Wszystko o skalniakach:Skalniak i chwasty. Materiał skalny, Podłoże pod rośliny skalne

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No i dokladnie to robilam.. i czekałam nieraz 10 minut., cos sie ładowalo . a potem pokazywało sie okienko z komunikatem że sie nie da..( nie pamietam dokladnie co pisało0, probowałam wysłac fotki grzybów i troszke ze swojego ogródka.
Próbowalam moze ze 3 - 4 razy nie wiecej.
spróbuje znow wstawić cos. Moze tym razem się uda.
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Może teraz sie uda??

Maksymalna wielkość pliku to 1 465 KB

Za każdym razem wyskakuje mi taki komunikat. Dopiero od niedawna mam cyfrówkę i może czegoś nie umiem?
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Miiriam pisze:No i dokladnie to robilam.. i czekałam nieraz 10 minut., cos sie ładowalo . a potem pokazywało sie okienko z komunikatem że sie nie da..( nie pamietam dokladnie co pisało0, probowałam wysłac fotki grzybów i troszke ze swojego ogródka.
Próbowalam moze ze 3 - 4 razy nie wiecej.
spróbuje znow wstawić cos. Moze tym razem się uda.
Wygląda na to ,że zdjęcia są za duże ,mam często ten problem.
Otwórz fotkę za pomocą Microsoft Office Picture Manager (ustaw kursor myszki na zdjęciu i kliknij prawym przyciskiem myszy).Kiedy już fotka się otworzy z górnego paska wybierz opcję -edytuj obrazy- a następnie z prawej strony ekranu wybierz opcję -kompresuj obrazy-dalej zaznacz -na stronach sieci WEB (też po prawej stronie ekranu monitora)-kliklnij OK a następnie zapisz zmiany .
Ja najpierw kopiuję zdjęcie do innego folderu i właśnie tę kopię zmniejszam ,wtedy oryginał pozostaje bez zmian.
Mam nadzieję ,że Ci sie uda :D .
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przymierzam się do zrobienia skalniaczka. Materiał roślinny mam już w ogródku, trzeba go będzie tylko poprzenosić i ewentualnie coś dokupić.Z przeglądu w necie, wychodzi mi,że mam ich chyba sporo, chociaż małe kępki. Na działce mam trochę drobnych kamieni znalezionych podczas kopania i odkładanych - mam ziemię piaszczystą - oraz przywiozłam trochę większych.Największy mam problem z jego umiejscowieniem, bo w zasadzie to jest tzw.patelnia - słońce smaży od rana do nocy. Czy w takim razie robić "górkę", czy po prostu "płasko" ? Na oczko na razie nie ma szans. A oto moje przywiezione kamienie:
Obrazek
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

krysp50 pisze:Czy w takim razie robić "górkę", czy po prostu "płasko" ? Na oczko na razie nie ma szans. A oto moje przywiezione kamienie:
Płaski skalniak wygląda mało efektownie. (zawsze przypomina mi jakąś grządkę). Uważam, że koniecznie robić górkę, a może również jakiś murek. :wink:
Większość roślin skalnych bardzo dobrze znosi pełne słońce, a dla tych, które wolą trochę cienia można wykonać zacienienie z kamieni lub korzeni, odpowiednio układając je na skalniaku. Cień mogą również dawać odpowiednio posadzone krzewy lub wyżej wspomniany przeze, mnie murek.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję. To teraz czeka mnie sporo pracy a pogoda niezbyt sprzyja. Sama jestem ciekawa jak mi to pójdzie i czy uda się stworzyć coś ładnego. Ale próbować warto.....najwyżej przyjdzie walec i........ :wink: :lol: :lol:
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Znając twoje możliwości Krysiu to walec będzie zbyteczny a skalniak pewno będzie podobał się nie tylko tobie. Pamiętaj, że tak krawiec kraje, .............. Wszystko co tworzymy ma dla nas jakąś wartość, niezależnie od tego ile nas kosztuje nasza twórczość. Życzę powodzenia i czekam na fotki z prac a w przyszłym roku mam nadzieję podziwiać wspaniały skalniak. :lol: :lol: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kogra pisze:Znając twoje możliwości Krysiu to walec będzie zbyteczny
Ktoś mnie chyba przecenia, ale zostałam mocno podbudowana i będę bardziej się starac, aby walec nie był potrzebny :lol: :lol:
Po cichu powiem, że dzisiaj mąż mi pokazał cały baniak uzbieranych małych kamyków, przyda się i łatwiej będzie zrobić górkę .......
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ja w Ciebie wierzę, więc śmiało do pracy. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

Właśnie jestem na etapie przebudowy rabaty na skalniak. Dużo z Waszych porad zastosuję.
Dowiedziałam się, że skalniaki nie muszą tworzyć wysokich kopczyków - dla mnie - na szczęście. Właśnie zrobiłam wycenę i rzeczywiście skalniak, który zbudowany jest z dobrych kamieni, musi kosztować.
Zamierzam rabatę (jeszcze rabatę) w niektórych miejscach podnieść, aby utworzyć coś w rodzaju "wydm". Na powierzchni zamierzam poukładać kamienie - rodzaj kamieni polnych ciętych (średniej wielkości w odcieniach różu, popielu i ... :roll: kilku innych). Nie mam tylko pojęcia ile ich wejdzie na sklaniak. Mam nadzięję, że "góra" 2 tony wystarczą.
Pomiędzy nimi nie będę sypała grysu - ale w tej kwestii głowy sobie uciąć nie dam, bo boję się, żeby chwasty nie przejęły kontroli nad skalniakiem.
Jak tylko zrobię zdjęcie to wstawię.
Pozdrawiam cieplutko :P :P :P
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

RoksiSK pisze: Dowiedziałam się, że skalniaki nie muszą tworzyć wysokich kopczyków - dla mnie - na szczęście.
Oczywiście że nie musisz, na przykład coś takiego

Obrazek
Zamierzam rabatę (jeszcze rabatę) w niektórych miejscach podnieść, aby utworzyć coś w rodzaju "wydm". Na powierzchni zamierzam poukładać kamienie - rodzaj kamieni polnych ciętych (średniej wielkości w odcieniach różu, popielu i ... :roll: kilku innych). Nie mam tylko pojęcia ile ich wejdzie na sklaniak. Mam nadzięję, że "góra" 2 tony wystarczą.
Wszystko zależy od jego powierzchni i o tego jak go sobie wyobrażasz, czy ma to być skalniak z dużą ilością kamienia, czy np. taki jak wyżej na fotce, gdzie kamienie poukładane są niby bez ładu i składu, lecz każdy tam ma swoje miejsce i zastosowanie. Jedne jako dekoracja, to te największe, a inne poza dekoracją jeszcze jako ograniczenia i zaznaczenia poszczególnych grup roślin.
Zwróć uwagę na sposób układania ich na podłożu, są one częściowo wkopane w podłoże, w ten sposób że nie widać miejsca łupania, a jedynie naturalne kształty kamienia.
Całość wygląda wtedy naturalnie.
Pomiędzy nimi nie będę sypała grysu - ale w tej kwestii głowy sobie uciąć nie dam, bo boję się, żeby chwasty nie przejęły kontroli nad skalniakiem.
Grys nie tylko chroni przed chwastami, lecz również zapobiega szybkiemu parowaniu wilgoci z podłoża.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
(nie)zapominajka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 kwie 2008, o 00:37

Post »

Dziś odkryłam to wspaniałe forum, jest to mój pierwszy post, więc się witam przy okazji. Zamierzam właśnie zabrać się za budowę skalniaka, więc informacje w tym wątku bardzo mi się przydadzą, może jutro uda mi się zrobić zdjęcie miejsca, więc wrzucę je do wątku. Pozdrawiam wszystkich maniako skalniaków (ja chyba do nich należę, bo przez ten planowany sklaniak nie mogę spać). Choć przy tych prezentowanych tu na zdjęciach będzie on mikroskopijny.
(nie)zapominajka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 kwie 2008, o 00:37

Post »

Obrazek

A ja mam pytanie: co to za trawa? I czy można ją posadzić w półcieniu? A może wiecie jak długo rośnie? Pomyślałam o zastosowaniu jej w części pomiędzy garażem a płotem (ok. 2 metrów), zamiast trawnika. Jak gęsto należałoby ją sadzić?
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”