Mój piękny ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
magdala
1000p
1000p
Od: 15 kwie 2009, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój piękny ogród

Post »

Karino :wit Takie piękne dynie ozdobne pokazywałaś - czy wcześniej wysiewasz
nasiona w domu czy wprost do gruntu ?
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madziu ;:167 ja dynię ozdobną zawsze wysiewam bezpośrednio do gruntu, w maju, po zimnej Zośce i jest ok.

"Dynia ozdobna SUŁTAŃSKI TURBAN - Cucurbita pepo

Obrazek

Opis
Roślina jednoroczna o pędach pnących lub płożących się. Późnym latem i jesienią pojawiają się liczne owoce oryginalne pod względem kształtu i ubarwienia.
Uprawa
Wysiew nasion na początku maja wprost do gruntu, po 2-3 nasiona w punkty oddalone o 50 - 80 cm. Wschody następują po 10 - 14 dniach. Uprawiać na żyznej niezbyt suchej glebie w miejscu słonecznym.
Zastosowanie
Owoce zbiera się jesienią przed przymrozkami. Zachowują wtedy wartość dekoracyjną do późnej wiosny. W czasie wegetacji doskonałe do obsadzania altan, parkanów lub jako roślina okrywowa."

Informacja i zdjęcie z @ http://www.swiatkwiatow.pl/dynia-ozdobn ... -id69.html

Tykwę należy wysiać wcześniej, pod koniec kwietnia do doniczek i podpędzić w domu - tę informację uzyskałam od Karinki :lol:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
magdala
1000p
1000p
Od: 15 kwie 2009, o 23:59

Post »

Halinko :wit Już ze 3 razy tak robiliśmy ,w dobrej ziemi i na słońcu ,a te dynie
dają nam najwyżej ze 3 owoce :| Kwiatów jest więcej ,ale dyńki się nie tworzą....
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Madziu ;:167 u mnie tak się składa, że dynie ozdobne zawsze wysiewam w półcieniu, pod krzewami.
Pełne słoneczko maja dopiero, jak pną się po krzewach, drzewach i siatce ogrodzeniowej.
Nooo, i mają zawsze wilgotne podłoże, bo ja uwielbiam podlewać :lol:
Owoców mam zawsze bardzo dużo, zrywam je w październiku i wieszam w przewiewnym miejscu, na sznureczku, przewiązanym do tych ich ogonków :;230
Najbardziej lubię te twarde gruszki, które po zaschnięciu można używać jako grzechotki :lol:
W tamtym roku jedną dynię postawiłam na meblościance i jakież było moje zdziwienie, kiedy jedno z nasionek wykiełkowało :lol:

Nie mam pojęcia, dlaczego u Ciebie z kwiatów nie tworzą się owoce :oops: ... na pewno jest jakaś tego przyczyna, tylko jaka :?:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55

Post »

Halinko jak dobrze, ze napisałaś u Kari o tych dyniach- juz teraz bedę wiedziała co i jak. ja je bardzo lubię, ogromnie mi sie podobają.
Halinko, Karinko-pozdrówka ;:196 ;:167
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
Awatar użytkownika
karina1
1000p
1000p
Od: 19 sty 2010, o 12:00

Post »

magdala pisze:Karino :wit Takie piękne dynie ozdobne pokazywałaś - czy wcześniej wysiewasz
nasiona w domu czy wprost do gruntu ?
:wit nasionka prosto do gruntu,zaraz po zimnej zośce :wit
"Przyjaciele są jak ciche anioły,które podnoszą nas,kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać" Miłego dnia,życzy Karina
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Karinko.
Ja znów z zapytaniem. Widziałam wśród Twoich zakupowych nasionek -"Twardziak jadalny"=czyli to jest opieńka?? Jak to się sieje i jak sie uprawia i czy na działce można??Prosze napisz bo też bym sobie taki rarytasik na działce sprawila ;:196
Moje Gigulinki
Awatar użytkownika
karina1
1000p
1000p

Post »

giga45 pisze:Witaj Karinko.
Ja znów z zapytaniem. Widziałam wśród Twoich zakupowych nasionek -"Twardziak jadalny"=czyli to jest opieńka?? Jak to się sieje i jak sie uprawia i czy na działce można??Prosze napisz bo też bym sobie taki rarytasik na działce sprawila ;:196
:wit Witaj Giguś ,opis hodowli boczniaka opisałam na 29 stronie,tak każdy może go uprawiać,wystarczą dobre chęci,nie wiem ale to chyba nie opieńka,to są chyba grzyby z boczniaków,w sklepach można kupić boczniaki na tackach ja robię z tego kotleciki przyprawiam i panieruję jak schabowe,lub nawet można zrobić flaczki,a co do tykwy,to wysiałam tak na próbę :wink: :wit Pozdrawiam,przepraszam za mało wydajną odp.ale jestem na antybiotykach,i coś nie mam siły,ale dziś muszę nadrobić zaległości netowe ;:196
"Przyjaciele są jak ciche anioły,które podnoszą nas,kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać" Miłego dnia,życzy Karina
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.
Awatar użytkownika
karina1
1000p
1000p

Post »

Halina Kwak pisze:Madziu ;:167 ja dynię ozdobną zawsze wysiewam bezpośrednio do gruntu, w maju, po zimnej Zośce i jest ok.

"Dynia ozdobna SUŁTAŃSKI TURBAN - Cucurbita pepo

Obrazek

Opis
Roślina jednoroczna o pędach pnących lub płożących się. Późnym latem i jesienią pojawiają się liczne owoce oryginalne pod względem kształtu i ubarwienia.
Uprawa
Wysiew nasion na początku maja wprost do gruntu, po 2-3 nasiona w punkty oddalone o 50 - 80 cm. Wschody następują po 10 - 14 dniach. Uprawiać na żyznej niezbyt suchej glebie w miejscu słonecznym.
Zastosowanie
Owoce zbiera się jesienią przed przymrozkami. Zachowują wtedy wartość dekoracyjną do późnej wiosny. W czasie wegetacji doskonałe do obsadzania altan, parkanów lub jako roślina okrywowa."

Informacja i zdjęcie z @ http://www.swiatkwiatow.pl/dynia-ozdobn ... -id69.html

Tykwę należy wysiać wcześniej, pod koniec kwietnia do doniczek i podpędzić w domu - tę informację uzyskałam od Karinki :lol:
;:196 Witam Cię Halinko,jak pięknie opisałaś uprawę dyni,bardzo mi się podoba,jestes prawdziwą znawczynią ;:63 Pozdrawiam cieplutko kochana ;:196 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karinko dziękuję Ci za odpowiedź. Poszukam i poczytam. Tobie zdrówka życzę ;:196 ;:196
Moje Gigulinki
mk1112
50p
50p
Od: 18 lis 2009, o 22:56

Post »

Bardzo ładny ogród i mała architektura. A najfajniejsze jest to,że jest to pasja was obu czyli twoja i męża. Bo większość z nas tutaj niestety w ogrodzie boryka się sama........ Gratuluję więc ci wspaniałego męża.
Pozdrawiam Małgorzata
Lalcia
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 13:54

Post »

KARINKO :wit
Awatar użytkownika
karina1
1000p
1000p

Post »

:wit Witam Cię lalciu,miłego wieczorku ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”