Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1
Re: Czy niecierpek nadaje sie do gruntu ?
Zawsze kupuję wyrośnięte niecierpki pełne, są droższe od zwykłych po ok.4 zł sadzonka, a doniczka do zawieszenia nawet 15 -20zł. Miałam różne i nigdy nie zauważyłam by tworzyły nasiona Może się okazać, że będą zwyczajne, czasem mi się zdarzyło, że wyrosło co innego niż pokazane na opakowaniu Ale może...?
no gratulacje !! w końcu
a mój jeszcze nie posiany
a mój jeszcze nie posiany
- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lamia, czy my nie stałyśmy obok siebie w sklepie z nasionami?
Mój niecierpek wygląda identycznie jak Twój
I teraz to ja będę obserwować i porównywać wzrost naszych maluchów, więc fotoreportaż proszę
Mój niecierpek wygląda identycznie jak Twój
I teraz to ja będę obserwować i porównywać wzrost naszych maluchów, więc fotoreportaż proszę
Kurczę, sporo ci wzeszło
Ja posiałam pół opakowania i doczekałam się 5 sztuk (wieczorem wstawię zdjęcia, są ciut większe). Ponad tydzień temu posiałam drugie pół i nic! Nawet jednego niecierpka....
Ja posiałam pół opakowania i doczekałam się 5 sztuk (wieczorem wstawię zdjęcia, są ciut większe). Ponad tydzień temu posiałam drugie pół i nic! Nawet jednego niecierpka....
-
- 100p
- Od: 19 lut 2010, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W zeszłym roku kupiłam kilkanaście niecierpków po 90groszy w OBI. Jak zobaczyłam cenę, to się rzuciłam na nie :P Część posadziłam w półcieniu, a część w słońcu (takim do 14.00) i zdecydowanie piękniejsze były te z półcienia. Są cudne, mam nadzieję, że w tym roku też na nie zapoluję.
A tak na marginesie, czemu tak piękny kwiatek tak dziwacznie się nazywa? NIECIERPEK - to nie brzmi dumnie
A tak na marginesie, czemu tak piękny kwiatek tak dziwacznie się nazywa? NIECIERPEK - to nie brzmi dumnie
- Lamia
- 500p
- Od: 27 maja 2008, o 14:22
Jakieś nieszczęśliwe te niecierpki w tym sezonie!
Moja pierwsza próba nieudana.Dopiero druga torebka ruszyła.
Na początku też wyszło tylko 6 sztuk.Myślałam że na tym będzie koniec.
Ale podczas gdy pierwsze siewki rosły wciąż kiełkowały nowe i kiełkują do dziś bo widzę jak pękają nasionka.Więc wychodzi na to że rozpiętość między jednym nasionkiem a drugim wynosi około 10 dni...
nie wiem czym ta duża różnica czasowa jest spowodowana?Może one tak po prostu mają?
Ginia.Pewnie kupiłaś niecierpka nowogwinejskiego,a my siejemy waleriana
A niecierpek dlatego że jest kapryśny Nie cierpi ostrego słońca,nie cierpi suszy,niecierpliwy jest po prostu
Moja pierwsza próba nieudana.Dopiero druga torebka ruszyła.
Na początku też wyszło tylko 6 sztuk.Myślałam że na tym będzie koniec.
Ale podczas gdy pierwsze siewki rosły wciąż kiełkowały nowe i kiełkują do dziś bo widzę jak pękają nasionka.Więc wychodzi na to że rozpiętość między jednym nasionkiem a drugim wynosi około 10 dni...
nie wiem czym ta duża różnica czasowa jest spowodowana?Może one tak po prostu mają?
Ginia.Pewnie kupiłaś niecierpka nowogwinejskiego,a my siejemy waleriana
A niecierpek dlatego że jest kapryśny Nie cierpi ostrego słońca,nie cierpi suszy,niecierpliwy jest po prostu
-
- 100p
- Od: 19 lut 2010, o 12:25
No to żeśmy sobie pogadały.... Chciałam zagaić w temacie, a wyskoczyłam jak Filipek z konopii . Dziękuję Lamio za wyjaśnienie, czego ten niecierpek nie cierpi. Pozdrawiam Wasze niecierpki.
- Lamia
- 500p
- Od: 27 maja 2008, o 14:22
Filipku nic nie szkodzi
Polecamy się na przyszłość!!!
Polecamy się na przyszłość!!!
Ja mam w tej chwili 5 sztuk takich:
I nie wiem, czy uszczykiwać im górną parę liści czy nie ?
Chciałam dosiać jeszcze ale nie mogę jak na złość znaleźć nasionek
I nie wiem, czy uszczykiwać im górną parę liści czy nie ?
Chciałam dosiać jeszcze ale nie mogę jak na złość znaleźć nasionek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sprawdze jutro czy są nasionka w tym sklepie w którym ja kupowałam jeśli będą to kupie i wyśle Ci. Pozdrawiam
Nie trzeba uszczykiwać, sam zacznie się krzewić