Pielęgnowanie traw ozdobnych
- aage
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Trawy ozdobne przycinanie, podłoże
Zrobię fotkę już się tego do tego zabieram tylko jak zawsze wracam do domu to już jest ciemno i nie fajne fotki wychodzą, zrobię na pewno i wkleję jednak trochę na wiosnę muszę tam pozmieniać. Rośnie tam jeszcze róża ale nie chciałam jej teraz wykopywać żeby przez zimę się nie zniszczyła na nowym stanowisku. Obok też mam wierzbę mandżurską muszę ją na wiosnę poobcinać i dać wyższą podporę bo na razie bardzo się pnie. Dziękuje za zachętę i chęć zobaczenia mojego małego poletka z trawami.
wiosenne cięcie traw
Czy trawy, które zaschły na zimę należy przyciąć na wiosnę, czy pozwolić im na samowolkę?
Chodzi mi o miskanta, zebrinusa i inne nie zimozielone?
Chodzi mi o miskanta, zebrinusa i inne nie zimozielone?
Jak nie pływam- to sadzę.
Re: wiosenne cięcie traw
Ja tnę wszystkie trawy i turzyce wiosną na wysokość 5-20 cm. Te wielkie, czyli miskanty na 20 bo nie chce mi się ich niżej ciąć, a poza tym często mają żywe kiełki. Są wtedy znacznie ładniejsze, bo nie szpecą ich suche lub obumierające później liście.
Tomek
Tomek
Dzięki . A czy to cięcie ma na celu " estetykę" , czy coś innego? Bo ja lubię te moje suche badyle. Najchętniej bym nie przycinała.
Jak nie pływam- to sadzę.
W zasadzie głównie estetykę, w niektórych wypadkach przedłuża żywotność, bo trawy niecięte mogą zagniwać, np kostrzewy sine. Zreszta zamiast ciąć można tez szarpać Najlepiej jest wytargać owsy, kostrzewy, trzęślice - u tych gatunków dość łatwo odrywają się stare liście.
Trawy można też wypalać, ale ta metoda dla niektórych jest zbyt drastyczna - choć naturalna.
Tomek
Trawy można też wypalać, ale ta metoda dla niektórych jest zbyt drastyczna - choć naturalna.
Tomek
- Mariusz_S
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Sesleria jest zimozielona, śniegu było dużo, więc nie zmarzła. Ja swoich nie przycinam.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To w końcu przycinać po zimie czy nie? Mam różne trawy ozdobne, niestety sobie nazw nie napisałam...
- Mariusz_S
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Kontakt:
Przyciąć trzeba z pewnością trawy niezimozielone - miskanty, prosa, piórkówki itd, choć jeśli komuś się wizualnie podobają w takiej formie (np. Miscanthus giganteus) to też można zostawić.
Przyciąć można trawy zimozielone, ale można je też wyczesać, o czym pisał wcześniej Tomek. To zależy od ich stanu po zimie. jeśli nie szpecą to sugeruję zostawienie ich. Mnie np. nie podoba się kepka, której fotkę dała Gosia, bo tym kwiatostanom sesleri brak towarzystwa liści.
Przyciąć można trawy zimozielone, ale można je też wyczesać, o czym pisał wcześniej Tomek. To zależy od ich stanu po zimie. jeśli nie szpecą to sugeruję zostawienie ich. Mnie np. nie podoba się kepka, której fotkę dała Gosia, bo tym kwiatostanom sesleri brak towarzystwa liści.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
-
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Kontakt:
Jak dla mnie sesleria po zimie nie wygląda atrakcyjnie, kępa jest pożółkła, rozcapierzona, dlatego ją przycinam .
No właśnie Są porządniccy i ci naturalni. Ja jestem porządnicki i przycinam wszystkie trawy.
Tomek
Tomek
Re: Pielęgnowanie traw ozdobnych
Witam
Mogłabym prosić o odpowiedź - czy mój nowozakupiony miskant Yaku Jima będzie rósł "w kupie" czy będzie się rozłaził? Nigdy nie miałam w ogrodzie traw (poza kosmatką, która jest fajna), o miskantach nie wspominając. Tzn. kiedyś miałam taką nawet ładną trawę o paskowanych liściach. Posadzili ją poprzedni właściciele ogrodu. O matko, co ja się jej nawykopywałam... Rozłaziła się wszędzie
I właśnie dlatego jestem pełna niepokoju co do tego miskanta. Kupiłam, bo naoglądałam się Waszych traw i ktoś pisał, że miskanty się nie rozłażą. Chciałam spróbować z jakąś wytrzymałą trawką - większą od kosmatki (która jest fajna )
Czy ktoś, kto taką ma mógłby odpowiedzieć stanowczo - łazi ta trawa czy nie?
Mogłabym prosić o odpowiedź - czy mój nowozakupiony miskant Yaku Jima będzie rósł "w kupie" czy będzie się rozłaził? Nigdy nie miałam w ogrodzie traw (poza kosmatką, która jest fajna), o miskantach nie wspominając. Tzn. kiedyś miałam taką nawet ładną trawę o paskowanych liściach. Posadzili ją poprzedni właściciele ogrodu. O matko, co ja się jej nawykopywałam... Rozłaziła się wszędzie
I właśnie dlatego jestem pełna niepokoju co do tego miskanta. Kupiłam, bo naoglądałam się Waszych traw i ktoś pisał, że miskanty się nie rozłażą. Chciałam spróbować z jakąś wytrzymałą trawką - większą od kosmatki (która jest fajna )
Czy ktoś, kto taką ma mógłby odpowiedzieć stanowczo - łazi ta trawa czy nie?