Juki, draceny i inne- odmładzanie,rozmnażanie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Kermit40
ZBANOWANY
Od: 19 wrz 2009, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Złamana Jukka

Post »

Nie . Ja mam też yukkę po takim cięciu i często tnę im czubki aby puszczając odrosty się zagęściły. Na efekty nie trzeba długo czekać. Można też pociąć pień na kawałki 20-50cm ukorzenić i one też się ładnie i chętnie rozkrzewiają . A zapach ona już tak ma .
Ja zawsze ukorzeniam ją w wodzie, jest bezproblemowa.

Poprawiłem i dopisałem
Pień powinien być w środku twardy - to fakt jak pisze dalej Baryczka , a na co ja wcześniej nie zwróciłem uwagi . W tym przypadku radziłbym ten złamany obciąć aż do zdrowego pnia. Aco do zapachu ona ma taki jakiś zapach niektórym kojarzący się z grzybami.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Złamana Jukka

Post »

Kasiu, jeśli pachnie "grzybem" to nie jest dobrze! Pisałaś wcześniej, że pień jest miękki w środku. Czyli ten pień w doniczce też? Zostaw go na tydzień, dwa, ale nie spodziewałabym się, ze coś z niego wyrośnie. Możliwe, że w środku zgnił? To byłby powód złamania.
Zdrowy pień jest w środku jasny, włóknisty, ale twardy!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Re: Problem z odmładzaniem draceny

Post »

Możesz teraz i to jak najszybciej, nim się poukorzeniają pocięte kawałki minie trochę czasu. Jak każdy z pinków i czubków będzie miał korzonki około 2-4 cm do ziemi wtedy. :wink:
Awatar użytkownika
ania k
200p
200p
Od: 4 lis 2008, o 10:38

Post »

Ja moją 2m dracenę, którą mam już 15 lat pocięłam na kawałki 2 tygodnie temu. Na roślinie matecznej po tygodniu zaczęła pękać kora, teraz ma już 6 zielonych 2cm kikutków. Zatrzymałam jeden pinek i jeden czubek i umieściłam je bezpośrednio w ziemi. Czubek powinien się ukorzenić po ok. 4 tygodniach, a bardziej zdrewniałe pinki ukorzeniają sie po 6-8 tyg. Roślinę mateczną mogę już podlewać nawozem, ale poszukuję po ogrodniczych sklepach sprawdzonego nawozu do dracen i juk firmy Pokon. Na prawdę daje świetny efekt.
x-C-j
---

Post »

Podobnie jak nawóz do palm,juk,dracen firmy Agrecol. Osobiście tylko takiego używam. :wink:
Awatar użytkownika
ania k
200p
200p
Od: 4 lis 2008, o 10:38

Post »

A oglądałam. Nie stosowałam niczego na ranę po cięciu, ale jest ok. Przydałby się taki brzeszczocik, bo miałam problem z najniższym cięciem.
Co do nawozu to jestem zachwycona jego działaniem, bo bardzo wzmocnił mi dracenę. Liście stały się niemal 2 razy grubsze i mięsiste. No i co za tym idzie, pień zrobił się na czubku grubszy i cięższy, a pióropusz większy i zaczęła się pochylać i tracić pokrój. Wcześniej podlewałam ją zwykłym nawozem do roślin zielonych.
linkakaro_l
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 lut 2010, o 13:42

Re: Juki, draceny i inne-problemy z odmładzaniem i rozmnażaniem.

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
linkakaro_l
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Kurcze a gdzie tekst?
Cześć! Czytałam Wasze forum i proszę o radę, jak rozmnożyć moją jukę. Tak jak pisał Czarodziej nie chcę tego robić pochopnie i bez wskazówek doświadczonego fachowca.
x-C-j
---

Post »

Tą mokrą watę z butelką zdejmij bo tak nie rozmnożysz juki a tylko zagnije pień. Jeśli chcesz mieć więcej juk proponuję pociąć ją tak jak zaznaczyłem na zdjęciu, liście z górnego kawałka oberwać a z szczytowego oberwać tylko tyle by było z 3-4 cm pnia.

Obrazek

Poczytaj temat od początku wielokrotnie opisywałem jak należy wszystko wykonać. Porada - tnij sobie pień brzeszczotem do metalu, najmniej uszkadza roślinę. :wink:
linkakaro_l
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dzięki bardzo! Tak zrobię już w niedzielę, bo będę miała duuuużo czasu. Ta butelka z gazą, to innowacyjny pomysł mojego męża. Ja od początku wiedziałam, że nic z tego nie będzie, ale z mężczyznami tak już jest, że muszą udowodnić swoje racje.
Mam jeszcze pytanie? Czy tę część, która zostanie w doniczce przesadzić do nowej ziemi i mniejszej doniczki? Bo w tej jest już około 10 lat.
x-C-j
---

Post »

Do nowej ziemi i większej doniczki, w tej system korzeniowy jest zapewne strasznie przerośnięty. :wink:
linkakaro_l
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Zrobiłam to! Tak wyglądają pieńki od góry:Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Największy problem miałam z zalaniem woskiem. Chyba dlatego że przy okazji trochę się poparzyłam. Wygląda to tak: Obrazek
A tak wygląda końcowy efekt mojej pracy: Obrazek Obrazek Obrazek
A tu jeszcze coś, co występuje na pieńkach: Obrazek
Czy moje "sanatorium" może stać na parapecie południowo-wschodniego okna? Ten pieniek w doniczce to podlewać tak jak dotąd - raz na tydzień?
Co do przesadzenia go, to zrobię to jak najszybciej, ale najpierw zakupię odpowiednią ziemię i ten keramzyt, czy jak się to nazywa :roll: Aha i jeszcze jedno: nowa doniczka może być gliniana?
x-C-j
---

Post »

Wykonane idealnie, jeśli mówisz o tej zielonej kropeczce jaką widać na zdjęciu i jak to nazwałaś to coś to są to właśnie miejsca - oczka z których wybijają młode rozety liści z pnia. Co do doniczki może być gliniana o ile będzie miała odpływy wywiercone w dnie, osobiście jednak ja polecam zwykłe plastikowe, łatwiej w nich prowadzić gospodarkę wodną. Pinek z systemem korzeniowym po przesadzeniu podlewasz rzadziej tzn. jak ziemia porządnie przeschnie pomiędzy podlewaniami gdyż sam pinek nie mając liści nie prowadzi prawidłowej fotosyntezy i nieracjonalnie też gospodaruje wodą jaką podajesz. :wink:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”