Gaura Lindheimera(Gaura lindheimeri)
Re: GAURA
Mam białą sporo czasu nawet nie pamiętam jak wysiewałam i kiedy pierwsze rośliny, chyba do doniczki, potem rozsadzałam osobno i do ziemi z bryłką korzeniową.Teraz daje samosiew, więc przesadzam samosiewki, w zeszłym roku chyba w maju, a pod koniec lata były spore kępy kwitnące.Starsze, zdrewniałe karpy sukcesywnie w miarę zamierania( nie jest to bylina zbyt długowieczna) usuwam po każdej zimie.Najlepiej mi kwitną młode egzemplarze.
Miałam różową, ale niestety żadnej zimy nie przeżyła.
Miałam różową, ale niestety żadnej zimy nie przeżyła.
- jola1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W ubiegłym roku miałam białą gaurę, dostałam sadzonki od siostry ona wysiewała nasiona.Kwitła pięknie przez cały sezon, bardzo mocno się rozrosła, na zime trochę ją okryłam i jestem ciekawa czy przezimuje, ale z tego co przeczytałam na forum i dowiedziałam się z innych źródeł to raczej marne szanse. Zobaczymy.Roslinke polecam bo bardzo dekoracyjna.
- Gabriela
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
Mam je już kilka lat i prawdą jest że najlepiej kwitną młode rośliny.
Starsze nie znoszą przesadzania - często giną, a różowa w zasadzie nie przetrzymuje zim.
Zostawiam nasiona i co roku mam nową roślinę, która do jesieni i tak wyrośnie na spory krzaczek.
Starsze nie znoszą przesadzania - często giną, a różowa w zasadzie nie przetrzymuje zim.
Zostawiam nasiona i co roku mam nową roślinę, która do jesieni i tak wyrośnie na spory krzaczek.
- pyzia
- 200p
- Od: 18 maja 2009, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Gaura?
Witam
Kiedy gaura powinna odbić po zimie? Bo pędów zielonych u mojej różowej ni hu hu - i martwię się, że umarła na śmierć.
pozdrawiam
pyzia
Kiedy gaura powinna odbić po zimie? Bo pędów zielonych u mojej różowej ni hu hu - i martwię się, że umarła na śmierć.
pozdrawiam
pyzia
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Re: Gaura?
Moja różowa tez nie daje oznak życia ale podobno różowe zazwyczaj giną.
Wysiałam więc sobie wczoraj nasionka w domku ale liczę tez na siewki mojej różowej :P
Wysiałam więc sobie wczoraj nasionka w domku ale liczę tez na siewki mojej różowej :P