Na wsi u maakity cz.2
- maakita
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2007, o 08:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Na wsi u maakity cz.2
Witaj Matemax
Oj mam cały asortyment do rozsadnika na pewno jak tylko ziemia odmarznie: rzodkiewka , sałaty pewnie koperek i buraczki
a potem, astry, cynie,
Zamierzam też przetestować wysiew pomidorów na rozsadnik (koralik)
Być może: złocienie, goździki, floksy jednoroczne,
smagliczka skalna i żagwin
I raczej do gruntu zioła i pozostałe warzywa
A to moje parapetowe uprawy:
Tunenbergia - wiem trzeba było wysiać do donieczek
petunia zwieszająca sie
szałwia "Luna" i lobelia zwieszająca się
Oj mam cały asortyment do rozsadnika na pewno jak tylko ziemia odmarznie: rzodkiewka , sałaty pewnie koperek i buraczki
a potem, astry, cynie,
Zamierzam też przetestować wysiew pomidorów na rozsadnik (koralik)
Być może: złocienie, goździki, floksy jednoroczne,
smagliczka skalna i żagwin
I raczej do gruntu zioła i pozostałe warzywa
A to moje parapetowe uprawy:
Tunenbergia - wiem trzeba było wysiać do donieczek
petunia zwieszająca sie
szałwia "Luna" i lobelia zwieszająca się
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To masz już poważne "uprawy parapetowe" A z ta tunbergią to masz rację - lepiej byłoby wysiać od razu po 2-3 do doniczek. Ja zawsze mam problemy z pikowaniem i wole od razu siać do większych (osobnych) pojemników. Chociaż ponoć niektóre rośliny lubią pikowanie i potrzebują go...
Patrząc na te ilości torebeczek to chyba jeszcze jeden rozsadnik by Ci się przydał...
Życzę samych sukcesów!
Patrząc na te ilości torebeczek to chyba jeszcze jeden rozsadnik by Ci się przydał...
Życzę samych sukcesów!
- maakita
Tak to prawda niektóre lubią i potrzebują np. petunia, lobelia, ale tunbergia z tego co czytałam nie. Szklarnia przydałaby mi się lub 3 rozsadniki
- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Madziu ja też siałem petunie miniaturki, jeszcze nie wzeszły od czwartku, siałem też werbenę kobeę, szałwię trójbarwną, oby nam się udało wszystko
- maakita
Ja siałam w poniedziałek i mam piękne siewki, pewnie jeszcze nie wszystko wzeszło. A w marcu zamierzam wysiać jeszcze gazanie.
- Danio
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
Madziu, u Ciebie już wiosna na parapecie. Moje nasiona leżą na poczcie, dziś w skrzynce znalazłam awizo. Jutro odbiorę to zrobię im sesję zdjęciową. Kupiłam w Plantico z Krzeszowic. Mój brat kupuje u nich już kilka lat i bardzo chwali.
Pozdrawiam Dorota
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- maakita
Mateuszu to Twoje? A do czego będziesz pikować, bo ja do takich małych pojemniczków
Dorotko jak tam wiosna? Czekam aż będzie cieplej w inspekcie to poszaleje, tylko coś ten inspekt ciągle za zimny . Ja jakoś wśród nasionek, które kupuje nie zauważyłam, by firma Planticko była jakaś lepsza od innych.
Jolu czy to jakaś oferta
Dorotko jak tam wiosna? Czekam aż będzie cieplej w inspekcie to poszaleje, tylko coś ten inspekt ciągle za zimny . Ja jakoś wśród nasionek, które kupuje nie zauważyłam, by firma Planticko była jakaś lepsza od innych.
Jolu czy to jakaś oferta
- kubanki
- Od: 28 sie 2008, o 16:34
Madziu, widzę, że Cię jakieś doły wiosenne męczą. Długoterminowe prognozy są do luftu. Sprawdzone w zeszłym roku Ja tam na pogodę nie narzekam, dla mnie zima mogłaby być śnieżna co roku. Najgorzej nie lubię zimowej szarzyzny i pluchy.
Czytam, że poszukujesz sosny, takiej zwykłej, jak w lesie? Jeśli tak, to mogę Ci kępkę wysłać takich 2-3 letnich. Nie wiem jak się przyjmą, ale może warto spróbować? My co roku się pozbywamy części samosiewek, a część przesadzamy. Większość się przyjmuje, tylko są sadzone od razu po wykopaniu.
Głowa do góry, wiosna idzie wielkimi krokami
Czytam, że poszukujesz sosny, takiej zwykłej, jak w lesie? Jeśli tak, to mogę Ci kępkę wysłać takich 2-3 letnich. Nie wiem jak się przyjmą, ale może warto spróbować? My co roku się pozbywamy części samosiewek, a część przesadzamy. Większość się przyjmuje, tylko są sadzone od razu po wykopaniu.
Głowa do góry, wiosna idzie wielkimi krokami
- maakita
Aniu dzięki za cieplutkie słowa. Ja na zimę też nie narzekam, tylko chcę już wiosny . Poszukuje sosny takiej jak w lesie. Jak byś mogła byłabym wdzięczna
- jollla500
- Od: 26 cze 2008, o 23:49
Madziu jeśli tylko Ci się podoba to chętnie Ci wiosną wyślę
- maakita
Jolu, a ty dalej sprawiasz wszystkim prezenty , będę bardzo wdzięczna, chciałabym Ci się jakoś zrewanżować.
- kubanki
- Od: 28 sie 2008, o 16:34
Ok, załatwione. Czyli za miesiąc się koniecznie przypomnij Wtedy już od razu na pw z adresem. Dla mnie żaden problem, bo na poczcie i tak bywam, a sosenki i tak wyrywam (czyli będzie tylko ta różnica, że pójdę z widłami, coby jak najmniej korzonki uszkodzić ).
- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
Tak do wielodoniczek, a potem do większych doniczek, i do skrzynek /\maakita pisze:Mateuszu to Twoje? A do czego będziesz pikować, bo ja do takich małych pojemniczków