Lilak pospolity(Syringa) (bez) - kwitnienie
Lilak pospolity(Syringa) (bez) - kwitnienie
Kupiłam rok temu lilaka, kwitnącego, o wysokości 1,5 m. W tym roku nie wytworzył pąków kwiatowych. Dlaczego tak się stało? Nie przycinałam go wcale.
-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bez nie zakwitł
rebeka pisze:Kupiłam rok temu lilaka, kwitnącego, o wysokości 1,5 m. W tym roku nie wytworzył pąków kwiatowych. Dlaczego tak się stało? Nie przycinałam go wcale.
Miałem identyczny przypadek. W kolejnym roku był już obsypany pięknymi kwiatami.
Mietek.
Po jakim okresie czasu kwitnie bez ?
kupilam sadzonke bzu ...ma bardzo ladne grube ozdobne liscie - ciemno-zielone nakrapiane bialym ...mam go drugi rok i ma pol metra wysokosci. Ciekawa jestem jego kolorystyki kwiatow .. ale do tej pory nie kwitl.
czy ktos moze wie kiedy ten bez zakwitnie ?:) czy ktos ma taki gatunek bzu ?
a moze jego ozdoba beda tylko liscie ?
czy ktos moze wie kiedy ten bez zakwitnie ?:) czy ktos ma taki gatunek bzu ?
a moze jego ozdoba beda tylko liscie ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Finezjo ,zajrzyj do mojego ogródka bo ja własnie mam taki bez o nakrapianych liściach(na zdjęciu w zielonej donicy).
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=15
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=15
- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ten bez- poprawnie lilak, to odmiana ,Aucubaefolia', o kwiatach pojedynczych, w kolorze purpurowym. Niestety jego wadą jest to, że tych kwiatów nie jest zbyt wiele i np. w tym roku u mnie w ogóle nie zakwitł. Czas pierwszego zakwitnięcia nie zawsze zależy od wysokości rośliny. Głównie związane jest to ze sposobem rozmnażania- szczepienia. Lilaki szczepione zrazami, z pędów wierzchołkowych, mogą zakwitnąć już w następnym roku. Rozmnażane przez oczkowanie niestety wchodzą w okres kwitnienia później. Egzemplarze rozmnażane z odkładów lub przez ukorzenianie sadzonek, często zakwitają dopiero po kilku latach. Jako ciekawostkę mogę przytoczyć sprawdzony fakt, że lilaki często w następnym sezonie po przesadzeniu zakwitają normalnie, ale za to w następnym sezonie nie zawiązują pędów kwiatowych, dlatego warto zastanowić się nad celowością przesadzenia, zanim się do tego przystąpi.