wysiewam lobelię pod koniec stycznia. Wiem ,że kosztuje 1 zł za sztukę ale to się tak wydaje. 50 sztuk lobelii, 50 sztuk petunii itp. To jednak są pieniążki a poza tym jaka satysfakcja jak ładnie kwitną kwiaty własnej, "produkcji".
- Tulipan998
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Szamanko - ja jak siałem to były nasiona jakies takie jak kurz dosłownie .. obierały sie o palec i niemozna było zsunąć.. , teraz kupiłem mieszankę i widze normalne nasionka , widoczne ale malutkie.. , moze tamte były jakieś przeterminowane albo oszukane.. .
Alice - masz racje , ja bedę siał tym bardziej bo sotykam tylko niebieskie a kupiłem mieszankę kolorów . Juz końcem stycznia siac ?
Alice - masz racje , ja bedę siał tym bardziej bo sotykam tylko niebieskie a kupiłem mieszankę kolorów . Juz końcem stycznia siac ?
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Im wcześniej posiejesz, tym szybciej urośnie i będzie cieszyć Twoje oczy ;) Pamiętam, że ja swoją posiałam dość późno i gdy w sklepach były już piękne lobelie - moje były malutkie ;)
-
- 200p
- Od: 28 mar 2009, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
wszystko wysiewam pod koniec stycznia lub na początku lutego. Nie mam szklarni ani inspektu więc lobelię czy petunię wysiewam trochę wcześniej ,żeby zaczęły kwitnąć już w maju bo takie są sprzedawane w sklepach. Poza tym w marcu i kwietni jest kolejna tura siania
Zachęcona waszymi sukcesami też postanowiłam wysiać lobelię w tym roku A że jestem niecierpliwa, to w zasadzie już ją wysiałam 4 dni temu i widzę teraz mnóstwo białych kiełków
Te kupowane w sklepach często są jakoś pędzone, bo potem po wysadzeniu na działce dziczeją. Miałam tak z lobeliami i bratkami. Teraz preferuję tylko swoje sadzonki, chociaż mnóstwo z tym roboty. Szczególnie z lobeliami, bo trzeba 2 razy pikować. Ale za to z jednej paczki nasion jest cała masa roślinek .Szamanka pisze:Im wcześniej posiejesz, tym szybciej urośnie i będzie cieszyć Twoje oczy ;) Pamiętam, że ja swoją posiałam dość późno i gdy w sklepach były już piękne lobelie - moje były malutkie ;)
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
O nie... , moja dzisiaj dopiero wygląda jak na zdjęciu Amargo , pewnie późno zakwitną.. . Chociaż 12 dni róznicy to w sumie nie tak duzo .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
dziś po 6 dniach od wysiewu widze pierwszy kiełek a jak duże są już wasze lobelie
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Moje bardzo malutkie jeszcze, one naprawdę wyjątkowo wolno rosną ,może mają troszkę za chłodno na parapecie przy niezbyt szczelnych oknach, musiałam zdjąć folię bo pojawiła się pleśń , chyba to moja ostatnia przygoda z wysiewaniem ich w domu.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- Tunia-mar
- 200p
- Od: 18 lut 2010, o 08:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej, ja wysiałam w styczniu , ładnie wzeszły w kubeczkach z torfu więc podlawam tak że wstawiam cały kubeczek do miseczki z woda i on nasiąka i ziemia robi sie wilgotna, sposób nienajgorszy starałam się wysiac w miarę "rzadko" te mikro nasionka i mam taki plan że ich nie będe pikowac bo się na tym kompletnie nie znam i nie mam wprawy, ale jak podrosna to je po prostu wyciągnę z cała bryła ziemi i bryłe rozerwę na kilka mniejszych i posadzę na stałe miejsce-czy myślicie że cos z tego wyjdzie????
- cynia
- 200p
- Od: 26 lis 2008, o 00:14
Z pewnością . To dobra metoda "flancowanie' lobelii. Nie pojedyncze roslinki ale kepki roslin dają właściwy efekt jej uprawy
Pozdrawia cynia
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
ja sieję w płaskie wyższe podstawki później przewracam do góry dnem i dzielę na malutkie kępki ,pewnie że niektóre się zniszczą ale te które się przyjmą ładnie rosną i kwitną , natomiast później sieję w na palety podzielone na takie małe doniczki , , te gdy podrosną od razu sadzę do ziemi bez rozrywania . . natomiast na słoneczne balkony radze siać przypołudniki ,posłonki lub portulanki im nie przeszkadza słonko tylko wtedy ładnie kwitną .. na dno każdej doniczki wysypuję drobniutkie kamyki ,dłużej trzymają wilgoć i nie pozwalają zalewać korzeni ..
tak wyglądają na skalniaku który podlewam dopiero jak dłuższy czas nie ma deszczu
a to moje lobelie ,które kwitły w tamtym roku
tak wyglądają na skalniaku który podlewam dopiero jak dłuższy czas nie ma deszczu
a to moje lobelie ,które kwitły w tamtym roku
u mnie pojawily sie juz kielki lobelii, ale tez za gesto wsialem ... ale mam problem pokazuja sie strzepki plesni na ziemi nie wiem co zrobic ... zeby tylko nie zarazily mi siewek