Witajcie!
Proszę o poradę odnośnie przycinania gruboszy. Czy z załączonymi modelami da się zrobić coś dzięki czemu nabiorą "ładnych kształtów"?

Od początku rósł w niskich doniczkach czy przed posadzeniem do tej je przycięto?AleksandraBdg pisze:Dokładnie, najpierw budowa korony, i korzeni ( chociaż i tak są skąpe). Jak doszedł do siebie po formowaniu korony, to dostał płaską doniczkę. I zobaczymy co z niego będzie, mam nadzieje,że na wiosnę ładnie się zagęści
Pytam bo sama myślałam, by którejś wiosny przesadzić moje do takiej jak Twoja. No ale u mnie choć system mają dość ubogi to jednak rozwija się on bardzo w dół i ciężko byłoby mi roślinkę usadowić bez podcięcia lub wcześniejszego jakiegoś przyzwyczajania do coraz płytszego podłoża.AleksandraBdg pisze:Nie, cały czas w bardzo głębokich. Ale jego system korzeniowy jest na tyle ubogi,że nie było czego przycinaćJak będzie ładnie się zagęszczał to w nagrodę dostanie na wiosnę ceramiczną
O tym jeszcze nie słyszałam. Ale będę myśleć nad tym wiosną.AleksandraBdg pisze:Dlatego ja od początku starałam się kupować jednolite,jakoś najlepiej mi pasują do ogólnego wystroju. Jeśli chcesz przesadzić je do płaskich doniczek, może zastosuj patent jak przy adenium- plastikowy krążek pod korzenie?