Oleander pięlegnacja ,wymagania, zdjęcia cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

Zakwitnie w przysżłym roku, teraz już msisz go schować bo na nie juz za zimno na dworze :)
x_B-a
---
Od: 14 lip 2006, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czytałam, że chowa się je przed przymrozkami. Teraz jest piękna słoneczna pogoda, a moje oleandry (mam dwa) stoją na osłoniętym tarasie od strony południowej. Czy na pewno będzie im lepiej w pomieszczeniu ?
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No u mnie jest tylko 12 stopni a noca 5, a ta już za mało, dlatego ja swoje już muszę na noc chować. Mam ich (a właściwie babcia) około 20, 15 stoi przed frontem budynku, więc nie ma sensu z nimi latać. Powoli wracaja do jasnego i południowego pokoju, gdzie zimą jest kilkanaście stopni.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zostaw Bea jeszcze swój oleander na powietrzu...
Donice z roślinami wnosimy do pomieszczeń najwcześniej w październiku...
przed zapowiadanymi przymrozkami...
Sporadyczny spadek temperatury nocą nie szkodzi tym roślinom wręcz przeciwnie...hartuje je.
Zresztą Ania we wcześniejszym poście (z 13 0.9)pisze ,że jej babcia wciąga oleandry w pażdzierniku lub listopadzie -
i to jest dobry moment ...nie ma potrzeby robić tego we wrześniu.
Nawt kaktusy i sukulenty wciągam na zimową kwaterę w końcu października ..więc... :D :D
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wałsnie zapowiedzieli babie lato więc nie ma pośpiechu :)
x_B-a
---

Post »

Niestety, już wciągnęłam. Poprzestawiałam graty. Jutro znów muszę je wystawić. To trochę problem bo one są, tzn. jeden z nich, troszkę ciężki. To ten w lewym rogu.

Obrazek

...a pokój komputerowy to jedyne pomieszczenie gdzie dłużej jest słońce. No nic, to sobie trochę mięśnie poćwiczę ;:211 . Dzięki za rady. Beata.
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

E tam ja bym się nie mordowała, jak masz słońce w tym pokoju ( a masz ) i jest tam ciepło to go olej. Podewaj jeszcze mocno i jak zaczną mu żółknąć liście za jakiś miesiąc zacznij ograniczać podlewanie i przenieś do chłodniejszego pomieszczenia.
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Beatko jak dla mnie to Twój szczawik potrzebuje słonka , bo jest wybujały i radziła by wystawić na zewnątrz będzie mocniejszy i zgęstnieje :P zobacz jak wygląda mój stojący od wiosny na parapecie wschodniego okna :P bez urazy to tylko dobre rady :P
Pozdrawiam sedeczie i podpisuję się pod radami Ani :P
Moje linki
KATARZYNA
x_B-a
---

Post »

Aniu! Problem z tym chłodniejszym pomieszczeniem. Mam wprawdzie tzw. letnią kuchnię, ale tam w zimie są temperatury minusowe. W zabudowaniach gospodarczych też. Ten pokój jest słoneczny i chyba najzimniejszy. Jest trochę niżej od reszty domu. Został dobudowany i stoi na kamieniach. Od podłogi zatem jest chłodno. Właśnie się zastanawiam, co dla roślinki będzie lepsze - ciepło czy mróz. Chyba muszę go tu zostawić.

Figusiu! Dzięki za rady. Nie wiedziałam, że to jest szczawik. Dostałam tą roślinkę od mamy i tak już wyglądała. Przeniosę ją na słoneczko, ale to nie jest prosta sprawa w moim domku. W blokach słońce oświetla całe pomieszczenia. W takim domku jak mój najbardziej oświetlone są podłogi. Wiele kwiatów mi zmarniało i wciąż szukam miejsc dobrze nasłonecznionych.

Pozdrawiam serdecznie. Beata.
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Beatko, lepszy pokój ze słoneczkiem niż ten z ujemnymi temperaturami :)
x_B-a
---

Post »

Też tak myślę Aniu. Dwa lata przetrzymał u mnie i żyje, a na wsi jest dopiero pierwszy sezon i może dlatego wreszcie kwitnie. Dzięki za zainteresowanie. Beata. ;:12 .
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wiele ludzi zyje w słodkiej nieświadomości i trzyma je cały sezon w domu i też im rosną :) Nie należy przesadzać :) Jak coś ma rosnąć to będzie jak nie to nic nie poradzimy ;p
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przeczytałam wszystko co piszecie o oleandrach, i proszę jeszcze o dodatkowe informacje, jeżeli można. :D
Aniu jeszcze raz zadam pytanie o liście, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam.
W zimie, w chłodnym pomieszczeniu, powinien zrzucić wszystkie liście?
I jeszcze sprawa przycinania, jak wysoko (czy jak nisko) należy go przyciąć?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”