Dalie w donicach
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dalie w donicach?
Mas, strasznie późno kwitną Tobie te w gruncie
Ostatnio sadziłam pierwszego maja ale kwitły na początku lipca.
Mirdem, donice masz bardzo duże czy nie koniecznie i czy je zasilasz? Właściwie dalia nie jest zbyt żarłoczna.
Ostatnio sadziłam pierwszego maja ale kwitły na początku lipca.
Mirdem, donice masz bardzo duże czy nie koniecznie i czy je zasilasz? Właściwie dalia nie jest zbyt żarłoczna.
- mirdem
- Od: 26 sty 2010, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Donice nie są największe, bo ja lubię je przenosić z miejsca na miejsce(np na miejscu po przekwitłych tulipanach stawiam dalię w donicy).Jeżeli chodzi o zasilanie to przy wsadzaniu karp do donic mieszam ziemię z nawozem długo działającym np."burza kwiatów" i mam spokój na cały sezon.
Pozdrawiam Mirka
Ogródkowy galimatias - aktualny
-
- 200p
- Od: 28 mar 2009, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja co roku sadzę dalię na tarasie. Zazwyczaj po 2 do donicy. Jak policzę karpy to mogę odsprzedać bo namnożyły mi się a planuję w tym roku kupić jeszcze kilka. Nie są to jakieś wystrzałowe odmiany bo to bodajże pomponowe czerwone, czerwono białe i fioletowe ale wymieszały się.
A i muszę się przyznać ,że w zeszłym roku zawaliłam sprawę bo w jednej z donic nie zrobiłam otworów i niestety nie udało się uratować roślin.
A i muszę się przyznać ,że w zeszłym roku zawaliłam sprawę bo w jednej z donic nie zrobiłam otworów i niestety nie udało się uratować roślin.
-
Alis, na pewno znajdzie się amator. Jak zaczynałam to brałam wszystko co dawali
a teraz to jestem trochę "wybrzydna" :P A to nie za wysokie, nie za wielkie kwiaty, a to kolorek akuratny...
a teraz to jestem trochę "wybrzydna" :P A to nie za wysokie, nie za wielkie kwiaty, a to kolorek akuratny...
- 7koliberek9
- 200p
- Od: 17 mar 2008, o 12:37
A mogłabyś dokładniej określić pojemność donic? Nie mam kompletnie doświadczenia w uprawie jakichkolwiek cebulowych w donicach wiec nie wiem czy wystarczy na dalię taka donica 1L czy potrzeba np. 3LAlice pisze:Ja co roku sadzę dalię na tarasie. Zazwyczaj po 2 do donicy. Jak policzę karpy to mogę odsprzedać bo namnożyły mi się a planuję w tym roku kupić jeszcze kilka. Nie są to jakieś wystrzałowe odmiany bo to bodajże pomponowe czerwone, czerwono białe i fioletowe ale wymieszały się.
Ogrodowe tęsknoty Justyny - Zapraszam:)
- mirdem
Moje donice są co najmniej 5l dalia potrzebuje jednak trochę miejsca
Pozdrawiam Mirka
- 7koliberek9
- 200p
- Od: 17 mar 2008, o 12:37
Aż 5 L na jedną dalię Trochę sporo, chyba będę musiała zrezygnować z połowy co planowałam kupićmirdem pisze:Moje donice są co najmniej 5l dalia potrzebuje jednak trochę miejsca
Ogrodowe tęsknoty Justyny - Zapraszam:)
- mirdem
Możesz sadzić w mniejszych,jeśli zdecydujesz się na karłowe.Moje są z reguły wysokie o dużych kwiatach(ja takie lubię)
Pozdrawiam Mirka
- mamciax2
- 200p
- Od: 23 lut 2010, o 10:08
Ja jedną karpę dalii wysokich wsadziłam na początku marca, od pewnego czasu są już widoczne nad ziemią.
Wczoraj wsadziłam karpę dalli niskich. Obydwie donice od wczoraj są w altanie, a w ciągu dnia wystawiane są na słonko na zewnatrz.
Wczoraj wsadziłam karpę dalli niskich. Obydwie donice od wczoraj są w altanie, a w ciągu dnia wystawiane są na słonko na zewnatrz.
Pozdrawiam Dana
- mirdem
Dalia,żeby rosnąć musi mieć właśnie te kiełki,jeżeli pooddzielasz same bulwki (pojedyńczo i bez kiełków to nic Ci nie urośnie).
Posadzić do doniczki ,bulwę przykryć ziemią,kiełków już nie zakopuj.
Posadzić do doniczki ,bulwę przykryć ziemią,kiełków już nie zakopuj.
Pozdrawiam Mirka
-
bulwki muszą być z kawałkiem starej łodyżki przy której albo na której jest pączek. Jeśli te karpy są duże to dzieli sie właśnie teraz i rozdaje dobrym znajomym
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 mar 2010, o 11:48
A co zrobić z tymi bulwkami bez starej łodygi, bo się naurywało, przez transport, tego całkiem sporo. Tak po prostu wyrzucić - jakoś tak żalizaziem pisze:bulwki muszą być z kawałkiem starej łodyżki przy której albo na której jest pączek.
Dalię dostałam od taty i dzisiaj posadziłam pierwszą do donicy, bo nie mogę się doczekać.
U nas sadzą dalie już w połowie kwietnia [strefa 7a, polska zachodnia], ale mnie nastraszyliście i chyba poczekam do maja.
pozdrawiam
Kaśka
życzę zdrówka
Kaśka
Kaśka