Daktylowiec kanaryjski -choroby i szkodniki
Re: moja palma usycha, jak ją odratować
Doniczka sądzę że na rok, może dwa wystarczy trzeba będzie na przyszły rok wyjąć bryłę korzeniową z doniczki i zobaczyć czy jest przerośnięta czy też nie, liście jak uschną obetniesz póki co zostaw je. Jak palma zacznie normalną wegetację nie będą schły liście i powinno być wszystko dobrze.
Czy ta doniczka jest dużo większa od poprzedniej ?
(szerokość, głębokość)
Obawiam się, że wystarczy na jeden sezon, ze względu na silnie zwinięte korzenie na spodzie.
To dosyć częste w przypadku daktylowców: ich korzenie rosną bardzo szybko.
Tutaj widać, że palma się dusiła, w doniczce prawie same korzenie i niewiele liści oraz pnia.
(szerokość, głębokość)
Obawiam się, że wystarczy na jeden sezon, ze względu na silnie zwinięte korzenie na spodzie.
To dosyć częste w przypadku daktylowców: ich korzenie rosną bardzo szybko.
Tutaj widać, że palma się dusiła, w doniczce prawie same korzenie i niewiele liści oraz pnia.
- Agata69
- 100p
- Od: 27 lut 2010, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Własnie wydawało mi się, że jest za mała ta doniczka, korzenie musiałam lekko dopchać. Czy lepiej ją przesadzić do większej, czy może ją zostawić na rok i odczekać?
Bardzo dziękuję za odpowiedź
Bardzo dziękuję za odpowiedź
Zasadniczo, przesadza się po to, by roślina miała więcej miejsca.
Korzenie są przygnite, gdyż pewnie w podstawku przez długi czas stała woda (np. w sklepie).
Daktylowce potrzebują dużo wody, ale jeżeli korzenie zbiorą się na dnie doniczki, a w podstawku jest woda,
to przestrzeń między nimi nie jest wypełniona wilgotną ziemią, tylko wodą. To podowuje ich gnicie (brak powietrza).
Dałbym dużo wyższą doniczkę i przyciął te przygnite korzenie.
Możemy jedynie doradzić, ale rozmiar doniczki trzeba dobrać już samemu ;)
Korzenie są przygnite, gdyż pewnie w podstawku przez długi czas stała woda (np. w sklepie).
Daktylowce potrzebują dużo wody, ale jeżeli korzenie zbiorą się na dnie doniczki, a w podstawku jest woda,
to przestrzeń między nimi nie jest wypełniona wilgotną ziemią, tylko wodą. To podowuje ich gnicie (brak powietrza).
Dałbym dużo wyższą doniczkę i przyciął te przygnite korzenie.
Możemy jedynie doradzić, ale rozmiar doniczki trzeba dobrać już samemu ;)
Zgadzam się z Andres74.
Świetnie.
- Agata69
- 100p
- Od: 27 lut 2010, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki Czarodzieju za odpowiedź!
W czasie przesadzania tej palmy, przesadziłam też kilka innych kwiatów, widzę , że te kwiaty są dośc omdlałe, czy tak zawsze się dzieje po przesadzeniu, czy może to reakcja kwiatów na zmiany?
Przede wszystkim zaczęłam podlewać odstaną wodą pzegotowaną i zraszam je co dwa dni, Też wodą pzrzegotowaną, może te kwiaty nie toleruja tak dużych zmian. Poczekam i zobaczę, odezwę sie jak tylko palma poczuje się lepiej.
Mam wielką prośbę do Ciebie!
Umieściłam swój wątek w roślinach ogrodowych, potrzebuję pomocy w sprawie drzewek i krzewów owocowych, jeśli znajdziesz czas, to proszę o radę!
Z góry dziękuję!
W czasie przesadzania tej palmy, przesadziłam też kilka innych kwiatów, widzę , że te kwiaty są dośc omdlałe, czy tak zawsze się dzieje po przesadzeniu, czy może to reakcja kwiatów na zmiany?
Przede wszystkim zaczęłam podlewać odstaną wodą pzegotowaną i zraszam je co dwa dni, Też wodą pzrzegotowaną, może te kwiaty nie toleruja tak dużych zmian. Poczekam i zobaczę, odezwę sie jak tylko palma poczuje się lepiej.
Mam wielką prośbę do Ciebie!
Umieściłam swój wątek w roślinach ogrodowych, potrzebuję pomocy w sprawie drzewek i krzewów owocowych, jeśli znajdziesz czas, to proszę o radę!
Z góry dziękuję!
Przede wszystkim palmy nie zraszaj nie wymaga tego a nawet możesz jej tym zaszkodzić. Co do innych roślin trzeba by je zobaczyć, nie powinny być omdlałe chyba że miały za sucho lub przesadzałaś w wilgotna ziemię i po przesadzeniu dodatkowo podlałaś.
Nie wiem co się dzieje z tą palma mam ja od Tygodnia,przywieziona już w takim stanie-jak ją ratować?
Jeszcze 2 zdjęcia
Igor nie ona wygląda że ma sucho bo ziemia z wierzchu jest sucha ale jak włożysz palec w ziemie to jest mokra,zraszam 2 x dziennie,podlewana jest raz na tydzień,ma keramzyt w ziemi ,jest posadzona w ziemie do palm tylko z wierzchu posypałem ziemię dla hoi bo brakło mi palmowej,nie mam pojęcia co robili z nią na giełdzie.
Igor to fenix innaczej się go uprawia,mam tez 2 taką samą tylko dużo większa i ta ma się dobrze.