Szczepienie wierzby
Szczepienie wierzby
mam pytanko, - czy mozna zaszczepić wierzbe Hakuro lub placzącą na podkladce z wierzby energetycznej tak bardzo dzisiaj u nas popularnej. Bo nie mam pojęcia gdzie szukać wierzby Smitha, może ktoś sprzedaje sztobry tej wierzby. W zeszlej wiosny probowalem zaszczepić na 5 podkladakch jakieś wierzby ktora rosnie kolo domu i ma dużo dlugich prostych pędów ale żadna sie nie przyjeła. Może ktoś mi pomoże.
Hej,
w zeszłym roku szczepiłem wierzbę na podkładkach naciętych nad rzeką... nie mam pojęcia z jakiego gatunku wierzby... wszystkie zrazy zrosły się z podkładkami (które notabene nie były wczesniej ukorzenione)... myslę, że na energetycznej też się przyjma... warto spróbować...
Czy ktoś mógłby podzielić się zrazami jakichś ciekawych odmian? W sumie to mam tylko Hakuro Nishiki... a bardzo chętnie naszczepiłbym sobie jakies odmiany płaczące...
pzdr
r.
w zeszłym roku szczepiłem wierzbę na podkładkach naciętych nad rzeką... nie mam pojęcia z jakiego gatunku wierzby... wszystkie zrazy zrosły się z podkładkami (które notabene nie były wczesniej ukorzenione)... myslę, że na energetycznej też się przyjma... warto spróbować...
Czy ktoś mógłby podzielić się zrazami jakichś ciekawych odmian? W sumie to mam tylko Hakuro Nishiki... a bardzo chętnie naszczepiłbym sobie jakies odmiany płaczące...
pzdr
r.
- lukas93cs
- 200p
- Od: 29 maja 2009, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Szczepienie wierzby
Witam podłączam się pod temat
Może ktoś mi powie jak się szczepi
Wierzba Iwa Klimarnock
wierzba Całolistna Hakuro-Nishiki
Wierzba Całolistna Pendula
Wierzba Puprpurowa Pendula
Wierzba Dalekowschodnia
Wierzba sachalińska Sekka
Jak podkładka ma być dla tych wierzb?
Jaki rodzaj szczepienie?
Jaki termin szczepienie?
Jak temperatura powinna być?
Właśnie czy wierzba energetyczna będzie się nadawać na podkładkę?
Znalazłem coś takiego
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=558
Może ktoś mi powie jak się szczepi
Wierzba Iwa Klimarnock
wierzba Całolistna Hakuro-Nishiki
Wierzba Całolistna Pendula
Wierzba Puprpurowa Pendula
Wierzba Dalekowschodnia
Wierzba sachalińska Sekka
Jak podkładka ma być dla tych wierzb?
Jaki rodzaj szczepienie?
Jaki termin szczepienie?
Jak temperatura powinna być?
Właśnie czy wierzba energetyczna będzie się nadawać na podkładkę?
Znalazłem coś takiego
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=558
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Wszystkie można szczepić tak samo - nie ma znaczenie co naszczepiasz (my z koleżanką szczepiłyśmy różnymi metodami, na dwóch różnych podkładkach i zobaczymy co będzie).
- kriss22
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 cze 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
wierzba energetyczna wykazuje zgodność dla wielu odmian , ja na przykład szczepię na niej w. palmową, mandżurską, japońską trójkolorową ,i iwę, a wiecie może na jakiej podkładce zaszczepić głóg ozdobny, może być na leśnym?
- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanie w kwestii szczepienia - potrzebuję wierzby dalekowschodniej o wysokości szczepienia ok. 70 cm, w necie znalazam tylko 120 - 130, w okolicznych szkółkach wcale nie ma. Zastanawiam się, czy kupić i z niej pobrać potem szczepki i powalczyć ze szczepieniem (nigdy tego nie robiłam dotychczas, nie wiem, co wyjdzie), czy udaloby się ja skrócić i ukorzenić (ale to wydaje mi się ryzykowne). Jak myślicie?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
Po co skracać ? Posadź głębiej.
- Sure
Nie wiedziałam, że posadzenie 50 cm głębiej jej nie zaszkodzi...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
A ja jeszcze niesłyszałem żeby wierzbie coś zaszkodziło
Mam koło domu mandżurską i coroku rozdaję chętnym gałęzie po przycinaniu (różnej długości)
zawsze wszystkie się przyjmują. Moim zdaniem wierzba lubi dwie rzeczy: wodę i sekator bo im bardziej przycinam tym lepiej rośnie.
Mam koło domu mandżurską i coroku rozdaję chętnym gałęzie po przycinaniu (różnej długości)
zawsze wszystkie się przyjmują. Moim zdaniem wierzba lubi dwie rzeczy: wodę i sekator bo im bardziej przycinam tym lepiej rośnie.
A co to jest wierzba energetyczna?
- Sure
Ja tam nie wiem, ale dzisiaj by mi się bardzo przydała! ;)
Miras1, dzięki. W takim razie kupię tę dużą i większość zakopię (i mam nadzieję, że przetrwa)
Miras1, dzięki. W takim razie kupię tę dużą i większość zakopię (i mam nadzieję, że przetrwa)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
MirekL pisze:A co to jest wierzba energetyczna?
Sadzi się ją na plantacjach celem pozyskiwania drewna opałowego.
Rośnie jak krzew. Zbiera się maszyną która odrazu rozdrabnia gałązki a później robi się pelety.
Sure na pewno przetrwa aby tylko wodę miała .
Ale co to jest?
Nie znam gatunku botanicznego wierzba energetyczna. Takie coś nie istnieje.
Istnieje natomiast wierzba wiciowa. Inaczej krzaczasta. Owszem, nadaje się. na zrębki, na faszynę, do wyplatania koszyków.
Na podkładkę jakby mniej. No chyba że ktoś ma zdrowie i cheć wybijajace z niej odrosty usuwac na okrągło.
Zresztą to co po rowach rośnie to w większości krzyżówki z diabli wiedzą czym...
Nie znam gatunku botanicznego wierzba energetyczna. Takie coś nie istnieje.
Istnieje natomiast wierzba wiciowa. Inaczej krzaczasta. Owszem, nadaje się. na zrębki, na faszynę, do wyplatania koszyków.
Na podkładkę jakby mniej. No chyba że ktoś ma zdrowie i cheć wybijajace z niej odrosty usuwac na okrągło.
Zresztą to co po rowach rośnie to w większości krzyżówki z diabli wiedzą czym...