Ranczo Nokły cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ranczo Nokły cz.3

Post »

Witaj Tadeuszu, cieszę się, że odwiedziłeś moje skromne progi :) Ja bardzo lubię do Ciebie zaglądać i robię to z grubsza regularnie, ale wiadomo, nie zawsze jest nastrój na wpisy.
Strasznie zazdroszczę Ci warzywniaka, ale ja w tym roku sobie odpuszczam uprawy warzywne. W sumie nie mam żadnych sukcesów, a napracowałam się na totalną klęskę sporo :evil: Może kiedyś jak będę miała inne rzeczy uporządkowane zrobię jakiś warzywniak z prawdziwego zdarzenia, jak u Was. Wiem, że to będzie mnóstwo pracy, bo u nas na pewno będzie trzeba nawieźć sporo ziemi dobrej, żeby to miało sens. Tymczasem poczęstuję się wirtualnie Twoimi pomidorami (one budzą we mnie największe pożądanie), papryką, ogórkami, szczypiorkiem :) Najlepsze jest to, że ten Wasz warzywniak to wygląda jak zadbany ogród, tak dobrane grządki, równiutkie, spulchniona ziemia... Marzenia...

Tymczasem pozdrów rodzinę i oby do wiosny, którą dziś czułam w powietrzu. Ptaki śpiewały, było ciepło, wiał leciutki wiosenny deszczyk, nawet trawa już gdzie niegdzie wychodzi spod śniegu (oczywiście w mieście, bo u mnie trawy nie ma).
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Tadeuszu, zgadzam się z Zenkiem :)
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Wyczytałam, że siejesz lada dzień :) Aż zazdroszczę, ja nie mam i nie planuję w tym roku stawiać folii, więc siewy będą później. Sieję głównie koktajlówki , z większych tylko gruntowe.
Widzę, że kupiłeś ogromne ilości nasion. Myślałam, że sam je zbierasz ze swoich ulubionych odmian. Ja tak zrobiłam z koktajlowymi, prócz tego dostałam sporo nasion od Kozuli , a właściwie od Judyty, bo to ona mi je sprezentowała :tan
Będę kibicować Twoim zasiewom. Ile krzaczków planujesz posadzić w tym roku?
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

MATEUSZU-dziękuję za odwiedziny, ja w poszukiwaniu białej budlei, kupiłem na targu kilka siewek budlei, sprzedawca obiecywał że wśród nich powinna być biała, ale niestety nie było, a te budleje, już znalazły nowych właścicieli.

ZENKU, SYLWKU- dziękuję za odwiedziny, sprzedawca tego żywotnika poinformował mnie że to żywotnik wschodni, dziękuję za wyprowadzenie mnie z błędu, naniosłem już poprawkę do wykazu moich roślin.

KUBUŚ- dziękuję za odwiedziny, pomidorki będę siał jutro, ( dobry dzień na owocowe wg; kalendarza biodynamicznego, jutro również będę pikował siewki papryki, mają już ładnie wykształcone po dwa liście właściwe. Na bieżąco będę relacjonował wZrost moich roślinek.

WIOSENKO- dziękuję za odwiedziny, jutro zaczynam akcję "pomidor", myślę że to już czas na wysiew nasion pomidorów, które planuję posadzić do szklarni ( nieogrzewanej ) około 20- 25 kwietnia.

Nadmieniam że posiadam również malutką szklarenkę ( nieogrzewaną , ale dobrze ocieploną) do której w końcu marca, na początku kwietnia , przenoszę swoje sadzonki, jeżeli zaczynają być wysokie i cienkie.

W szklarence mam ogrzewanie w postaci dwóch beczek 200 litrów wody, woda w dzień się nagrzewa, a nocą oddaje ciepło i tam moje pomidorki przebywając przez 2- 3 tygodnie "mężnieją" hartując się do niższych temperatur, a przeniesione już do właściwej szklarni, od razu zaczynają rosnąć.

DANUTO- dziękuję za odwiedziny, z "rajską jabłonką " nie mam najmniejszych problemów, rośnie ona na podwyższeniu w sąsiedztwie sadu i przecinając rośliny w sadzie, ją również prześwietlam, tak samo 2-3 razy w roku opryskuję ją , razem z jabłoniami w sadzie od chorób grzybobójczych, czy mszycy. Nie jest to duże drzewko, wielkością , podobna do jabłoni w sadzie.

OLU- dziękuję za odwiedziny, prezentacją zdjęć naszych roślin w ogrodzie się powoli kończy zgodnie z moim założeniem, że do końca lutego zakończę prezentację. Mam nadzieję że w marcu będą już aktualne zdjęcia, jak by się zima na dłużej jeszcze zatrzymała, to zawsze w zapasie mam wiele nie pokazywanych z ogrodu zdjęć, nie mam zamiaru opłacać abonamentu w Fotosiku, nie wstawiając zdjęć, moje 5 GB z pewnością zostanie wykorzystane.

Mój cytryniec pojawił się w ogrodzie wiosną ubiegłego roku, zobaczymy jak będzie rósł , wiem że potrzebuje kwaśnej ziemi, co do siewu z nasion ,to ja nie jestem zwolennikiem takiego postępowania, wolę kupić niech by najmniejszą sadzonkę, a nie zaczynać uprawy roślin od siewu.

ANIU- dziękuję za odwiedziny, w naszym ogrodzie, grzechem by było niewykorzystanie sprzyjających warunków do uprawy warzyw. Ogród jest w starorzeczu, rzeka naniosła z Wyżyny Lubelskiej i Roztocza najlepsze ziemie, wilgotność w ogrodzie jest duża, jednocześnie nie jest to teren podmokły.

Dopóki sił starczy, będziemy z małżonką uprawiać warzywnik, jak sił zbraknie , zrobimy korty tenisowe. Pomidory w naszym ogrodzie muszą być, nawet jak będziemy ograniczać uprawę warzyw, to pomidory będą ostatnie .

W powietrzu już czuć przedwiośnie, ptaki śpiewają już , są bardzo ruchliwe, widać że przygotowują się do wiosny.

AGUŚ- dziękuję za odwiedziny, po wielu latach uprawy przekonałem się że nie mając tunelu foliowego , czy szklarnie, nie warto sobie zawracać głowy uprawą pomidorów, po prostu człowiek się narobi, a w efekcie gdy przychodzi do zbiorów w jeden , czy dwa dni, pomidory giną na skutek chorób grzybowych.

Obserwowałem na Tym Forum jak niektórzy Forumowicze rozpoczynali uprawę pomidorów" pod gołym niebem", najpierw zakładali uprawę ekologiczną, gdy "zaraza" właziła oknami i drzwiami, ekologia poszła w kąt i trzeba było pryskać prawie non stop, by uratować chociaż troszkę.

Odnośnie nasion pomidorów, to ja nie jestem wybredny, to co w sklepie znajdę zadowala mnie, pod warunkiem że oprócz pomidorów typu F-1, musi bać zawsze malinowy, i bawole serce. Uprawiając tyle lat pomidory mogę stwierdzić że w większym stopniu dobry smak pomidora wynika ze sposobu uprawy, nawożenia i pielęgnacji niż z poszczególnych odmian.

Dzisiaj moja małżonka zaszalała, najpierw wzięła kominarkę i poszła do banku ( po emeryturę, a później do" mrówki" ( sklepy budowlane i ogrodnicze Polskich składów Budowlanych PSB), oj niewiele jej z tej wizyty w banku zostało, niewiele, ale za to co kupiła!!!!!;

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Tadeusz matko i córko ,ale zakupy ;:154
...a Ty co na to :?: :;230
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj IDO, a ja i dziewczyny i kwiaty uwielbiam!!!!!!!!!! :;230
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Tadeuszu ale zakupy , ja w tym roku mało kupuję więc żeby była równowaga Ty kupujesz taka masę kwiatów ;:138 ;:138 ale będzie kolorowo jak wybiorę się z Wizytą do Nokły .
Genia :wit
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Oj będzie się działo tej wiosny :D Tadeusz masz skarb, nie żonkę :tan
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I dobrze, niech dziewczyna ma coś z życia :lol: :lol: .
Dobrze Tadziu, że mnie mieczyki nie "kręcą" a lilie zamówiłam, tzn, kasę już na nie wydałam.
Chyba ciekawa jest ta roślinka CRINUM http://www.ogrodkroton.pl/TSI/towar.127 ... rynka.html
I poczekam, aż się Wam trzykrotki rozrosną :roll: , ja zamówiłam białą Innocence (na wymianę :lol: ) a fioletową mam.
Białe liatry mnie korcą, bo dotąd wszystkie białe okazywały się fioletowe, ale też mam zamówione.
Troche "poszalałyśmy" z koleżankami wirtualnie :roll: Staram się omijać pokusy (czyt. sklepy), bo to dopiero się zaczyna :wink:
Mam też nadzieję, że tygrysówka z ubiegłego roku przeżyła zimę bez szwanku w piwnicy u Taty.
Muszę rozejrzeć się za czarną włókniną, interesuje mnie 100 m bela 1,6 m szerokości, bo takie 5 m odcinki w detalu za drogo wychodzą,
przeglądam w sklepach internetowych. Muszę też wiosną jeszcze kupić ze 4 tony żwirku.
Na dodatek dałam się rozłożyć wirusowi, powoli wracam do formy, przyszłej jesieni chyba się zaszczepię. :wink:

I jeszcze jedno, ginie śnieg, na trawniku jest pleśń pośniegowa. Co z tym teraz zrobić? Wygrabić? Czy coś jeszcze?
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

ida74 pisze:Tadeusz matko i córko ,ale zakupy ;:154
Tadeuszu ;:167 cytuję słowa Iduni, ponieważ, jak zobaczyłam te ogromne zakupy, to właśnie te słowa cisnęły mi się na usta :;230

Nooo, cóż zrobić, skoro my ogrodnicy tak mamy :;230
Sama nakupiłam już 73 torebek nasion i trochę cebulek, a jeszcze gonię po sklepach ogrodniczych :;230
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Tadeuszu dawno mnie u Ciebie nie było... Ale cóż ja widzę - jakie zakupy przecudne! ;:138 Fajnie by było gdyby mój chłop reagował na moje zakupy z takim entuzjazmem jak Ty :) 8-)
Powiedz mi Tadziu czy zaprawiasz jakoś cebule mieczyków przed posadzeniem? Słyszałam, że można je moczyć w mydlinach...
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p
Od: 27 maja 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Tadziu :)
Żonka zrobiła cudowne zakupy...

Jak zwykle twoje ranczo nie będzie miało poważnej konkurencji w tym sezonie po takich zakupach :)
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Kolory gladioli są oszłamiające! dziś byłam w OBI, ale oparłam się pokusie zakupu nowych kolorków mieczyków. Jestem pełna obaw o te, które mam w garażu... Canny przemarzły i zgniły, ale po cebulach na razie nic nie widać.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”