Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? [EDU]
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sie 2007, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? [EDU]
Ja nadal trzymam się Trudi Canavan. Po "Uczennicy maga", która jest wprowadzeniem do "Trylogii Czarnego Maga" wziąłem się za "Erę Pięciorga". No i krótko powiem, że mam kolejną ulubioną książkę
Dawid
Kinga i Chopin: Prowadził nas los.
Niezwykła relacja z podróży dookoła świata...autostopem.
Niezwykła relacja z podróży dookoła świata...autostopem.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Prof. Pieniążek - Sadownictwo.
Jak się dobrze (krytycznie) wczytać, to plewy odrzucamy, a wartościowe wiadomości przyswajamy. Bezcenne! A koszt w "tanich książkach" znikomy
Jak się dobrze (krytycznie) wczytać, to plewy odrzucamy, a wartościowe wiadomości przyswajamy. Bezcenne! A koszt w "tanich książkach" znikomy
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Własnie zaczęłam czytać "Wróżby kumaka" Guntera Grassa i wiele sobie obiecuję po tej lekturze.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Reverien Rurangwa - "Ocalony". Zapiski młodego mężczyzny, który jako pietnastolatek przeżył ludobójstwo w Rwandzie w roku 1994, gdy sąsiedzi Hutu wymordowali całą jego rodzinę. Powiem tak - książka jest świetnie napisana - Reverien trafił z Rwandy do Europy, gdzie zaopiekowała się nim rodzina zastępcza i zdobył wykształcenie, natomiast nie polecam jej każdemu, bo czytanie jej wywołuje fizyczny ból, pomimo, iż autor naprawdę nie stara sie epatować przemocą.
Jeśli ktoś potrafi znieść to, że przez parę dni nie zazna spokoju, dostanie w tej lekturze coś naprawdę wartościowego - ważkie, ciekawe, prawdziwe i niezwykle dojrzałe refleksje o winie, przebaczeniu, pamięci i prawdzie. Na mnie największe wrażenie wywarły relacje, jak sponiewierany fizycznie i psychicznie autor co dzień stara sie wmówic samemu sobie, że ma obowiązek żyć, po to, by nie dać satysfakcji mordercom i nieść przez życie PAMIĘĆ...
Polecam - jeśli czujecie sie na siłach.
Jeśli ktoś potrafi znieść to, że przez parę dni nie zazna spokoju, dostanie w tej lekturze coś naprawdę wartościowego - ważkie, ciekawe, prawdziwe i niezwykle dojrzałe refleksje o winie, przebaczeniu, pamięci i prawdzie. Na mnie największe wrażenie wywarły relacje, jak sponiewierany fizycznie i psychicznie autor co dzień stara sie wmówic samemu sobie, że ma obowiązek żyć, po to, by nie dać satysfakcji mordercom i nieść przez życie PAMIĘĆ...
Polecam - jeśli czujecie sie na siłach.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Zgadzam się z Tobą 100krotko w pełni. Akurat tej ksiązki nie czytałam, ale tematyka ludobójstwa w Ruandzie jest mi bardzo dobrze znana.
Ja natomiast obecnie czytam " ROk 501 podbój trwa" Noam Chomsky -to lektura dla osób o silnej osobowości, otwartym umyśle i zdrowych nerwach. I oczywiście dla ludzi interesujących się polityką.
Jak to piszą..można się nie zgadzać z tą książką, można się zgadzać...ale na pewno nie można przejsć obojętnie.
Ja natomiast obecnie czytam " ROk 501 podbój trwa" Noam Chomsky -to lektura dla osób o silnej osobowości, otwartym umyśle i zdrowych nerwach. I oczywiście dla ludzi interesujących się polityką.
Jak to piszą..można się nie zgadzać z tą książką, można się zgadzać...ale na pewno nie można przejsć obojętnie.
Agdula
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
A ja właśnie skończyłam czytać "Shantaram" (Gregory David Roberts). Świetna książka na długie zimowe wieczory. Awanturnicza powieść z elementami romantyzmu, sensacji, filozofii. Oprócz tego barwne opisy Indii i nie tylko. Polecam!
- 500p
- Od: 19 paź 2009, o 00:01
Niedawno skończyłem czytać "Protokół Sigmy" Roberta Ludluma. Trzyma w napięciu!
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
"Czas wrzeszczących staruszków" Ziemkiewicza - właściwie to sobie ją czytam po raz drugi. Coś dla osób interesujących się bieżącą polityką i jej mechanizmami, a chcącymi pewne sprawy przeanalizować głębiej, niz to czynia popularne media (ten polityk cacy, ten be, i już można napić sie kawki ;-) ).
Ziemkiewicz ma do polityki bardziej "obywatelskie" podejście - tzn. ocenia i próbuje zrozumieć decyzje i ich konsekwencje, nie sprowadzając sie do bezkrytycznego uwielbienia dla jednego lidera, a bezgranicznej pogardy dla innego. Garść ciekawych obserwacji i diagnoz, dużo wiedzy zebranej w trakcie lat pracy dziennikarskiej, cytaty, których sami autorzy woleliby moze czasem nie pamiętac ;-) Bardzo ciekawe odniesienia do o wiele lat wcześniejszej historii Polski... I duże zaangażowanie osobiste, bardzo cenna rzecz. polecam tym, którzy w polityce lubią poszukać drugiego dna, nie poprzestając na pustych hasełkach, i którzy wciążwierzą, że politykę powinno sie uprawiać dla wyższego dobra, a nie tylko dla posad i medialnego lansu...czy to możliwe?...
Ziemkiewicz ma do polityki bardziej "obywatelskie" podejście - tzn. ocenia i próbuje zrozumieć decyzje i ich konsekwencje, nie sprowadzając sie do bezkrytycznego uwielbienia dla jednego lidera, a bezgranicznej pogardy dla innego. Garść ciekawych obserwacji i diagnoz, dużo wiedzy zebranej w trakcie lat pracy dziennikarskiej, cytaty, których sami autorzy woleliby moze czasem nie pamiętac ;-) Bardzo ciekawe odniesienia do o wiele lat wcześniejszej historii Polski... I duże zaangażowanie osobiste, bardzo cenna rzecz. polecam tym, którzy w polityce lubią poszukać drugiego dna, nie poprzestając na pustych hasełkach, i którzy wciążwierzą, że politykę powinno sie uprawiać dla wyższego dobra, a nie tylko dla posad i medialnego lansu...czy to możliwe?...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
-
- Od: 26 sty 2009, o 14:53
A ja właśnie przeczytałam ,,Dom nad rozlewiskiem,, i Powroty nad rozlewiskiem,, Małgorzaty Kalicińskiej. Jeszcze mi została ,,Miłość nad rozlewiskiem,,. Super opowieść rozgrywająca się w małej wiosce na Warmii i Mazurach. -bardzo blisko mnie gdzie obecnie mieszkam.Polecam.
Moje wątki
Zapraszam,Marzena
Zapraszam,Marzena
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
A ja skończyłam Dana Brown'a "Zaginiony symbol" Nie będę opisywać, wszyscy znamy temat
Zaczynam Luisa Miguela Rocha "Ostatni papież"
Zaczynam Luisa Miguela Rocha "Ostatni papież"
- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Skończyłam 1 część= ,,Powracająca fala'' Emilie Richards.
Pozdrawiam - Justyna
- kocica
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Kontakt:
Też skończyłam Zaginiony symbol, ale zachwycona nie jestem.
Teraz czytam Coco Chanel i przymierzam się do Kena Folleta - Niebezpieczna Fortuna - jedna z części trylogii zapoczątkowanej Filarami ziemii.
Teraz czytam Coco Chanel i przymierzam się do Kena Folleta - Niebezpieczna Fortuna - jedna z części trylogii zapoczątkowanej Filarami ziemii.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.