Pieczarki - uprawa amatorska
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pieczarki jak uprawiać
Potrzebuję instrukcję uprawy pieczarek. Jaką ilością wody je podlewać , mam dwie kostki fazy II i 2 kostki fazy III . Proszę o pomoc.
- hafciarz
- 200p
Nikt mi nie napisze jaką ilością wody podlewa grzybnie i jak często ?
Ja uprawiam tylko pieczarki w domu (małe pudełko z grzybnia) Podlewam tak, żeby podłoże było wilgotne, ale nie mokre. Codziennie spryskuje wierzchnią warstwę spryskiwaczem "pulsacyjnie" tzn pryskam poczekam aż przesiąknie w głąb i jeszcze raz. potem biorę patyczek sięgający do dna jak jest wilgotny to starczy. Nie może być dużo wody ponieważ grzybnia wtedy zgnije, a jak za mało to nie będzie grzybków. Trudno więc określić dokładnie ilości wody i częstotliwości podlewania.Zależy to od wilgotności otoczenia, temperatury itp.
- hafciarz
- 200p
Dzięki Małgosiu
Zakupiłem gotowe kostki z grzybnią pieczarek zrobiłem skrzynke drewnianą i w niej umieściłem te kostki.
Producent polecił abym podziurawił górną część kostki (jest ona w foli) i pozostawił na 14-17 dni w pomieszczeniu ok 18stopni a póżniej to już opisali wyżej
Producent polecił abym podziurawił górną część kostki (jest ona w foli) i pozostawił na 14-17 dni w pomieszczeniu ok 18stopni a póżniej to już opisali wyżej
Jeśli hodujesz marzenia, bezczynność jest Twoim największym wrogiem.
T en sklep to troche drogi 20zł za 5kg?
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzisiaj zbiorę moje pierwsze pieczarki - Perdii Dzięki wielkie za namiary na sklep niezła frajda. Fakt jeśli chce się więcej pieczarek trzeba pomyśleć o większej kostce - załapałam bakcyla potrzebuję dużej kostki.
Gdzie kupiliście duże kostki - jakieś namiary hafciarz, broniu?
Gdzie kupiliście duże kostki - jakieś namiary hafciarz, broniu?
Aśka
- hafciarz
- 200p
"Fungis" w Woli Makowskiej produkuje duże podkłady cena w hurcie za III około 11 zł wymiar 40 X 60 cm. Nie prowadzą sprzedaży wysyłkowej .
Miejscowość Łąka k. Rzeszowa 10 zł za kostkę 40x50x20 też nie prowadzą sprzedaży wysyłkowej
aśka2006 cieszę się, że już masz zbiory. Ja już mam drugi wysyp. Większe kostki to i owszem, ale jakoś w naszym województwie ciężko jest dostać. Kiedyś szukałam, ale producenci których znalazłam niedaleko Olsztyna nie sprzedają kostek. Wię przestałam szukać.
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję za odpowiedzi - fakt trochę do Was daleko
Rozejrzę się u nas - z pewnością Perdii ma rację ale może wycyganię od kogoś
Rozejrzę się u nas - z pewnością Perdii ma rację ale może wycyganię od kogoś
Aśka
Jak prawidłowo zbiera sie pieczarki z takich grzybni - urywa wycina czy jakoś inaczej?
Ja "wykręcam" delikatnie. Czy jest to prawidłowy zbiór tego nie wiem. na razie się sprawdza