Cytrusy - porady ogólne
Re: Cytrusy - Porady Czarodzieja
Najprawdopodobniej tarczniki, powycieraj dokładnie każdy listek z obu stron oraz każdą gałązkę wilgotna szmatka bawełnianą maczaną w wodzie z denaturatem w proporcjach 1:1 a następnie oprysk Actellic 500EC w dawce 1 ml na 1 l wody, po dwóch dniach oprysk preparatem Magus 200SC w dawce 1 ml na 0,75 l wody a po kolejnych trzech dniach powtórka Actellic w takiej samej dawce jak pierwszy oprysk. Na kolejny dzień porządny prysznic i powycieranie wszystkich liści i gałązek ale już czystą wodą. Jeśli szkodnik nadal będzie się pokazywał pisz.
Witaj Przemko
Miałam straszny problem, ale mam nadzieję, że sam się już rozwiązał, ale potrzeba mi Twojej rady
Na początku stycznia nie było mnie przez 9 dni w domu. Z moimi roślinkami został mąż. Nie wiem co im zrobił, ale jak wróciłam to w ciągu 4 dni mój pomandarin stracił prawie wszystkie liście W ogóle jak dotarłam do domu, to zobaczyłam, że liście ma pozwijane w trąbkę
W ciągu 4 dni wyglądał tak :
Ostatnio jednak zauważyłam, że zaczął wypuszczać listki :
Mam nadzieję, że drzewko wróci do formy
Przeczytałam to co jest napisane na forum i nie za bardzo wiem co się mogło stać mojej roślince Mąż twierdził, ze ją nie przestawiał. Jedynię co zrobił, to dopuścił że temperatura spadła w domu w mrozy do +6 st. C. Czy to mogło być przyczyną zgubienia przez roślinę prawie wszystkich liści ?
Miałam straszny problem, ale mam nadzieję, że sam się już rozwiązał, ale potrzeba mi Twojej rady
Na początku stycznia nie było mnie przez 9 dni w domu. Z moimi roślinkami został mąż. Nie wiem co im zrobił, ale jak wróciłam to w ciągu 4 dni mój pomandarin stracił prawie wszystkie liście W ogóle jak dotarłam do domu, to zobaczyłam, że liście ma pozwijane w trąbkę
W ciągu 4 dni wyglądał tak :
Ostatnio jednak zauważyłam, że zaczął wypuszczać listki :
Mam nadzieję, że drzewko wróci do formy
Przeczytałam to co jest napisane na forum i nie za bardzo wiem co się mogło stać mojej roślince Mąż twierdził, ze ją nie przestawiał. Jedynię co zrobił, to dopuścił że temperatura spadła w domu w mrozy do +6 st. C. Czy to mogło być przyczyną zgubienia przez roślinę prawie wszystkich liści ?
Dorota
Jeśli temp. spadła szybko a ziemia była mokra czyli ją podlał to tak - mogło być to przyczyną spadku liści. Podobnie po takim spadku szybkie podniesienie temp mogło doprowadzić do utraty liści przez roślinę. Obecnie należało by nie patrząc na to, że wybija gałązki poprzycinać go korekcyjnie i ustawić w jak najbardziej słonecznym miejscu i zapewnić mu stałe warunki. Wtedy dopiero ładnie zacznie wegetować i będzie przy tym wyglądał jakoś przyzwoicie. Po przycięciu daj fotki z dwóch stron cytrusa w celu ew. korekcji.
Dziękuję Przemko za radę
Rzeczywiście mąż przyznał sie, że podlał wodą i do tego z kranu (ja podlewam deszczówką).
Po przycięciu wygląda tak :
inne ujęcie :
Rzeczywiście mąż przyznał sie, że podlał wodą i do tego z kranu (ja podlewam deszczówką).
Po przycięciu wygląda tak :
inne ujęcie :
Dorota
Dziękuję jeszcze raz Przemko
Ja się nie boję cięcia, tylko trochę niedowidzę i dlatego coś chyba ominęłam
Mam nadzieję, że teraz będzie już dobrze :
Pozdrawiam
Ja się nie boję cięcia, tylko trochę niedowidzę i dlatego coś chyba ominęłam
Mam nadzieję, że teraz będzie już dobrze :
Pozdrawiam
Dorota
Idealnie a teraz na południowe okno z nim i opór słoneczka.
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak tydzień-2 temu zasiałem sobie cutruski- mandarynki i cytrynkę ;)Przykryłem sobie doniczkę butelką. Wczoraj zauważyłem takie małe biało-przezroczyste robaczki w ziemi, jak sugerujesz Przemku co robić?;/no i dalej nic nie wypuszcza...
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu
A ja się zawsze zastanawiam jak wam niektórym po włożeniu takiej pestki urośnie po jakimś czasie cytryna bądź mandarynka? Czy to trzeba jakiś specjalnych zabiegów przy hodowli? I ile czasu się czeka, aż taka pestka wykiełkuje?
- luczek95
Czarodziej ma w podpisie swoim zawarty link do tych informacji
tam jest raczej spis tematów, tak więc nadal pozostaje moje pytanie bez odpowiedzi.
- luczek95
Ale mi to problem kliknąć na wybrany temat tu poszperaj:
http://www.naszecytrusy.pl/
Jeśli klikasz na ten spis tematów to masz Baza wiedzy o cytrusach ...
http://www.naszecytrusy.pl/
Jeśli klikasz na ten spis tematów to masz Baza wiedzy o cytrusach ...
luczek95 wyrzuć wszystko a na przyszłość sadź nasiona w czysty perlit lub piasek z ziemią 1:1 niczym nie nakrywając.