Z cannami jest tak, że z roku na rok pięknieją, to ma związek z przyrostem kłącza, nie da rady pierwszego roku mieć pięknych roślin, jeśli kłącze było małe, trzeba poczekać, zresztą lilie też tak mają i wiele innych roślin. Tylko nie wyrzucaj kłączy, one są po prostu jeszcze młode i nie zdążyły pokazać całej swojej urody. Można je posadzić gdzieś na uboczu, byle by miały światło, a zobaczysz, jak się odwdzięczą.Margo2 pisze:Bardzo lubię kolor pomarańczowy i nawet Mati wstawił swego czasu fotkę takich, które mi się podobały nie tylko z kwiatów, ale i koloru liści, ale jakoś u mnie canny źle rosły i w dodatku zmarzły mi w zimę. I dlatego odpuściłam sobie.
Ogród Gosi
-
- 1000p
- Od: 13 paź 2008, o 19:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Gosi
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Esteci i łakomczuchy
-
- 1000p
A Ty ich nie wykopałaś jesienią ?????????????????
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy
- dodad
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Małgosiu!
Ja też odpuszczam sobie canny. Jakoś nie pociągają mnie te kwiaty. Dobrze, że jest forum, można sobie pooglądać u innych
Piękne zdjęcia liliowców i lilii.
Życzę i niech ta zima idzie już do morza
Ja też odpuszczam sobie canny. Jakoś nie pociągają mnie te kwiaty. Dobrze, że jest forum, można sobie pooglądać u innych
Piękne zdjęcia liliowców i lilii.
Życzę i niech ta zima idzie już do morza
- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja w ubiegłym roku kupiłam 2 kłącza canny Picasso. Jedno wsadziłam do gruntu, pędy ukazały się bardzo późno, zakwitła w końcu sierpnia pięknymi centkowanymi żółtymi kwiatkami. Drugie kłącze dałam sąsiadce i powędrowało do donicy. Kanna w doniczce kwitła półtora miesiąca wcześniej, miała więcej pędów i ogólnie była o wiele ładniejsza od tej w ziemii.
Wniosek-Moja w tym roku pójdzie też do donicy i to już w najbliższym czasie.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Basiu , dobra rada Moje w takim razie do donicy I tak przecież trzeba będzie je przechować, to może i prościej. Potem z donicą do pomieszczenia.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Witam dziewczyny
Tak tu dyskutujecie o tych cannach, że powoli zaczynam się zastanawiać. Podobno kobieta zmienną jest. Tylko dlaczego ja w takim razie tyle lat z jednym chłopem
Bardzo mi miło Mambo, że zajrzałaś do mnie
Tak tu dyskutujecie o tych cannach, że powoli zaczynam się zastanawiać. Podobno kobieta zmienną jest. Tylko dlaczego ja w takim razie tyle lat z jednym chłopem
Bardzo mi miło Mambo, że zajrzałaś do mnie
- Fabi 12
- 1000p
- Od: 18 sty 2010, o 21:20
Witaj u mnie całkiem na odwrót niż u Ciebie Basiu . Ja miałam canny w doniczce małe mizerne, ale musze przyznać , że nie nawożone niczym, a ten sam gatunek u mojej mamy posadzony w gruncie miały około 180 cm. nie wspomnę o pięknych liściach.
Pozdrawiam Fabiola.
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Gosiu, wszystko przed Tobą Ale jak mawiał Pawlak "lepszy stary wróg, jak nowy"
W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak posadzić cannę najpierw do doniczki, potem ewentualnie do gruntu.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- majka300
- 1000p
- Od: 21 sty 2010, o 21:15
Witaj Gosiu
Piękne lilie
Canny mam i sadzę koło oczka ale też się do nich nie przekonałam, ale
z drugiej strony też są piękne
Pozdrawiam cię cieplutko
Piękne lilie
Canny mam i sadzę koło oczka ale też się do nich nie przekonałam, ale
z drugiej strony też są piękne
Pozdrawiam cię cieplutko
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat cz.1, cz. 2
Zapraszam
Zapraszam
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
Witaj Gosiu,czy przekonałaś się już do kann? Tu na forum nie trudno zarazić się każdą "roślinkową" chorobą,(ja przez kilka lat też nie miałam pacioreczników w swoim ogródku)
Serdecznie pozdrawiam Danuta
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Witam Was wszystkie
Fabi niestety w doniczce trzeba chyba jeszcze więcej dokarmiać niż w gruncie.
Basiu czyżbyś też się skusiła
Ja mimo wszystko też aż tak bardzo się nie przekonałam do nich, ale może spróbuję ale tylko w doniczce.
Danusiu to forum jest naprawdę zaraźliwe, Jak zaczęłam swoją wędrówkę po forum 2 lata temu tak samo mówiłam o różach, że są zbyt kłopotliwe i miałam tylko jedną. Z czasem gdy podziwiałam nie jedną różyczkę w innych ogrodach nabrałam smaku i na te roślinki.
Wczoraj robiłam zakupy w Auchanie. Bardzo dużo cebulek i bylin. oczywiście skusiłam się na clematisa Multi Blue i lilię. Niestety na tym chyba się nie skończy. Mają prześliczne dalie. Ja do tej pory miałam tylko 2 dalie, ale tera jest tyle pięknych odmian, że nie wiadomo, którą wybrać. Zdecydowanie wolę dalie od cann, a canny też były.
Widzę, że fotosik wrócił do normy, to wkleję jeszcze zdjęcia.
Fabi niestety w doniczce trzeba chyba jeszcze więcej dokarmiać niż w gruncie.
Basiu czyżbyś też się skusiła
Ja mimo wszystko też aż tak bardzo się nie przekonałam do nich, ale może spróbuję ale tylko w doniczce.
Danusiu to forum jest naprawdę zaraźliwe, Jak zaczęłam swoją wędrówkę po forum 2 lata temu tak samo mówiłam o różach, że są zbyt kłopotliwe i miałam tylko jedną. Z czasem gdy podziwiałam nie jedną różyczkę w innych ogrodach nabrałam smaku i na te roślinki.
Wczoraj robiłam zakupy w Auchanie. Bardzo dużo cebulek i bylin. oczywiście skusiłam się na clematisa Multi Blue i lilię. Niestety na tym chyba się nie skończy. Mają prześliczne dalie. Ja do tej pory miałam tylko 2 dalie, ale tera jest tyle pięknych odmian, że nie wiadomo, którą wybrać. Zdecydowanie wolę dalie od cann, a canny też były.
Widzę, że fotosik wrócił do normy, to wkleję jeszcze zdjęcia.
-
- 1000p
[quote="Margo2"]Witam dziewczyny
Może dlatego, że już się nauczył, co wykopać, a co przykryć na zimę? A nowego szkoda czasu szkolić
Może dlatego, że już się nauczył, co wykopać, a co przykryć na zimę? A nowego szkoda czasu szkolić
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy
- majka300
- 1000p
- Od: 21 sty 2010, o 21:15
Ach śliczna ta rabata
Widzę że zaczynasz zakupy
No już słoneczko coraz wyżej ,u nas śnieg topi się bardzo szybko, no ale wszędzie błoto
ale co tam byle wiosenka przyszła nareszcie
Pozdrawiam cię serdecznie,miłego popołudnia
Widzę że zaczynasz zakupy
No już słoneczko coraz wyżej ,u nas śnieg topi się bardzo szybko, no ale wszędzie błoto
ale co tam byle wiosenka przyszła nareszcie
Pozdrawiam cię serdecznie,miłego popołudnia
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Zapraszam
Zapraszam