Warto schudnąć-rewelacyjna dieta Pierre?a Dukana
- Baryczka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Warto schudnąć-rewelacyjna dieta Pierre?a Dukana
Ja mąki kukur. używam niewiele. Z tego co wyczytałam zabroniona jest tylko w I fazie. Poza tym nie zaszkodzą te dwie, trzy łyżki w chlebku, który mój Piotrek je prawie cały tydzień.
Dziewczyny, jakbyście trafiły na jakiś ciekawy i sprawdzony przepis na pieczywo, to bardzo proszę podrzućcie tutaj. Może same coś sprawdziłyście i się udało? Mnie niestety dopiero za trzecim razem wyszedł jakby placek chlebowy, chciałam, by się dobrze wypiekł, więc rozlałam ciasto na całą blaszkę. W korytkach mi nie wyrastały, w środku był zakalec, a skórka mocno przypieczona.
Mój Piotr nie wyobraża sobie śniadania bez chleba, więc coś muszę dla niego przygotować. I jakby smakowało, to byłoby w ogóle super
Życzę Wam przyjemnego dietowania
Dziewczyny, jakbyście trafiły na jakiś ciekawy i sprawdzony przepis na pieczywo, to bardzo proszę podrzućcie tutaj. Może same coś sprawdziłyście i się udało? Mnie niestety dopiero za trzecim razem wyszedł jakby placek chlebowy, chciałam, by się dobrze wypiekł, więc rozlałam ciasto na całą blaszkę. W korytkach mi nie wyrastały, w środku był zakalec, a skórka mocno przypieczona.
Mój Piotr nie wyobraża sobie śniadania bez chleba, więc coś muszę dla niego przygotować. I jakby smakowało, to byłoby w ogóle super
Życzę Wam przyjemnego dietowania
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
-
- 1000p
- Od: 24 sie 2009, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A mogę poprosić o przepis na ten chlebek,wraz z instrukcją pieczenia ja żyję już 16 dzień bez chleba i czy to w ogóle o jest jadalny Maizenę mam brat mi przywiózł z Danii u nas nie widziałam. U mnie 3,8 kilograma stoi ,ale uważam ,że jak na 16 dni to baaaaaardzo dużo ,nie załamuję sie trzymam dalej dietę
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
- marlenka78
- 500p
- Od: 7 maja 2009, o 20:38
Podrzucam pare przepisow na chlebki dukanowskie:
CHLEB TOSTOWY DUKANA Z OTRĘBAMI OWSIANYMI
Proporcje na 1 osobę:
1 łyżka do zupy otrąb zbożowych
2 łyżki do zupy otrąb owsianych
1 łyżka do zupy serka homogenizowanego 0%
1 płaska łyżeczka do kawy proszku do pieczenia
1 całe jajko
kilka kropli dowolnego aromatu
Otręby miksować przez 1 minutę, aby otrzymać rodzaj mąki. Zmielone otręby przesypać do pojemnika i dorzucić wszystkie pozostałe składniki. Zagnieść ciasto (nie ma potrzeby, aby ciasto stało do wyrośnięcia). Przełożyć ciasto do dowolnej formy. Piec w mikrofalówce przez 4 minuty. Po wyjęciu zostawić do ostygnięcia. Chleb można pokroić w kromki, które następnie wkładamy do tostera, aby chlebek był bardziej chrupki. Nie ma potrzeby solenia
Ja pieklam w piekarniku bo mikrofali mi sie nie chcial upiec,rozlalam ciasto na papier i pieklam w ksztalcie placka.
Tu jeszcze jeden,tyle ze tego jeszcze nie probowalam,ale zamierzam:
CHLEBEK OTRĘBOWY NA 3 DNI ZMODYFIKOWANY
chleb na 3 dni:
3 jajka
0,5 paczki drożdży 10 dag.
mleko 0,0 lub 0, 5 % troszkę więcej jak kieliszek
1 jogurt malusi 1%
9 łyżek otrębów owsianych lub zamiennie 6 owsianych + 3 pszennych NIE MIELONYCH !!!
przyprawy ( ja daje sól, pieprz, zioła prowansalskie i czosnek )
- mleko podgrzewam w mikrofalówce aby nie było za gorące ( dla leniwych odrobina zimnego mleka reszta gorącej wody- ważne aby to było letnie nie gorące )
- w mleku rozpuszczam drożdże dodaje przyprawy i lyżke otrębów odstawiam w ciepłe miejsce pod przykryciem( zima na kaloryfer) naokoło 10 min - przez ten czas robię cokolwiek innego
- do rozczynu dodaję żółtka ( leniwi wbijają całe jajka i dłużej miksują) miksuje
- później dodaje jogurt i miksuje
- dosypuje resztę otrębów tj 8 łyżek- miksuje
- na końcu dodaje pianę ( leniwi maja już koniec mieszania)
- wlewam do blaszki i odstawiam w ciepłe miejsce na minimum 15 min.
ciasto drożdżowe musi wyrastać to jest główna zasada - ten typ tak ma. przez ten czas zmywaj zrób sałatkę czy pranie)
teraz pieczemy ja piekę w termoobiegu 200stopni C około 30-40 min zalezy od ciasta jakie wyszło.
Chlebek wyrasta na wysokość około 3/4 blachy nie opada nie jest mokry ani suchy i sie nie sypie no i jest na 3 a nie 4 dni i w większej blaszce
A ten przepis to dobry tak na szybko,tyle ze tez pieklam w piekarniku:
Pieczywo chrupkie
6 łyżek otrąb
1 jajko
proszek do pieczenia
ewentualnie szczypta soli
Wymieszałam 6 łyżek otrąb z 1 jajkiem i odrobiną proszku do pieczenia (mniej niż 1/4 łyżeczki) wstawiłam cienko rozsmarowane na papierze do pieczenia, na 4 minuty do mikrofali (900).
Jestem zaskoczona efektem. Mamy znów odmianę, a najważniejsze, ze zanim się kawa ugotuje to 2 kromeczki gotowe.
Smacznego!!
CHLEB TOSTOWY DUKANA Z OTRĘBAMI OWSIANYMI
Proporcje na 1 osobę:
1 łyżka do zupy otrąb zbożowych
2 łyżki do zupy otrąb owsianych
1 łyżka do zupy serka homogenizowanego 0%
1 płaska łyżeczka do kawy proszku do pieczenia
1 całe jajko
kilka kropli dowolnego aromatu
Otręby miksować przez 1 minutę, aby otrzymać rodzaj mąki. Zmielone otręby przesypać do pojemnika i dorzucić wszystkie pozostałe składniki. Zagnieść ciasto (nie ma potrzeby, aby ciasto stało do wyrośnięcia). Przełożyć ciasto do dowolnej formy. Piec w mikrofalówce przez 4 minuty. Po wyjęciu zostawić do ostygnięcia. Chleb można pokroić w kromki, które następnie wkładamy do tostera, aby chlebek był bardziej chrupki. Nie ma potrzeby solenia
Ja pieklam w piekarniku bo mikrofali mi sie nie chcial upiec,rozlalam ciasto na papier i pieklam w ksztalcie placka.
Tu jeszcze jeden,tyle ze tego jeszcze nie probowalam,ale zamierzam:
CHLEBEK OTRĘBOWY NA 3 DNI ZMODYFIKOWANY
chleb na 3 dni:
3 jajka
0,5 paczki drożdży 10 dag.
mleko 0,0 lub 0, 5 % troszkę więcej jak kieliszek
1 jogurt malusi 1%
9 łyżek otrębów owsianych lub zamiennie 6 owsianych + 3 pszennych NIE MIELONYCH !!!
przyprawy ( ja daje sól, pieprz, zioła prowansalskie i czosnek )
- mleko podgrzewam w mikrofalówce aby nie było za gorące ( dla leniwych odrobina zimnego mleka reszta gorącej wody- ważne aby to było letnie nie gorące )
- w mleku rozpuszczam drożdże dodaje przyprawy i lyżke otrębów odstawiam w ciepłe miejsce pod przykryciem( zima na kaloryfer) naokoło 10 min - przez ten czas robię cokolwiek innego
- do rozczynu dodaję żółtka ( leniwi wbijają całe jajka i dłużej miksują) miksuje
- później dodaje jogurt i miksuje
- dosypuje resztę otrębów tj 8 łyżek- miksuje
- na końcu dodaje pianę ( leniwi maja już koniec mieszania)
- wlewam do blaszki i odstawiam w ciepłe miejsce na minimum 15 min.
ciasto drożdżowe musi wyrastać to jest główna zasada - ten typ tak ma. przez ten czas zmywaj zrób sałatkę czy pranie)
teraz pieczemy ja piekę w termoobiegu 200stopni C około 30-40 min zalezy od ciasta jakie wyszło.
Chlebek wyrasta na wysokość około 3/4 blachy nie opada nie jest mokry ani suchy i sie nie sypie no i jest na 3 a nie 4 dni i w większej blaszce
A ten przepis to dobry tak na szybko,tyle ze tez pieklam w piekarniku:
Pieczywo chrupkie
6 łyżek otrąb
1 jajko
proszek do pieczenia
ewentualnie szczypta soli
Wymieszałam 6 łyżek otrąb z 1 jajkiem i odrobiną proszku do pieczenia (mniej niż 1/4 łyżeczki) wstawiłam cienko rozsmarowane na papierze do pieczenia, na 4 minuty do mikrofali (900).
Jestem zaskoczona efektem. Mamy znów odmianę, a najważniejsze, ze zanim się kawa ugotuje to 2 kromeczki gotowe.
Smacznego!!
Aneta
- Baryczka
Mnie się udał chlebek z tego przepisu:
Chlebek Dukana lekko modyfikowany- na blaszkę podłużną 30cm na 12cm
3 łyżki do zupy otrębów pszennych, 6 łyżek do zupy otrębów owsianych, 1 opak.(135 g) serka homogenizowanego 0%, 1/2 paczki drożdży , 1/2 szkl. mleka, 2 całe jajka
3-4 łyżki mąki kukurydzianej, kilka kropli aromatu śmietankowego
Otręby miksować przez 1 minutę, aby otrzymać rodzaj mąki. Mleko lekko zagrzać, rozpuścić drożdże, odstawić do wyrośnięcia (dla lepszego wyrośnięcia drożdży można dodać odrobinę cukru).Zmielone otręby przesypać do pojemnika i dorzucić wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać ciasto. Mąka kukurydziana stanowi zagęstnik. Przelać ciasto do formy (ja wysmarowałam blaszkę odrobiną margaryny i obsypałam mąką kukurydzianą -po upieczeniu wyszło z blaszki bez problemu, ale można blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 230-250 st.C przez 25 minut.
Ale:
- zamiast serka homog. wzięłam zwykły chudy,
- piekłam na zwykłej blaszce, nie w korytku,
- piekłam ok 45 min, po 30 odwracając chlebek do góry spodem, by lepiej wysechł.
Teraz planuje kupno blaszki do muffinek, bo móc piec coś na kształt bułeczek
Wszystkim smakowały takie placuszki:
PLACKI Z OTRĘBÓW
Łączymy ze sobą 1 całe jajko, 2 łyżki otrębów owsianych i 1 łyżkę otrębów pszennych (lub 3 łyżki owsianych) oraz 1 łyżkę serka homogenizowanego 0%(lun innego jaki mamy pod ręką). Smażymy jak racuchy, na teflonowej patelni bez tłuszczu z obu stron na złoto.
Prościzna- posmakowała w nich nawet moje chrzestnica, 5 latka i kazała takie mamie w domu robić
Super zamiast zwykłego chleba np. z serkiem z ziołami, polędwicą z indyka, czy jako dodatek do jajecznicy. Na słodko pewnie też nie jest złe.
Chlebek Dukana lekko modyfikowany- na blaszkę podłużną 30cm na 12cm
3 łyżki do zupy otrębów pszennych, 6 łyżek do zupy otrębów owsianych, 1 opak.(135 g) serka homogenizowanego 0%, 1/2 paczki drożdży , 1/2 szkl. mleka, 2 całe jajka
3-4 łyżki mąki kukurydzianej, kilka kropli aromatu śmietankowego
Otręby miksować przez 1 minutę, aby otrzymać rodzaj mąki. Mleko lekko zagrzać, rozpuścić drożdże, odstawić do wyrośnięcia (dla lepszego wyrośnięcia drożdży można dodać odrobinę cukru).Zmielone otręby przesypać do pojemnika i dorzucić wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać ciasto. Mąka kukurydziana stanowi zagęstnik. Przelać ciasto do formy (ja wysmarowałam blaszkę odrobiną margaryny i obsypałam mąką kukurydzianą -po upieczeniu wyszło z blaszki bez problemu, ale można blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 230-250 st.C przez 25 minut.
Ale:
- zamiast serka homog. wzięłam zwykły chudy,
- piekłam na zwykłej blaszce, nie w korytku,
- piekłam ok 45 min, po 30 odwracając chlebek do góry spodem, by lepiej wysechł.
Teraz planuje kupno blaszki do muffinek, bo móc piec coś na kształt bułeczek
Wszystkim smakowały takie placuszki:
PLACKI Z OTRĘBÓW
Łączymy ze sobą 1 całe jajko, 2 łyżki otrębów owsianych i 1 łyżkę otrębów pszennych (lub 3 łyżki owsianych) oraz 1 łyżkę serka homogenizowanego 0%(lun innego jaki mamy pod ręką). Smażymy jak racuchy, na teflonowej patelni bez tłuszczu z obu stron na złoto.
Prościzna- posmakowała w nich nawet moje chrzestnica, 5 latka i kazała takie mamie w domu robić
Super zamiast zwykłego chleba np. z serkiem z ziołami, polędwicą z indyka, czy jako dodatek do jajecznicy. Na słodko pewnie też nie jest złe.
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- marlenka78
- 500p
Musze wyprobowac ten chleb z maka kuku, zawsze to jakas odmiana w jadlospisie Dzięki za przepisy.
Dzisiaj zrobilam sobie mielone z piekarnika i nawet moj synek zjadl spory kawalek-on kocha mieso.
Mieso mielone z piekarnika
Mielone wolowe z opakowania prosto na blache (radzilabym jednak wczesniej przyprawic... zeby "przeszlo")
Posypac wszystkimi dostepnymi przyprawami i do pieca na 150 St.C
Jak juz mieso bedzie zarumienione wbic jajko na gore (uwaga przy ponownym wkladaniu do piekarnika... moze splynac ;) i do pieca na 175 St.C a pod sam koniec 200 St.C
Dzisiaj zrobilam sobie mielone z piekarnika i nawet moj synek zjadl spory kawalek-on kocha mieso.
Mieso mielone z piekarnika
Mielone wolowe z opakowania prosto na blache (radzilabym jednak wczesniej przyprawic... zeby "przeszlo")
Posypac wszystkimi dostepnymi przyprawami i do pieca na 150 St.C
Jak juz mieso bedzie zarumienione wbic jajko na gore (uwaga przy ponownym wkladaniu do piekarnika... moze splynac ;) i do pieca na 175 St.C a pod sam koniec 200 St.C
Aneta
- Baryczka
Marlenko, mój przepis na drobiowe mięso mielone znajdziesz tutaj. Naprawdę polecam, było pyszne! I świetnie nadaje się np. do "chleba" lub do dukanowych kopytek.
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- marlenka78
- 500p
Dzięki,znam juz ten twoj przepis,czytalam na tym watku.Ja jakos jestem do indyczego miesa uprzedzona, bo robilam ostatnio szaszlyki z indyka i takie suche i twarde wyszly,wole mieso z kurczaka.Ale kupilam sobie ostatnio te worki na rekaw i chyba wyprobuje tez to mielone z indyka.
Aneta
- Baryczka
W workach, tzw rękawach, mięso wychodzi świetne, nie jest takie suche.
Właściwie większość dań tak przygotowuję. Wrzucam przyprawione np. nogi kurczaka do jednego worka, do drugiego pokrojone w paseczki piersi np. w musztardzie. Do trzeciego ćwiartkę przyprawioną a'la gyros. Wszystkie 3 worki od razu do piekarnika. Część jest na obiad, resztę mrożę na później. Piotr w tygodniu, gdy mnie nie ma, wybiera na co ma ochotę i sobie podsmaża na patelni. Tym sposobem oszczędzam czas i energię
A robiłyście może jakiś sernik w/g Dukana? Mam ochotę w weekend coś takiego upiec, a chciałabym ze sprawdzonego przepisu.
Właściwie większość dań tak przygotowuję. Wrzucam przyprawione np. nogi kurczaka do jednego worka, do drugiego pokrojone w paseczki piersi np. w musztardzie. Do trzeciego ćwiartkę przyprawioną a'la gyros. Wszystkie 3 worki od razu do piekarnika. Część jest na obiad, resztę mrożę na później. Piotr w tygodniu, gdy mnie nie ma, wybiera na co ma ochotę i sobie podsmaża na patelni. Tym sposobem oszczędzam czas i energię
A robiłyście może jakiś sernik w/g Dukana? Mam ochotę w weekend coś takiego upiec, a chciałabym ze sprawdzonego przepisu.
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- marlenka78
- 500p
Ja sernik juz 3 razy pieklam,ale pierwszy raz mi nie wyszedl,wyrzucilam prawie caly do kosza.Ale teraz kupilam slodzik w plynie do wypiekow i smakuje naprawde jak prawdziwy nawet moja mam nie wyczula slodzika.
A tu masz przepis:
Serniczek dla lasuchow
1kg twarogu chudego
7zoltek
piana oddzielnie ubita
proszek do pieczenia
2-3 lyzki serka homo
3 lyzki slodzika w plynie
troche niskotluszczowego jogurtu naturalnego
Wszystkie skladniki mieszam mikserem, na koniec dodaje ubita piane i pieke godzine w temp. 180 stopni.
Ja dodaje 2 lyzki budyniu bez cukru do masy,ma taki fajny smak potem.
A to ciasto chce wyprobowac:
Ciasto z serem
4 jaja
4 łyżki otrąb pszennych
8 łyżek otrąb owsianych
4 łyżki chudego serka typu Oetker, President,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel zapachu śmietankowego lub wianiliowego
kilka łyżeczek lub pastylek słodzika, zależy jakie kto lubi słodkie
Oddzielić białka i ubić. Pozostałe składniki wymieszać i połączyć z ubitymi białkami. Wyłożyć na dużą tortownice lub podobnej wielkości blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ser:
25 dkg chudego serka typu Oetker, President lub kostka chudego twarogu,
3 jaja
1 łyżka skrobi , lub mąki kukurydzianej
1 porcja skórki pomarańczowej
słodzik do smaku
Oddzielić białka i ubić. Pozostałe składniki wymieszać i połączyć z ubitym białkiem. Wyłożyć na ciasto.
Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku około 25-30 minut.
Wychodzi pyszny wilgotny placek z aromatycznym serem.
No to ja uciekam teraz na gimnastyke, zycze milego wieczorku i udanego pieczenia.
A tu masz przepis:
Serniczek dla lasuchow
1kg twarogu chudego
7zoltek
piana oddzielnie ubita
proszek do pieczenia
2-3 lyzki serka homo
3 lyzki slodzika w plynie
troche niskotluszczowego jogurtu naturalnego
Wszystkie skladniki mieszam mikserem, na koniec dodaje ubita piane i pieke godzine w temp. 180 stopni.
Ja dodaje 2 lyzki budyniu bez cukru do masy,ma taki fajny smak potem.
A to ciasto chce wyprobowac:
Ciasto z serem
4 jaja
4 łyżki otrąb pszennych
8 łyżek otrąb owsianych
4 łyżki chudego serka typu Oetker, President,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel zapachu śmietankowego lub wianiliowego
kilka łyżeczek lub pastylek słodzika, zależy jakie kto lubi słodkie
Oddzielić białka i ubić. Pozostałe składniki wymieszać i połączyć z ubitymi białkami. Wyłożyć na dużą tortownice lub podobnej wielkości blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ser:
25 dkg chudego serka typu Oetker, President lub kostka chudego twarogu,
3 jaja
1 łyżka skrobi , lub mąki kukurydzianej
1 porcja skórki pomarańczowej
słodzik do smaku
Oddzielić białka i ubić. Pozostałe składniki wymieszać i połączyć z ubitym białkiem. Wyłożyć na ciasto.
Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku około 25-30 minut.
Wychodzi pyszny wilgotny placek z aromatycznym serem.
No to ja uciekam teraz na gimnastyke, zycze milego wieczorku i udanego pieczenia.
Aneta
-
- 1000p
- Od: 24 sie 2009, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No i znowu mam problem,ale najpierw podziękuję Wam dziewczynki za przepisy,chyba mi przyjdzie w internecie zamawiac otreby owsiane!Po prostu sa nie do dostania w Szczecinie juz wszędzie szukałam jutro poszukam na allegro,eh co za miasto.
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
- marlenka78
- 500p
Naprawde wspolczuje ci, ze musisz ciagle latac za wszystkim,dobrze, ze ja nie mam takich problemow.To zamow sobie odrazu wiecej juz na zapas.
Aneta
- Baryczka
Marlenko, wypróbuję te przepisy. Dziękuję
Marzeno, a nie ma u Was jakiegoś sklepu ze zdrową żywnością? Ja otręby kupiłam w tesco bez problemów.
Marzeno, a nie ma u Was jakiegoś sklepu ze zdrową żywnością? Ja otręby kupiłam w tesco bez problemów.
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- marlenka78
- 500p
Nie ma za co-ja bez tego sernika to bym chyba nie wytrzymala dlugo na tej diecie.Kochalam dotychczas slodycze, ale teraz jakos mnie tak nie ciagnie-to byl tez glowny powod, ze sprobowalam tej diety.Bardzo duzo ludzi pisze, ze po tej diecie nie ciagnie ich wogole do slodyczy.
Robilam tez juz galaretke z pepsi, no i nutellke biala z mleka w proszku, tyle, ze taka slodka wyszla, ze az mnie zemdlilo po lyzce.Wogole to jestem z siebie dumna, ze juz 3 tydzien wytrzymalam bez slodkiego, jadlam jedynie cukierki bez cukru, ale to jeden na dzien.Mam nadzieje,ze sie "wylecze" z jedzenia smakolykow
Dobrej nocki wam zycze!
Robilam tez juz galaretke z pepsi, no i nutellke biala z mleka w proszku, tyle, ze taka slodka wyszla, ze az mnie zemdlilo po lyzce.Wogole to jestem z siebie dumna, ze juz 3 tydzien wytrzymalam bez slodkiego, jadlam jedynie cukierki bez cukru, ale to jeden na dzien.Mam nadzieje,ze sie "wylecze" z jedzenia smakolykow
Dobrej nocki wam zycze!
Aneta