Dziewczyny ,nie czytajcie starych informacji o ceropegiach

na FF. Poczytajcie nowe wątki a jest ich już chyba z 5-6

.
Kasia w zimie niestety łatwo zalać.U mnie parę tez straciło korzenie i muszę ukorzeniać od nowa
Systematyka:
Rodzina -Asclepiadaceae /trojeściowate/
Podrodzina-Asclepiadoideae /trojeściowe/
Plemię -Ceropegieae
Rodzaj -Ceropegia
Znanych jest ok 170-200 gat.ceropegii występujących we wszystkich strefach klimatu gorącego /Afryka, Azja, Wyspy Kanaryjskie,Madagaskar/ .Dzięki intensywnej pracy hodowców uzyskano wiele pięknych krzyżówek międzygatunkowych
Ceropegie to pnącza o wzniesionych lub płożących łodygach .Liście większości gat są krótkotrwałe i nieatrakcyjne/nieliczne wyjątki np linearis ssp woodii formy variegata,c.multiflora/ Główna ozdoba ceropegii to kwiaty.Płatki korony tworzą ozdobną ażurową główkę, przechodzącą w rurkę zakończoną bańką osłaniającą słupki i pylniki. Zapylane przez owady. W warunkach domowych zapylenie jest podobno prawie niemożliwe

Owocem jest parzysta torebka.
Optymalna temp latem 23-27 st,zimą 10-12 /ograniczamy podlewanie!!!/Stanowisko słoneczne, przy bardzo intensywnym nasłonecznieniu dochodzi do zaczerwienienia liści i czasem poparzeń,zwłaszcza u gat. mniej sukulentowych. Podlewam obficie latem co 7 -10 dni miękką wodą. Raz na 2-3 tyg zasilam nawozem do pelargonii /1/2 zalecanej dawki/. Dłuższe okresy suszy powodują obkurczenie i zasuszenie korzeni ,co skutkuje ich gniciem przy następnym podlaniu. Skład podłoża /po konsultacjach/-równe objętości ziemi torfowej,kompostowej i piasku z dodatkiem pyłu glinianego. W praktyce mieszam dobrą ziemię uniwersalną z dużą ilością piasku i drobnym żwirem. Część gat. /cimiciodora,stapeliformis/wymaga ziemi kaktusowej-bez torfu.Z moich obserwacji wynika,że hodowcy niemieccy jeszcze bardziej różnicują podłoże ,dodając do niego różnych składników mineralnych.Po porażce i zalaniu c.africana ,gatunki z kaudeksem trzymam w podłożu mineralno/80%/ -organicznym /20%/ Jeden egzemplarz c.woodii hybryda z dużym kaudeksem rośnie w czystym żwirze.
Ceropegie Wysp Kanaryjskich /dichotoma ,fusca,hians / mają odwrócony okres wegetacji. Zaczynają rosnąć jesienią ,po rozpoczęciu sezonu grzewczego. Moja fusca na razie stoi od wiosny,czekam co będzie dalej.
Rozmnażanie-z nasion i fragmentów pędów /odkłady naziemne , powietrzne i sadzonki/ Część gat. można ukorzeniać w wodzie. Nie miałam problemów z ukorzenianiem,wbrew panującej opinii, że nie jest to proste.O ukorzenianiu napiszę w kolejnych postach
Wprawdzie napisałam to dla innego forum ale wstawiam.
Moje kwitnienia
Ceropegia africana ssp africana
Ceropegia aristolochioides ssp deflersiana
Ceropegia sandersonii /hybryda/
Ceropegia sandersonii
Ceropegia sandersonii Racket /Hamlet ?/
Ceropegia linearis ssp woodii
Dwie nowe hybrydy ceropegia sandersonii
Apollo-rozczarował mnie :mmph:,wyglądał inaczej w ofercie sklepu. Może zaszła pomyłka przy pakowaniu-muszę napisać do sprzedającego.
Luna-zachwycająca :heh:
Porównanie wyglądu daszków zwykłej sandersonii /1/ i Luny /2/