Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 1
- Atka-a1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przy Piaskowej - ogród Anny
Aniu, oglądam Twój ogród od początku i ciągle jestem zachwycona roślinami, jakie kolekcjonujesz. (Chciałam napisać uprawiasz, ale to skojarzyła mi się z marchewką )
Czy znasz może nazwę tej róży? Kolor jest cudowny
Czy znasz może nazwę tej róży? Kolor jest cudowny
-
- 50p
- Od: 1 wrz 2009, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj!
Aniu czy możesz mi coś napisać więcej o tej roślinie o naz.Sympyandra zanzeguna jaka wysoka rośnie i czy jest cięzka w hodowli?
Gdzie ją nabyłaś?
A druga roślina to sedum pilosum czy to prawda ,że po kwitnienu
zamiera?
Aniu chyba się nie obrazisz ,że pytam się na twoim poście.
A druga roślina to sedum pilosum czy to prawda ,że po kwitnienu
zamiera?
Aniu chyba się nie obrazisz ,że pytam się na twoim poście.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
Aniu!
Piękne maluchy. Ja umiem docenić bo też je lubię. Sedum pilosum nie miałam.
Czy kiedy zanika wysiewa się?
Piękne maluchy. Ja umiem docenić bo też je lubię. Sedum pilosum nie miałam.
Czy kiedy zanika wysiewa się?
- andowan
- Od: 16 lip 2007, o 07:49
Witaj Doroto. Pewnie, że wpadaj- zapraszam serdecznie. U mnie już na warzywa prawie nie ma miejsca. Z reguły sadzę dziesięć porów, dziesięć selerów i grządkę (małą ) pietruszki naciowej a koper sam się wysiewa tu i ówdzie Wszystko zajęte na rosliny ozdobnedodad pisze:Witaj Aniu!
Weszłam i zakochałam się. Peonie, lilie i przede wszystkim liliowce!
Chyba "ukradnę" teściowej troszkę warzywniaka, bo nie mam pomysłu gdzie mogłabym zmieścić wszystkie te zaplanowane do zakupu .
Pozdrawiam i będę cię jeszcze odwiedzać jeśli pozwolisz
Kasiu - Sympyandra zanzegura jest niską rośliną - 15cm z kwiatami. Nie jest trudna w uprawie. Kupiłam ją w szkółce w Łodzi.
Sedum pilosum jest rzeczywiście rośliną monokarpiczną ale dość dobrze się sieje a kwitnie ślicznie.
Krysiu - wysiewa się. Było kilka rozetek i jestem bardzo ciekawa, czy przeżyją pod śniegiem.
Beatko - kupiłam tę różę bez nazwy odmianowej a kiedy się jej domagałam powiedziano mi, że sprzedawana z nazwą byłaby dwukrotnie droższa ( pewnie nie wykupiono licencji na jej rozmnażanie i tyle)
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Piękna ta Veronica. Bardzo lubię przetaczniki.
Skalniak w tym roku do przebudowy - kilka maluchów musze upolować, ale bliżej lata.
Pozdrawiam
A grządki niestety to królestwo teściowej i broni i ich jak niepodległości
Skalniak w tym roku do przebudowy - kilka maluchów musze upolować, ale bliżej lata.
Pozdrawiam
A grządki niestety to królestwo teściowej i broni i ich jak niepodległości
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
Witaj Aniu!
Kolejne piękne maluszki. Czy ten pięciornik ma takie duże kwiaty? Jest przepiękny.
Kolejne piękne maluszki. Czy ten pięciornik ma takie duże kwiaty? Jest przepiękny.
- Atka-a1
Aniu, możesz napisać jak ona rośnie? Czy jest wysoka, płożąca, czy powtarza kwitnienie itp.Beatko - kupiłam tę różę bez nazwy odmianowej a kiedy się jej domagałam powiedziano mi, że sprzedawana z nazwą byłaby dwukrotnie droższa ( pewnie nie wykupiono licencji na jej rozmnażanie i tyle)
- andowan
Dorotko - zdrowe warzywka tez się przydają a z teściową nie ma co zadzierać Moja też z dezaprobatą patrzyła na połacie mojej pierwszej działki zajęte na "bezużyteczne" rośliny ozdobne ( choć miałam na tej działce i maliny, truskawki, jeżyny, porzeczki, pomidory, oberżyny, poziomki itd). Dopiero jak usłyszała komentarze od przechodniów, że ta działka jest najpiekniejsza w całym ogrodzie, dała spokój.
Krzysiu - ten pięciornik ma dość spore kwiaty. Znajoma wprzywiozła mi z wyprawy do p. Rehaczka. Zabałaganila mi się etykieta i nie mogę sobie tego darować.
Beatko - nie jest wysoka; pokrojem przypomina różę wielokwiatową. Powtarza kwitnienie. Kupiłam na Baletowej. W ubiegłym roku w lipcu też były.
Krzysiu - ten pięciornik ma dość spore kwiaty. Znajoma wprzywiozła mi z wyprawy do p. Rehaczka. Zabałaganila mi się etykieta i nie mogę sobie tego darować.
Beatko - nie jest wysoka; pokrojem przypomina różę wielokwiatową. Powtarza kwitnienie. Kupiłam na Baletowej. W ubiegłym roku w lipcu też były.
- Atka-a1
Dziękuję Aniu.
Może trafię na nią, chociaż do tego sklepu mam uprzedzenia
- andowan
Atko - nie tylko Ty nie przepadasz za tym salonem.Atka-a1 pisze:Dziękuję Aniu.
Jednak wrócę do lilii. Mieszańce trąbkowe pana Mego zawojowały ostatnio moją sympatię i trochę ich kwitnie w moim ogrodzie.
- vita
- Od: 5 sie 2009, o 20:08
Siewki trąbkowe od p. Mego! Też mam od jesieni cztery cebule. Długo nie mogłam pojąć dlaczego używa się określenia 'siewki', do cebul. I to tajemniczo brzmiące: po trzykrotnej selekcji. Szczegółów nadal nie znam, ale ich wygląd nie rozczarowuje. No i to oczekiwanie...a nuż wykwitnie coś ciekawego?
Widzę, że niektóre mają turbankowe kwiaty, a może się mylę?
Widzę, że niektóre mają turbankowe kwiaty, a może się mylę?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
Witaj ANIU!
No to Ty jesteś artystka ogrodniczka, jak potrafisz z siewu otrzymać lilie.
Miłej niedzieli
No to Ty jesteś artystka ogrodniczka, jak potrafisz z siewu otrzymać lilie.
Miłej niedzieli
- robaczek
- 200p
- Od: 19 kwie 2008, o 17:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Aniu,
od jakiś dwóch tygodni zwiedzam Twój ogród i nie mogę się nadziwić skąd Ty wzięłaś te wszystkie cuuuda? Co ochłonę trochę z zachwytu i pozbieram szczękę z podłogi to po wejściu na kolejną stronę ona znowu mi opada i tak w kółko. Boję się że niedługo nie będę miała co zbierać a przydałaby mi się jeszcze przez jakiś czas.
Mam ogród od trzech lat i też staram się zgromadzić w nim jak najwięcej różnych roślin. Zaczęłam od róż i irysów bródkowych potem przypomniałam sobie o hostach, liliowcach i wielu innych pięknych kwiatach. Lilie też bardzo lubię a najbardziej martagony. Mam te botaniczne i właśnie dzięki Tobie zobaczyłam, że one mają różne odmiany. Także moje pierwsze tegoroczne zamówienie już poszło, zamówiłam wszystkie dostępne odmiany martagonów w Lilypolu i coś mi się wydaję że domówię pozostałe w Lukon Bulbs.
Nigdy nie myślałam o oczku wodnym ale jak zobaczyłam Twoje irysy japońskie to już wiem co nowego powstanie w tym sezonie w moim ogrodzie. I w związku z tym mam pytanie: gdzie Ty kupowałaś swoje irysy? Na allegro widziałam sporo ofert są też w swiatcebul.pl ale trochę się boję tam kupować.
Pozdrawiam Agnieszka
od jakiś dwóch tygodni zwiedzam Twój ogród i nie mogę się nadziwić skąd Ty wzięłaś te wszystkie cuuuda? Co ochłonę trochę z zachwytu i pozbieram szczękę z podłogi to po wejściu na kolejną stronę ona znowu mi opada i tak w kółko. Boję się że niedługo nie będę miała co zbierać a przydałaby mi się jeszcze przez jakiś czas.
Mam ogród od trzech lat i też staram się zgromadzić w nim jak najwięcej różnych roślin. Zaczęłam od róż i irysów bródkowych potem przypomniałam sobie o hostach, liliowcach i wielu innych pięknych kwiatach. Lilie też bardzo lubię a najbardziej martagony. Mam te botaniczne i właśnie dzięki Tobie zobaczyłam, że one mają różne odmiany. Także moje pierwsze tegoroczne zamówienie już poszło, zamówiłam wszystkie dostępne odmiany martagonów w Lilypolu i coś mi się wydaję że domówię pozostałe w Lukon Bulbs.
Nigdy nie myślałam o oczku wodnym ale jak zobaczyłam Twoje irysy japońskie to już wiem co nowego powstanie w tym sezonie w moim ogrodzie. I w związku z tym mam pytanie: gdzie Ty kupowałaś swoje irysy? Na allegro widziałam sporo ofert są też w swiatcebul.pl ale trochę się boję tam kupować.
Pozdrawiam Agnieszka