Śliwomorela 'Supreme'

Drzewa owocowe
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Śliwomorela Supreme

Post »

Z tym że Prunus besseyi nie jest tak naprawdę czereśnią (P. avium) a jedną z wisienek.

Było to wyjaśniane w wątku o P. tomentosa.
Pozdrawiam,

J
tytuseee
200p
200p
Od: 16 sie 2009, o 15:28

Post »

Chodziło mi o ogół, nie konkretny gatunek, a o wymienionej odmianie jeszcze nie słyszałem.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z całą pewnością człowiek swe paluszki macza w tworzeniu takich dziwnych odmian, ale jeżeli jest to dla wzbogacenia smaków w naszej strefie klimatycznej, to jestem za :D Wydaje mi się (choć nie mam pewności na 100%), że nektarynka również powstała z połączenia śliwy i brzoskwini. A porzeczko agrest , jak sama nazwa wskazuje z dwóch różnych owoców, a są już tak popularne, że nikt sobie nie zawraca głowy skąd się wzięły. Są przeciwnicy krzyżówek (mój m niestety) i ich zwolennicy jak ja ;:138
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

Witam,

coś gryzie moja Śliwomorele. Listki, które maja nowe przyrosty takie jakieś trochę poskręcane na wierzchołkach i do tego dużo jest dziurek na liściach, niektóre są bardzo pożarte, nie wiem co to może być, psikałem miedzianem na wiosnę na dziurkowatość liści ale nie wiem co to może być, czy ktoś może mi pomoc? Dziękuję za odpowiedz,

Pozdrawiam serdecznie
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

Lex - za mało informacji... czy raczej zbyt ogólne i przyczyny mogą być diametralnie różne. Może zdjęcie?
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie,

Przepraszam, ze tak późno, ale nie miałem dostępu do działki. Oto zdjęcie mojej sliwomoreli, co jej jest? Zwróćcie uwagę na te nowe przyrosty, jakie są powykręcane. Do tego te dziurki na liściach? Co to może być? Nie wygląda to na dziurkowatość liści, bo nie ma żadnych ciemnych obwódek, czy jakiejś wykruszającej się tkanki.

Dziękuję za odpowiedz,

Pozdrawiam serdecznie

Obrazek
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie - masz rację, to nie jest dziurkowatość... otwory są nieregularne, rzadko i nierównomiernie rozrzucone, poza tym część liści ma nadgryziony brzeg blaszki... ewidentnie "cosik" je podżera :D
Pozdrawiam serdecznie :wink:
PS. dziurkowatość masz za to na węgierce (zdjęcie w innym temacie)
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za pomoc pomologu, ale co powoduje, ze te nowe przyrosty są takie poskręcane? Trochę to mnie przeraza, bo to młode drzewko i powinno mieć duże przyrosty a tutaj coś niszczy wierzchołki i nie chce rosnąć. Dziękuję z góry za pomoc,

Pozdrawiam serdecznie
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może pordzewiacz? :wink: Rozwiń przyrosty, lupka w dłoń i...
Pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prysnąłem talstarem i chyba pomogło, Rosnie jak głupia, ale coś ja ciągle podżera, nie wiem czy to dziurkowatość czy może jakiś owad.

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam,

strasznie podatne są te sliwomorele na dziurkowatość liści. Czym można to zwalczać? Czy już nalezy pryskać czymś czy może czekać do wiosny? Generalnie bardzo mało na necie o tym mieszańcu.

Pozdrawiam serdecznie
aalal29
200p
200p
Od: 14 paź 2010, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiem że to może dziwnie zabrzmieć,ale słyszałem że mikoryza wzmacnia drzewka i są one mniej podatne na różne choroby i chorują rzadziej,bez względu na chorobę,nie mówię tutaj że mikoryza zwalcza choroby,tylko raczej jest środkem wspomagającym.Piszę co wyczytałem i nie mogę ręczyć że to się sprawdza,ale ja na wiosnę zmikoryzuję wszystkie moję drzewka i to nie ze względu na choroby ale na szybszy wzrost i większe plonowanie roślin,które może być ponoć większe nawet o 30 %! a propos śliwomoreli,szukam jej sadzonek ale w opolskim ich na razie nie spotkałem,wiem że są na allegro,ale chciałbym uniknąć kupowania stamtąd,bo często słyszę że sadzonki źle się przyjmują,lub w ogóle się nie przyjmują,a do tego są drogie głownie ze wzgl. na koszt dostawy.
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie w tym roku Supreme zakwitła po raz pierwszy. Drzewko ma 3 latka, tak wiec młode. Co prawda nie ma w tym roku zbyt wiele kwiatków, ale pogoda jest naprawdę wyborna, wiec może się coś zapyli. Tym bardziej, ze u mnie śliw japońskich nie brakuje. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii?

Pozdrawiam serdecznie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”