Sadzenie bulw,kiedy,jak
- Wioleta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lis 2007, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kiedy posadzić bulwy begonii?
Kupiłam sobie w środę bulwy begonii zwisającej w kolorze białym, różowym i żółtym i wsadziłam wczoraj wszystkie razem do jednej donicy, takiej po chryzantemie. Na początku maja wsadzę je do doniczek docelowych. Oprócz tych mam jeszcze kilka doniczek z pomarańczowymi. Zasuszyłam je na zimę i teraz zaczęłam delikatnie podlewać. W maju tylko wymienię im ziemię. Jakoś lepiej wychodzi mi takie przechowywanie przez zimę, niż wyciągnięte z ziemi. Oprócz bulw mam jeszcze kilka sadzonek wierzchołkowych bordowej i różowej. Coś tam przez zimę padło, ale kilka przetrwało i teraz nie wiem która jest która muszę poczekać, aż zakwitną.
A tak na marginesie to bardzo lubię begonie za niezawodne kwitnienie
A tak na marginesie to bardzo lubię begonie za niezawodne kwitnienie
W zeszłym roku posadziłam 3 bulwy i nic z nich nie wyszło. Na jednej pojawiły się małe kiełki ale padły, po wykopaniu wyglądały jakby zgniły.
Ponieważ bardzo podobały mi się begonie, które kupiłam w ogrodniczym (niestety nie wytworzyły bulwy) zaryzykowałam jeszcze raz i posadziłam trzy bulwy w tym roku, taka sama odmiana tylko bulwy dwa razy większe Co mam zrobić żeby znów nie zgniły?
Ponieważ bardzo podobały mi się begonie, które kupiłam w ogrodniczym (niestety nie wytworzyły bulwy) zaryzykowałam jeszcze raz i posadziłam trzy bulwy w tym roku, taka sama odmiana tylko bulwy dwa razy większe Co mam zrobić żeby znów nie zgniły?
- FIGA
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
Właśnie dlatego że się boję że przeleję ja swoich nie podlewam tylko zraszam jak ziemia przeschnie podlewać zacznę jak już mi coś wykiełkuje :P
Ja swoje podlewam co 3-4 dni, ale niedużą ilością wody, jedną bulwkę z zeszłego roku musiałam namoczyć w wodzie bo strasznie wyschła ( mam nadzieję że nic jej nie będzie ).
Już nie mogę doczekać się jak to wszystko zakwitnie, ale będzie wtedy widok ;:165 ;:165.
Już nie mogę doczekać się jak to wszystko zakwitnie, ale będzie wtedy widok ;:165 ;:165.
- FIGA
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
Madziu ja swoje spryskuję codziennie, bo w tych torfowych szybko wysycha
Jeszcze nic się nie pokazało, więc cierpliwie czekam
Jeszcze nic się nie pokazało, więc cierpliwie czekam
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale mnie przestraszyliście ja je podlewałam codziennie i ziemia jest mokra w jednej pokazał się milimetrowy kiełek.
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miałem ten sam problem z begonią kaskadową, której bulwy postawione od północnej strony nie chciały kiełkować. W końcu coś tam się pokazało, ale szybko zwiędło.
Powodem był albo brak słońca, albo za niska temperatura, albo nadmierna wilgotność i brak dopływu powietrza w zbitej ziemi. Radziłbym unikać lania wody na wierzchołek bulwy, tylko dookoła i utrzymywać luźną strukturę ziemi w doniczce, cokolwiek to by miało znaczyć ;)
Powodem był albo brak słońca, albo za niska temperatura, albo nadmierna wilgotność i brak dopływu powietrza w zbitej ziemi. Radziłbym unikać lania wody na wierzchołek bulwy, tylko dookoła i utrzymywać luźną strukturę ziemi w doniczce, cokolwiek to by miało znaczyć ;)
Tomek
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Moje też już w doniczkach, wypuszczają pierwsze kiełki.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
Z moich 40 begoni 36 już ma kiełki też.
- Wioleta
- Od: 20 lis 2007, o 18:17
Lenko śliczne begonie kupiłaś
Co do podlewania, to dobrze jest nalać wodę do podstawki, a nie z góry.
Co do podlewania, to dobrze jest nalać wodę do podstawki, a nie z góry.
Wioletko dziękuję , mam nadzieję że zachodni balkon nie będzie dla nich szkodliwy .
Właśnie zaczełam zraszanie, a nie podlweanie stan na dzisiaj 6 już ma kiełki, obawiam się tylko uszczykiwania
Właśnie zaczełam zraszanie, a nie podlweanie stan na dzisiaj 6 już ma kiełki, obawiam się tylko uszczykiwania