Papryka do gruntu. Część 1
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryka do gruntu.
...to gdzie były do tej pory ? ja od początku trzymam je na parapecie
pozdrawiam Ewa
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
do tej pory stały na kaloryferze ;)
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Ja też nie stawiam od razu na parapecie, bo przy samym oknie jest chłodniej, a nasiona nie potrzebują światła, dopiero jak się pojawiają wschody to musi być.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 lut 2010, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
zgadza się
na etapie, gdy nie wykiełkują tylko temperatura i wilgotność muszą być na dobrym poziomie
jak wykiełkują to światło będzie im potrzebne do fotosyntezy..
na etapie, gdy nie wykiełkują tylko temperatura i wilgotność muszą być na dobrym poziomie
jak wykiełkują to światło będzie im potrzebne do fotosyntezy..
C18H27NO3 my love.
Pozdrawiam, Adrian.
Pozdrawiam, Adrian.
- Kubuś
- 200p
- Od: 2 paź 2008, o 17:50
Dodam że nasiona potrzebują dostępu powietrza(tlenu) bo to dzięki utlenianiu substancji zgromadzonych w nasieniu, zarodek kiełkuje i wydostaje się na powierzchnię. Jednak nasiona potrzebują też wody min. dlatego że łupina nasienna nie przepuszcza tlenu=brak kiełkowania nasionka.
Woda jest też potrzebna do uaktywnienia substancji zapasowych znajdujących się w nasieniu.
Temperatura przyspiesza kiełkowanie nasion i ich rozwój. Również każde nasiono ma wartosc krytyczną kiełkowania tj. minimalną temp. w której będzie kiełkowac.
Czyli nasionko potrzebuje;
-temperatury
-wilgotności
-dostępu do powietrza
Sprawdziłem tą zależność. Nasiona selera zraszane codziennie i przykryte papierem papierem (tzn. doniczka w 2/3 ) szybciej wykiełkowały niż te przykryte cały czas folią.
Pozdrawiam
Woda jest też potrzebna do uaktywnienia substancji zapasowych znajdujących się w nasieniu.
Temperatura przyspiesza kiełkowanie nasion i ich rozwój. Również każde nasiono ma wartosc krytyczną kiełkowania tj. minimalną temp. w której będzie kiełkowac.
Czyli nasionko potrzebuje;
-temperatury
-wilgotności
-dostępu do powietrza
Sprawdziłem tą zależność. Nasiona selera zraszane codziennie i przykryte papierem papierem (tzn. doniczka w 2/3 ) szybciej wykiełkowały niż te przykryte cały czas folią.
Pozdrawiam
U Kubusia na wsi-Mój ogródek
-
- 10p - Początkujący
- Od: 16 lut 2010, o 14:33
a ja nasiona wziełam z papryki kupionej w tesco wyłożyłam je na zmoczoną lignine i po niecałym tygodniu wykiełkowało ze 70 nasionek ,które następnie przeniosłam do wielodoniczek z ziemią i jest paprykowo
początkująca pozdrawiam martyna
- aniusia24
- Od: 17 gru 2009, o 18:13
Nareszcie widać moją papryczkę ,jeszcze całkiem niewyszła ale już widać kilka łebków także mam nadzieję że i reszta niedługo się pokarze...długo to trwało bo była posiana 11lutego ale ważne że jest nadzieja na papryczki
Ogród to moje drugie życie...
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja też powinna niedługo wyjść bo już mocno napęczniała
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- tomoe
- 50p
- Od: 17 maja 2009, o 20:29
A ja kupiłem nasiona papryki Cayenne. Nigdy wcześniej nie siałem papryki i nie wiem jak się do tego zabrać. Czy takie ostre papryki mają szansę udać się w naszych polskich warunkach? No i kiedy wysiać?
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Masz czas do ok.15 marca Ja moczę swoje nasiona całą noc w mleku z wodą ,a potem ciup do ziemi
Uprawia się tak samo jak inne papryki .Pierwszy kwiat zrywasz ,a reszta rośnie .
...tak pobieżnie i łopatologicznie ...o reszcie poczytaj w dziale -wszystko o papryce.
Uprawia się tak samo jak inne papryki .Pierwszy kwiat zrywasz ,a reszta rośnie .
...tak pobieżnie i łopatologicznie ...o reszcie poczytaj w dziale -wszystko o papryce.
- aniusia24
jeśli chodzi o zrywanie pierwszego kwiatu to jak to jest bo czytałam gdzieś że zrywa się dopiero zawiązek owocu wielkości orzecha to jak to jest?
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
najlepiej zerwać zawiązek pączka kwiatowego by krzaczek zdążył się odpowiednio rozkrzewić i wydać bardziej obfity plon ;)
- aniusia24
a gdy już przsadzimy sadzonkę papryki na stałe miejsce i gdy się przyjmie to czy dobrze jest uszczyknąć wierzchołek rośliny żeby się rozkrzewił?